Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

ŞİRVAN YÜCEL YAZDI: SORUMLULUK ÜSTLENMEK

ŞİRVAN YÜCEL YAZDI: SORUMLULUK ÜSTLENMEK
2 Aralık 2020 12:50
485

AHA.İNSAN hayatında çok büyük yeri ve önemi olan bu konuyu Dünya Değişim Akademisi’indeki Değişim Uzmanına sorduk çok etkileyici cevaplar aldık. bu cevapları sizlerle paylaşıyorum.
”Bilge insan tüm eylemlerinden sorumlu olduğunu bilir ve her eyleminin onucunu önceden görür.


Sorumluluk üstlenmek, varoluşcu felsefe anlayışının en önemli öğelerinden ve insan karekterinin en önemli unsurlarından biridir. Sorumluluk, insanın kendi eylemlerinin veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesidir. Yani sorumluluk üstlenmek, insanın kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur.
Sorumluluk üstlenme duygusu ya küçük yaşta doğal olarak varolan çevre sayesinde bireyin kişiliğinde gelişir veya daha sonra eğitim aracığıyla ortaya çıkar. Sorumluluk üstlenen kişi kendi üzerine düşen görevi ve işlevleri zamanında ve istenilen biçimde yerine getirir. Sorumsuz kişi ise sürekli başkaları tarafından gözlemlenmeli ve yönlendirmelidir. Sorumluluk üstlenen, yapılması gereken işi zamanında yapabilmek için insiyatifi ele alıp kendiliğinden harekete geçebilen bireydir. Sorumluluk üstlenmek, görevi en iyi şekilde icra etmek, sorumsuzluk ise görevi ihmal etmektir. Sorumluluk üstlenmek gerekenleri yapmak, sorumsuzluk ise gelişigüzel davranmakmaktır. Bununla beraber her insan yaşamını devam ettirebilmek için sorumluluk üstlenmek zorundadır.Sorumsuz insan dahi uykuda bilinçliliğini kaybederek sorumluluk üstlene birey hâline gelir. Sorumluluk üstlenmeyen insanda gün içindeki sorumsuzlukları uyku sırasında rüyalar şeklinde ortaya çıkar ve kişiyi rahatsız eder. Uyandıktan sonra ise kişi tekrar sorumsuz hâlde olsa da yaşamını devam ettirmek için gerekli denge sağlanmış olunur.
Nihayetinde sorumluluk üstlenmek bilgelikle gelir. Bilge insan bir eylemde bulunmadan önce bin kere düşünür. Cahil insan ise düşünmeden her türlü eylemde bulunur ve sayısız acılara neden olur. Bilinçli insan tüm eylemlerinden sorumlu olduğunu hatırlamalıdır. Tekâmül yolunda görev yaşam biçimine dönüştüğünden sorumluluk üstlenmek kendiliğinden gelişir. Birey görevini zorunda olduğu için değil sevdiği için yapar, bu mutluluk veren sorumluluk üstlenme şeklidir.”
Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.