Dolar 32,2478
Euro 34,8009
Altın 2.423,90
BİST 10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 22°C

PEPE İnsan Dikkatinin Artık Alım Satımı Yapılabilen Bir Emtia Olduğunu Gösteriyor

PEPE İnsan Dikkatinin Artık Alım Satımı Yapılabilen Bir Emtia Olduğunu Gösteriyor
26 Temmuz 2023 18:31
125

HABERMAX.Dünyanın en çok ziyaret edilen üçüncü kripto para borsası Bybit’in baş teknoloji yazarı Nathan Thompson, son dönemde popüler olan parlayan ancak hakkında birçok soru işareti olan Memecoin’leri ve yine 2023 yılında yaptığı çıkışla kripto para yatırımcılarının radarında yer alan PEPE’yi değerlendirdi. Dünyadaki ekonomik gidişatın yatırımcıları yeni yatırım araçlarına yönelttiğini söyleyen Thompson, çoğu memecoin’in ateşböceği gibi bir gecede kaybolurken, PEPE’nin kalıcı gücünün nereden geldiğini de ele alıyor.

“Dikkat, Pepe (PEPE) diğer memecoinlerin can damarıdır. Kazançların şirket hisselerinin fiyatını yönlendirmesi gibi, memecoin tarafından yakalanan ilginin boyutu ve kalitesi de fiyat hareketlerini yönlendirir.”

Başarılı kripto yatırımcıları, PEPE ve benzerlerinin sadece popüler çiplerden ibaret olmadığını, aslında insan dikkatinin alınıp satılabilir bir versiyonu olduğunu anlar. Memecoin ticareti basit bir alım-satım işleminden çok daha fazlasıdır. Madeni paranın değerini, gördüğü ilgi miktarına karşı tartarak tespit eden temelleri vardır. Kripto etkileyicisi Cobie’nin dediği gibi, “Akıllı yatırımcılar, sahiplik ve değerleme ilgiyi yakaladığında satmaya başlar.” Bu, insan dikkatinin giderek dünyadaki en kıt mallardan biri olarak görüldüğü anlamına geliyor ki bu doğru. Aslında bunu o kadar uzun zamandır biliyoruz ki artık “dikkat ekonomisi” hakkında konuşmak bir klişe haline geldi.

2000’li yıllarda Facebook ve Snapchat gibi Web2 şirketleri dikkat üzerinden para kazanmayı öğrendi. İnsanların dikkatini çeken ve davranışlarını takip eden uygulamalar yarattılar, bu da reklamcıların dikkatini toplayıp onlara satış yapmalarını sağladı. Bunun kulağa lisans spekülasyonu gibi gelebileceğini biliyorum, ancak ekonomik sistemimiz değiştikçe ve geliştikçe değer verdiğimiz şeylerin türlerinin de artması doğaldır. Eğer insanların dikkati Meta ve Google gibi dev şirketlerin kârlarını artıracak kadar güçlüyse, o zaman neden doğrudan ticaretini yapmayalım?

Memecoinler, dikkat emtiasını merkezi olmayan bir şekilde değerlendirmenin ve ticaretini yapmanın bir yoludur. Blok zincirleri ve otomatik piyasa yapıcıları kullanarak herkes insanların dikkati ve coşkusu üzerinden ticaret yapabilir.

Joe Rogan’ın 2022 yılında popüler Joe Rogan Experience podcast’inde yaptığı yorumlar nedeniyle başının derde girdiği zamanı hatırlıyor musunuz? 24 saat içinde belki bir düzine Rogan temalı memecoin piyasaya sürüldü ve bunlardan biri olan Marshall Rogan Inu (MRI) 50 milyon dolarlık piyasa değerini aştı. Piyasa değeri nasıl bu kadar yükselebildi? O anda MRI, Dex Screener gibi ticaret platformlarında trend olan bir numaralı coin’di, Twitter’da patlıyordu ve bir MMA dövüşçüsüne sponsor olmuştu. Değerlemesi, projeyi çevreleyen hype miktarını yakalamak zorundaydı. Veya PEPE’yi ele alalım. Bu yılın başlarında, 600 milyon doların üzerindeki piyasa değeriyle 72. en büyük dijital varlık oldu. Lansmanını takip eden haftalarda, sosyal medyada ve ötesinde artan ilgiye bahis yapan kripto yatırımcıları tarafından değerleme daha da yükseltildi.

PEPE ile ilgili ilginç olan şey, kalıcı gücüdür. Çoğu memecoin ateşböceği gibi gecenin içinde kaybolurken, PEPE’yi uzun vadede satın alan ve elinde tutan insanlar var. Bu yatırımcılar büyük olasılıkla kripto piyasası döngülerindeki likidite davranışına bakıyor. Basitçe söylemek gerekirse, Bitcoin (BTC) ve Ether (ETH) gibi mavi çip dijital varlıklarda elde edilen karlar, boğa döngülerinde genellikle daha riskli, düşük sermayeli oyunlara çevrilir. Dolayısıyla, bu görüş PEPE’yi BTC ve ETH yanında bir alternatif olarak görüyor.

SHIB ve DOGE gibi diğer memecoinler, değerlerine katkıda bulunan temellere sahip olacak kadar uzun süredir piyasada. Gerçekten de DOGE’nin piyasa değeri şu anda 9 milyar doların üzerinde ve en büyük iş kanıtı blok zincirlerinden biri. Tüm bunları anlamsız bir risk olarak görmek kolay olsa da – ve spekülatif yönünü inkar etmiyorum – bu, altında yatan değişikliği gözden kaçıracaktır. Memecoin’ler rastgele zar atmaya dayanmıyor, bir emtia gibi insan dikkatini takip ediyorlar.

Dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorluklar göz önüne alındığında, yeni spekülasyon ve yatırım araçlarının yaratılması şaşırtıcı değil. Ekonomilerimiz azalan üretkenlik ve kıtlaşan doğal kaynaklar nedeniyle durma tehlikesiyle karşı karşıya. PEPE gibi Memecoin’ler, insan kültürünün geçici yönlerinin alınıp satılabilir metalar haline getirilmesinin ilk örnekleridir. Hayata belki anlamsız bir spekülasyon olarak başlayabilirler, ancak hayatta kalanlar temellerini geliştirerek kripto ekonomisinin önemli bir parçası haline gelirler ve daha fazla kullanım alanı geliştirmeye devam edebilirler.

PEPE’nin devasa piyasa değeri ve mikro ölçekli memecoin’lere olan ilgi, değer kavramımızın topraktan çıkan gerçek dünya metalarından ayrışarak kültür üreten geçici niteliklere doğru kaydığını gösteriyor. Unutmayın, eğer herkes bir şeyin değerli olduğuna karar verirse, o şey pekala değerli olabilir.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.