Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 14°C

LÖSEMİYİ YENEN MİNİK KAHRAMANLAR BİR ARADAYDI

LÖSEMİYİ YENEN MİNİK KAHRAMANLAR BİR ARADAYDI
7 Kasım 2023 20:39
247

HABERMAX.2-6 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda, hayatlarının henüz başında lösemiye yakalanan ve hastalıkla mücadelesini kazanan minik kahramanlar bu süreçte onların elinden tutup tekrar ayağa kalkmasını sağlayan doktorları Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hematoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Müge Gündoğdu toplumda lösemi farkındalığı oluşturmak için bir araya geldi.


Memorial Bahçelievler Hastanesi’nde lösemiyi yenmiş ve tedavisi devam eden çocuklar maskelerini taktı, aileleriyle birlikte hastaneye bu kez tedaviye değil pasta kesmeye geldi. Doktorları Prof. Dr. Müge Gündoğdu ve ilik nakli bekleyen veya nakil olmuş iyileşmiş, iyileşme süreci devam eden çok sayıda çocuk hikayelerini paylaşmak için oradaydı.

Gelişen tedavi yöntemleriyle başarı şansı %90

Tüm çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık yüzde 30’unun lösemi olduğu görülmektedir. Bir milyon nüfuslu bir popülasyonda her yıl yeni kanser görülme sayısı 120 olarak belirlenmektedir. Çocukluk çağında sık görülen lösemi ile ilgili Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Onkoloji ve Hematoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Müge Gündoğdu “Gelişen kemoterapi yöntemleri ve destek tedavi yöntemleri ile başarı şansı eskiye göre çok arttı. Şimdi orta riskli bir löseminin başarı şansı %90’ların üzerinde. Ama hastalar uzun bir süreçten geçiyor hemen iyileşmiyorlar. Zorlu süreçte çocuklar okullarından, arkadaşlarından uzak kalıyorlar. Bu süreç onları psikolojik olarak etkiliyor ve zorluyor. Kemoterapi sürecinde bağışıklık sistemleri çöktüğü için her ortama girip her şeyi yapamıyorlar. Ama sonuçta bugün 20 yıldır geldiğimiz noktada çok iyiyiz. Lösemiden kaçamasak da tedavi edebiliyoruz.”

“İlik nakli bizim için tekrar hayat bulmak demek”

Lösemiyle savaşan 13 yaşındaki Zeynep Akkoyun, ilik nakli bekleyenler arasında. Zeynep donör arayışını bu sözlerle anlatıyor; “Parmağımda şişme ve ağrılarım vardı o yüzden acile gittiğimde sürecim başladı. Beni hemen Prof. Dr. Müge Gündoğdu’ya yönlendirdiler. Aslında o benim artık Müge ablam. Şu an tedavi sürecim devam ediyor çünkü uygun donör henüz çıkmadı. Kemik iliği nakli bizim için tekrar hayat bulmak demek. 13 yaşındayım ama 23/33 yaşına gelebilmek için sadece kan verip bana donör olmaları yeterli.” dedi.

Prof. Dr. Müge Gündoğdu, “nüks eden lösemilerde kemik iliği nakli ihtiyaç olabiliyor. Sağlıklı bir bireyin iliğinden hasta kişiye veriyoruz ve kemik iliği nakli yapmış oluyoruz. Donör bulmak her zaman kolay olmuyor. Bazen bulduğunuz donörler vazgeçebiliyor. O yüzden bir çocuğun umudu olmak, bir çocuğun hayata bağlanması demektir. 18-55 yaş arasında olan her birey Kızılay’a giderek donör olabilir.” dedi.

“Hiç tanımadığım, adını bile bilmediğim biri bana tekrar can verdi.”

Kemik iliği nakli olduktan sonra iyileşen 18 yaşındaki Deniz Yüce 3 kez lösemiyle savaştı, üçüncüsünde savaşı kazandı. Çocukluğundan itibaren zorlu süreçlerle hastanelerde olan Yüce zor günleri bu sözlerle anlattı; “ilk tedavimi 3 yaşında oldum. Sonra 2019 yılında tekrar hastalandım. Nakil gerekmemişti ancak yine nüks edince kemik iliği nakli oldum. İki ay önce taburcu oldum. Aylardır dört- beş kişilik doktor ve hemşireden başka kalabalıklarla bir araya gelmemiştim. Bu etkinlikte ilk defa bu kadar insanı bir arada görüyorum. Artık daha iyiyim, daha güçlüyüm. Hiç tanımadığım, adını bile bilmediğim biri bana tekrar can verdi.” dedi.

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.