Dolar 38,8872
Euro 44,0922
Altın 4.138,70
BİST 9.443,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Az Bulutlu
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cum 28°C
Cts 29°C
Paz 26°C
Pts 21°C

Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Yaşa ve İhtiyaca Uygun Düzenli Egzersiz

Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Yaşa ve İhtiyaca Uygun Düzenli Egzersiz
10 Mayıs 2025 08:06
201

HABERMAX. Dolaşım, solunum, sinir, sindirim, iskelet ve kas gibi pek çok sisteme iyi gelen fiziksel aktivite, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Hareketsizliğin getirdiği pek çok sağlık sorunundan düzenli egzersiz sayesinde korunulabileceğinin altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, “Spor her yaşta sürdürülmesi gereken bir alışkanlık. Buradaki önemli nokta; kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve beklentilerine uygun bir spor dalı ya da egzersiz planı seçilmesi. Örneğin küçük yaştaki çocuklar paylaşma alışkanlığının oturması için basketbol veya voleybol gibi takım sporlarına yönlendirilebilir, gençlere ise yüzme veya tenis gibi performans geliştirici türler tavsiye edilebilir” dedi.

Spor her zaman ve herkes için gerekli olsa da bilinçsizce yapılan her fiziksel aktivitenin çeşitli sakatlıklara zemin hazırlayabileceğini dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, “Sportif faaliyetlerin uygun yapılmadığı takdirde vücuda zarar vermesi kaçınılmaz. İdeal yoğunluk, süre ve sıklıkta yapılmayan fiziksel aktiviteler, cerrahi operasyonlara neden olabilecek sakatlıklara bile yol açabilir. Antrenman sonrası çalıştırılan bölgelerde ağrı olması doğal ancak bu şikayetler 24 saatten fazla sürer ve ağrıya ekimoz, şişlik, uyuşma veya hassasiyet eşlik ederse bir sağlık merkezine başvurmakta fayda var” uyarısında bulundu.

Isınma ve soğuma bölümleri atlanmamalı

Spor ve egzersiz programının, iyi bir uzmanın önerdiği şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Semih Akı, “Egzersiz öncesi ısınma, sonrası soğuma hareketleri ihmal edilmemeli. Kullanılacak spor aletlerinin vücuttaki hangi bölgeleri ve kas gruplarını çalıştıracağı bilinmeli. Bunun nedeni; kas gruplarına yönelik egzersiz programları ile solunum veya dolaşım sistemlerine yönelik egzersiz programlarının birbirinden oldukça farklı yöntem ve aktivitelere sahip olması. Yürüyüş, yüzme veya bisiklete binme gibi egzersizlerin haftada 4-5 gün, günde 30-60 dakika orta yoğunlukta yapılması sağlıklı ve formda kalmak için ideal sayılabilir” dedi.

Paylaşın:
Habermax, tarafsız ve şeffaf habercilik anlayışıyla, her görüşe saygı göstererek doğru ve güncel bilgileri sunmayı hedefler. Siyasi ayrım yapmadan, güvenilir içeriklerle okuyucularını bilgilendirir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.