Dolar 32,3910
Euro 34,7746
Altın 2.397,14
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

PROF. DR. ŞAHİN, DİPLOMA YETMEZ, DONANIMLI MEZUN YETİŞMELİ

PROF. DR. ŞAHİN, DİPLOMA YETMEZ, DONANIMLI MEZUN YETİŞMELİ
31 Temmuz 2023 09:10 | Son Güncellenme: 31 Temmuz 2023 09:12
133

HABERMAX.Üniversite maratonunda binlerce öğrenci tercihleriyle hem kariyerini hem de geleceğini şekillendirecek. Adayların tercihlerinin kariyer yolculuklarının da başlangıcı olacağına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin, gençlere “geleceğe hazır mezunlar” yetiştiren üniversiteleri tercih etmelerini önerdi.

Binlerce üniversite adayı yapacakları tercihlerle gelecekteki mesleklerini de belirleyecekleri zorlu bir sürece girdi. Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin hayatlarının en önemli adımlardan birini atan adaylara, ABD’de katıldığı eğitim konferansında da ana gündem maddesi olan “geleceğe hazır mezunlar” yetiştiren üniversiteleri tercih etmeleri uyarısında bulundu. Şahin, “Harvard’da da Harran’da aynı fizik dersi veriliyor. Seni farklılaştıracak ne var o üniversitede, ona bakmak lazım.” dedi.

Doç. Görkem İldaş’ın hazırlayıp sunduğu Yolun Başındayken programına katılan MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, cep telefonunu aile ve öğrencilerle paylaşmasıyla tanınıyor. Cep telefonundan arayan herkesin sorularını yanıtlayan Şahin, dünyanın önde gelen üniversiteleri ve global şirketlerinin içerik sağladığı Coursera’nın davetli konuşmacısı olarak, Harvard Üniversitesi rektörü dahil 1200’e yakın rektör ve üst düzey üniversite yöneticilerin katıldığı ACE2023 (American Council on Education) izlenimlerini de aktararak aday öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Konferansta “geleceğe hazır mezunlar yetiştirme” temasının öne çıktığını söyleyen Şahin, şu bilgileri verdi:

“Dünya Eğitim Konseyi’nde üç yıldır konuşulan konu ‘geleceğe hazır mezunlar yetiştirmek’. Yani sektörün istediği mezunlar yetiştiriyor muyuz yetiştiremiyor muyuz? Üniversiteler yakın tarihe kadar meslek edindirme kurumlarıydı. Artık öyle değil. Üniversiteler artık gençleri geleceğe hazırlayan kurumlardır. Çünkü gelecek çok değişken. Günümüzde sadece bilgi depolamayla gençleri geleceğe hazırlayamayız. Öğrenci bilgiden çok bilgiye ulaşmayı öğrenmeli. Öğrencinin hangi tür bilgiyi nerede bulabileceğini öğrenmesi gerekiyor. Diploma, her şey değil ama olmazsa olmaz diye düşünüyorum. Üniversiteye gerek yok diyenler de var ama ben o görüşte değilim. Öğrencilerin diploma yanında değişik sertifikalar alması gerekiyor. Coursera, edX gibi çok sayıda dijital ortamlarda sektörün aradığı özellikler düzeyinde sertifikalar veriliyor. O sertifikaları alanlar çok kolay iş bulabiliyor.”

İŞE YERLEŞME ORANLARINA BAKIN

Tercih yaparken mezunların iş bulma oranlarına da bakmalarını tavsiye eden Şahin, MEF Üniversitesi’nde bu oranın yüzde 85,4 olarak gerçekleştiğini söyledi. Şahin, öğrencilerin sektörlerine hazır bir şekilde mezun olmalarını sağlayan yenilikleri şöyle anlattı:

“MEF Üniversitesi eğitim-öğretimde ‘Flipped Learning’, yapay zeka sayesinde kendini öğrenciye adapte ederek kişisel öğrenme ortamı sağlayan ‘Adaptive Learning’ (Uyarlanabilir Eğitim Platformu)’nu öğrencilerinin kullanımına sunulması, final sınavlarını kaldırarak proje bazlı ölçme değerlendirme sistemine geçilmiş olması, öğrencilerinin tüm lisans eğitimleri boyunca profesyonel gelişim ve kişisel yetkinlikler sağlanan eğitim materyalleri, öğrencilerimizin Coursera, Linkedln ve edX’ten alacakları dersleri mezuniyetlerine saydırabilmeleri oldukça ilgi çekti. O nedenle mezunlarımızın ilk altı ayda iş bulma oranları yüzde 80’in altına hiç düşmedi.”

YAPAY ZEKA LİSANS OLMALI

En çok ilgi gören yan dalların yapay zeka ve liderlik olduğunu belirten Şahin, “Yapay zeka mühendisliğini lisans olarak açmak gerekiyor, yüksek lisans düzeyinde olmamalı. Genelkurmay eski Başkanımız İlker Başbuğ ve Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz’un hazırladıkları Liderlik programımız da büyük ilgi gördüğü için bir dönemden iki döneme çıkardık.” dedi.

REKTÖRDEN TAVSİYELER

* Harvard’da da Harran’da aynı fizik dersi veriliyor. Seni farklılaştıracak ne var o üniversitede, ona bakmak lazım.

* Kendilerini geleceğe hazırlayan üniversitelere yönelerek, gidecekleri okulun kendilerine uygun olup olmadığına dikkat etsinler.

* Üniversitelerin yeni eğitim-öğretim teknolojilerini kullanıp kullanmadığına baksınlar.

* Popüler mesleklerden ziyade ana disiplinlere yönelsinler. Çok spesifik bir alanda lisans eğitimi alındığında çalışılacak alan da sınırlı olur. Mesela mühendislik seçeceklerse Makine Mühendisliğini seçsinler, diğer hepsi Makine’den çıkmadır.

* Sevmedikleri meslekte başarılı olmaları mümkün değildir. Bu nedenle tercihlerini sevdikleri meslekler yönünde yapsınlar.

* Öğrenci memnuniyetlerinin tarafsız bir şekilde değerlendirildiği Türkiye Üniversite Memnuniyet Anketi’nin sonuçlarına baksınlar. Mesela biz vakıf üniversiteleri arasında üçüncü, 200 devlet ve vakıf üniversitesi arasında altıncıyız.

* Düşündükleri üniversiteleri mutlaka ziyaret etsinler. Gidemeyenler online tanıtımlara katılsınlar. Verilen bilgileri mutlaka sorgulasınlar.

* Dünya vatandaşı olacaksa, uluslararası arenaya çıkmak istiyorsa eğitimin yabancı dilde olması önemli…

* Akademisyenlerin özgeçmişlerine baksınlar. Mezun oldukları üniversiteler, yüksek lisans, doktora eğitimlerinin nerede olduğu, yurtdışı deneyimlerinin yani yurt dışı doktorası yoksa da yurt dışı deneyimi, projeleri var mı, akademik üretimlerinin sıklığı ne?

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.