Büyükşehir’in öncülüğünde, Tarsus Belediyesi ve Tarsus Ziraat Odası’nın işbirliğiyle düzenlenen ve çeşitli incir türlerinin tanıtıldığı şenliğe ilçelerden ve Mersin’in merkezinden de çok sayıda vatandaş katıldı. Büyükşehir Belediye Başkan Vahap Seçer, etkinlikte yaptığı konuşmada, Mersin’in tarımda büyük projelere hazırlıklı olması gerektiğini belirterek, incir üreticilerine fidanı müjdesi verdi. Başkan Seçer, şu ana kadar üreticilere incir fidanı yardımı yapılmadığını söyleyerek, konuyla ilgili çalışmalar başlatacaklarını ifade etti.
Etkinliğe katılan 18 mahallenin incir örnekleriyle düzenlenen “En İyi İncir Yarışması”, şenliğe damga vururken, jüri üyelerinin özenli çalışması sonucu dereceye giren üreticiler ödüllerini aldı. Damlama Mahallesi’nden katılıp birinciliği kazanan Celil Köse, duygularını “Hiç aklıma gelmiyordu böyle olacağı. Ömrüm boyunca ürettiğim incirle hiç ödül almamıştım. Çok mutluyum”dedi.
Yarışmada ikinciliğe Çavuşlu Mahallesi’nden Abdurrahman Köse’nin incirleri layık görülürken, Taşobası Mahallesi’nden üçüncülüğü kazanan Ertuğrul Gazi ise ödülü oğlu için aldığını belirterek, “Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu imkanlar onun sayesinde oldu” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi, etkinliğe ücretsiz ulaşım imkanı sağlarken, sunduğu stant hizmetiyle de üreticilerin ürünlerini sergilemesini sağladı. Öte yandan etkinlik programında Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu’nun performansı, Şehir Tiyatroları oyuncularının sergilediği Köy Seyirlikleri oyunu ve Kent Orkestrası konseri vatandaşlar tarafından beğeni toplarken, tam anlamıyla şenlik havası yaşandı.
Etkinliğe katılan Zeynep Demirkol, “Çocukluğumuzda Atatürkçü, Cumhuriyetçi bayramlar kutlanırdı, o günlere dönmüş gibi hissediyorum” dedi. Demirkol ayrıca, şenliğin zamanla hedeflenen amaca ulaşacağına inandığını belirterek; “Başkanımız’ın arkasındayız, her dediğinin ve yaptığının arkasındayız” dedi.
Şenlikte, Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından vatandaşa ücretsiz dikenli incir dondurması dağıtıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin soğutma araçlarında muhafaza edilen dondurmaları tadan vatandaşlar, sıcak havada buz gibi dikenli incir dondurmasını tadarken, dikenli incirle farklı ürünlerin de üretilebildiğine şahit oldu.
Şenliğe katılan Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği öğrencisi Selahattin Gazi, şenliğin yapılmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, Başkan Vahap Seçer’e şu sözlerle seslendi: “İncirin coğrafi şartını alamayız, Aydın’da bunu aldılar. Ama en azından dikenli incirimizin coğrafi şartını almamız lazım. Yöremizle özdeşleştirmemiz lazım ve bunu dünyaya tanıtmamız lazım. Buradan da Büyükşehir Belediye Başkanımız’a sesleniyorum, bu konuda bize destek olun, bir çalışma grubu kuralım. Dikenli incirimizi dünyaya tanıtalım.”
Başkan Vahap Seçer’in tarım konusunda donanımı, eğitimi ve çalışmalarını bilip yakından takip ettiğini belirten Bayram Demirkol, Başkan Seçer için, “İyi bir insan, tarımdan geldiği için bu işin ehli. İlk olmasına rağmen çok güzel bir etkinlik düzenledi. Daha güzel şeyler yapacağına inanıyorum” dedi.
Tarsus merkezden etkinliğe eşi ve çocuğuyla katılan Efkan Temiz ise “Gerçekten çok eğlenceli bir ortamda bulduk kendimizi. Böyle sıcak ve içten insanlarla birlikte olmak bizi aile olarak çok etkiledi. Böyle bir ortamda olmaktan çok memnunuz. Tarsus bölgesinde incir ve üzümün bu kadar kaliteli bir şekilde üretilmesi bizi sevindiriyor ve onun tadına bakmak ve burada bu güzelliği herkesle paylaşmak çok güzel bir şey” diye konuştu.
Şenliğe farklı noktalardan katılım sağlayan vatandaşlar, Tarsus’un en önemli değerlerinden olan incirin önemsenmesinden ve şenlik ortamının sunulmasından duydukları mutluluğu dile getirdi. Bir incir üreticisi olan Çavuşlu Mahallesi sakinlerinden İrem Nur Akburç, incirin köylerinin simgesi olduğunu vurgulayarak, “Şenlik çok güzel, çok hoşumuza gitti. Yaptığı etkinlikten dolayı Başkanımız’a çok teşekkür ederiz, çok seviyorum onu”dedi.