Dolar 32,3868
Euro 34,7453
Altın 2.396,22
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Sektör Temsilcileri ile Bir Araya Geldi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Sektör Temsilcileri ile Bir Araya Geldi
11 Temmuz 2020 20:33
547

AHA.Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen Söz Sizde Tarım Orman Buluşuyor Tokat Sektör Buluşma Toplantısı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin  katılımıyla gerçekleşti. Dedeman Otel’de düzenlenen toplantıda Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt’ın ardından konuşan Vali Dr. Ozan Balcı  şunları kaydetti;

Tokat’ta Tarım ve Hayvancılık Adına Çok Güzel İşler Oluyor

Sayın Bakanımız ilimize gelmesi demek Tokat çiftçisine Tokat tarımına bir destektir, moraldir. Bizleri yüreklendirmedir, cesaretlendirmedir. Tokat’ta tarım ve hayvancılık adına  çok güzel işler oluyor.  Sayın Cumhurbaşkanımız bu sene küçükbaş hayvancılıkta hamle yılı ilan ediyoruz demişti. Biz Tokat’ta hamlemizi yaptık Allah’a şükür. Ziraat Bankamız, KGF’miz, Milletvekillerimiz hep beraber destek verdi. 100 bin koyunu inşallah yetiştiricilerinize kazandıracağız. 5 yıl vadeli, sıfır faizli ve  1 yıl ödemesiz. Her üreticiye  yüz koyun.  İnşallah bu sayı, 5 yıl sonra  500 bin olacak. Allah’tan dileğimiz bu yönde. Çünkü sonuçta bunları Cenab-ı Hak nasip ediyor. Türkiye’nin 100 milyon koyunları olur. Tarım ve Orman Bakanlığımız Tokat’ta da çok güzel işler yapıyor. Çok ciddi bir baraj ve gölet yatırımı var. 4-5 yıl içerisinde bizim tarımsal hasılamız 2-3 katına çıkacak. Orman alanında tarım alanında harika çalışmalar var. Çok güzel işler oluyor. Bunlar Tokat çiftçisine destektir. İnşallah bu toplantılar Tokat tarımına, Tokat çiftçisine daha çok moral olur, aramızdaki birliğin beraberliğin ülkemizin huzurunun refahının zenginleşmesine daha çok sebebiyet verir. Bu duygu ve düşüncelerle Sayın Bakanımızın ilimize gerçekleştirdiği ziyaret nedeniyle  çok teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

Vali Dr. Ozan Balcı’nın ardından konuşmasını  gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Tokat’ta 500 bin adet fidanın toprakla buluşturulacağının, 1.7 milyon fidan üretimi gerçekleştirileceğinin, 550 bin tıbbi aromatik bitki fidanı üretimi gerçekleştirileceğinin, Sulusaray mesire yerinin tesis edileceğinin, 19 köyde 4.900 dekar alanda 100 bin adet gelir getirici tür fidan dikileceğinin  müjdesini verdi.

Bakan Pakdemirli ayrıca; Erbaa İlçemiz Düden Gölünde 500 dekar alanda ekoturizm alanı kurulacağını, 48 Aileye 2 Milyon TL Orköy kredisi ve Hibe desteği verileceğini, Merkez, Erbaa, ve Niksar’da Alıç ve Kuşburnu ormanları tesis edilerek 52 yerleşim biriminde 2/B orman kadastro çalışmalarının başlatılacağının müjdelerini verdiği konuşmasına şöyle başladı;

Tokatlılar toprağın, emeğin, üretimin, ticaretin ve sanayinin değerini çok iyi biliyorlar. Tokat’ta neler var, ben hep gittiğim illerde, o il hangi ürünlerde öne çıkıyor ona bakıyorum.

Tokat birçok üründe aslında ipi göğüsleyecek potansiyele sahip olmasına rağmen, o kadar alana dağılmış durumdaki; buğday, arpay  ve diğer konularda da, çok önemli illeri geride bırakmış durumda.  Ama sarımsak taze fasülye, barbunya ve kuru soğanda ön plana geçmiş, büyükbaş üretiminde  Türkiye’de 18. sırada.

Tokat’ında tarımsal alan büyüklüğü ve kaynakları itibariyle bakıldığında Tokat’ın performansı kötü değil. Ama bu performans daha iyi olmalı mı? Daha iyi olmalı. 5.5 milyarlık bir tarımsal üretim değerine sahip, 7 kat 18 yılda artış var, 2.8 milyar TL bitkisel üretim değeri var. 13 kat artışla da, 2.7 milyar TL hayvansal üretim değeri var. Tarımsal üretim değeri ile Tokat 26. sırada. Tokat’ın daha iyi sıralara gelmek için aslında ciddi bir potansiyeli var, çok bereketli ovaları var hakikaten.”

Peki neler yaptık?

“18 yılda 5.4 milyar TL tarımsal destek verdik ve yatırım yaptık. Kırsal Kalkınma için KKEDP ve port 595 proje için 123 milyon TL hibe desteği verdik. Bu yatırımlar neticesinde de 2100 kişilik sistem sağlandı. Genç çiftçi projesi 753 proje, 23 milyon TL hibe desteği, 150 bin dekar alanda mera ıslahı çalışması tamamladık, 100 milyon TL yem bitkileri desteği ödedik. 67 milyon TL devlet sigorta prim desteği sağladık, 1 milyon TL’da hasar desteği sağladık.” dedi

Bakan Pakdemirli, “6 baraj, 158 taşkın koruma tesisi, yaklaşık 90 bin da arazide suyla buluştu. Çiftçilerimize yıllık  65 milyon TL zirai destek sağladık.  Neredeyse 1 milyar dekar alan arazi toplulaştırma tesisini de yaptık. 46 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Orman mahallelerinde yaşayan 2800 aileye ORKÖY kapsamında  60 milyon TL kredisi hibe desteği sağlandı.5 bin köye 5 bin orman projesi kapsamında, 140 mahallede de 300 bin gelir getirici tür fidanlar diktik. Ballıca Mağarası ve Zinav Gölü Tabiat Parklarını ilave ettik. Tabiata 7250 kanatlı hayvan bıraktık ve yaklaşık 40 bin ton yemleme çalışması da yaptık.

Geleceğe nefes kampanyasında memnuniyetle görüyorum ki herkes 11 Kasım’da bir şekilde,  ailesinden en azından 1 kişi sokağa çıkmış ve koşturmuş fidan dikeceği alana fidan dikmiştir. 1.2 milyon kişi, 14 milyondan fazla fidanı hep beraber diktik.

Bizim teşkilatımız gerçekten çalışkan, senede 300 milyon adet fidan dikiliyor ama bundan daha önemli olan; 1.2 milyon kişin o gün gidip fidan dikmesi. Cumhuriyet tarihinin en önemli ve en kapsamlı kampanyasını gerçekleştirdik. Arama motorları aramasında 2019 yılında İstanbul seçimlerinden sonra geleceğe nefes Türkiye’deki  ikinci seçimdir.

Yine diğer kampanyalarımızda geleceğe nefesin devamı olsun. Hep yapmaya çalıştığımız şeyler topluma ve  toplumun  geleceğine faydalı evlatlarımızdan emanet aldığımız bu ülkenin  geleceğine faydalı işler. Tokat’tada 8 lokasyon da 27500 fidan dikmişiz o dönemde ama inşallah bu sene daha fazlasıyla taçlandıracağız. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu heyecanımızı gördü ve 11 Kasım’ı Milli ağaçlandırma günü olarak ilan etti.

” Tokat’ta 2019 yılında neler yaptık”

Bu sayısız hizmet ve büyük başarılardan süt toplama merkezleri ve süt soğutma tanklarının tamamına ısı takip sistemi kurduk ve 40 bin ton sütü takip ettik. Kaz gölü çevresinde lavanta tarlaları oluşturduk. Yaklaşık ülke ekonomisine 12 milyon TL yıllık katkı sağladı. 6.6 milyon TL bütçe ile de  toplam 1850 dekar alanda 423 kişiye bağ tesisi kurduk. Bu proje ile ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 12 milyon TL’de  katkı sağladı. 180 dekar alanda 170 kişiye  904 bin TL maliyetle çilek tesisleri kurduk. Ekonomiye yıllık 2.7 milyon katkı sağladık. 3350 vatandaşımız  için 15.000 da alanda, 245 bin fidan ile ceviz bahçesi tesis ettik. Ekonomiye yıllık 120 milyon TL katkı sağlamış olduk.

%23 taşlık ve kayalık arazinin temizlenerek üretime kazandırılması amacıyla yaklaşık 700 bin TL maliyetle, 13 taş toplama aracı aldık. Tokat Arı Yetiştiricileri Birliği hizmet binası ve bal paketleme tesisini yaptık.  686 bal üreticisinin ürettikleri  balı tescilli bir marka halinde satılmasını sağladık.  Kırsal kalkınma destekli KKEPDK ve IPARD kapsamında 63 projeye 15 milyon TL hibe desteği verdik. Kırsal gelir kaynakları çeşitlendirmesi projesi kapsamında  buzağılarda %10 olan buzağı ölümlerini, % 2’ye düşürerek yaklaşık olarak 8000 buzağının ölümü engellenerek ülke ekonomisine 40 milyon TL katkı sağlanmıştır.

418 yetiştiricimize güneş paneli dağıtarak, yaylalarda aydınlatma sağlanmış, 41 farklı noktada bulunan kolonilerinin uzaktan takip ettik, elde edilen verileri bütün arıcılarla paylaştık.

Kaba yem açığının kapatılması amacıyla 1.5 milyon TL bütçeyle 83 ton yonca tohumu alarak 4150 çiftçimize 20 bin dekar alanda ekim yaptırdık. Bu sadece yıllık 15 milyon TL katma değer sağladı.

180 çiftçimize 3800 kaz palazı dağıttık. 7 taşınabilir ultrason cihazı aldık. Ultrasonla Gebelik muayenesi yapılan yıllık 1350 hayvanın  kesime gitmesini engelledik. 5000 doz aşı alımı yaptık ve aşı uyguladık. Proje ile solunum sistemi hastalıklarını %1’in altına düşürdük.

Tokat’ı üretimin hiçbir aşamasında yalnız bırakmadık,  Tokat’lı her zaman üzerine düşeni yaptı

Bakan Pakdemirli sözlerini şöyle noktaladı: “Meclisimizde bekleyen yasalardan biride gıda teröristleri yasası. Onu yiyin bunu yemeyin diyen bazı kişiler var. Yalan yanlış birtakım haberlerle halkı yönlendiriyorlar. Bunlarla ilgili yasa tasarımız Meclisimiz kapanmadan yasalaşmasını bekliyoruz. Gıdayla ilgili şüphelendiğiniz her konuda da isterseniz ALO 174 yada 0501 174 0 174 numaralı hattımıza watsapp üzerinden mesaj atıp bize bu konudaki şüphe ve önerilerinizi ulaştırabilirsiniz.” diyerek sözlerine  son verdi.

Törene Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bakanlık yetkilileri,  Vali Dr. Ozan Balcı, Tokat Milletvekilleri Mustafa Arslan, Yusuf Beyazıt, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu,bakanlık temsilcileri,   il protokolü, sektör temsilcileri, çiftçiler, üreticiler ile davetliler katıldı.

Program sektör temsilcilerinin talep ve sorunlarının dile getirilmesi ve çözüm önerilerinin ele alınması ile son buldu.

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.