Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı:Gazeteci, Köşe yazarı, Yazar kimdir? Ne iş yapar? Aralarındaki farklar nelerdir?

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı:Gazeteci, Köşe yazarı, Yazar kimdir? Ne iş yapar? Aralarındaki farklar nelerdir?
14 Kasım 2022 12:30 | Son Güncellenme: 14 Kasım 2022 12:37
164

HABERMAX.SEVGİLİ OKURLAR; Gazetecilik ve Yazarlık iki ayrı alan. Şöyle gazetecilik mesleği kişilere, toplumsal gelişmelere, güncel olaylara ve bilgiye dayanarak yapılır. Yazarlıkta ise, yazma eylemi sanat, kurgu ve hayal gücü üzerine oturur. Ondan ötürü gazeteciler ve yazarlar ilgi alanları ve iş yapma biçimleri ile iki ayrı alanın temsilcileridir.

KONUYU çeşitlendirme anlamında biraz daha açarak anlatırsam, Gazeteci ünvanını taşıyan kişiler gazeteler, televizyon, radyo gibi kitlesel medya araçlarına haber toplar, yazar ve anlatır. Haber öyküleri için araştırma yapar ve haber kaynakları ile röportaj yapma profesyonelliğine sahip olarak kamu yapıcılığı görevini yerine getirir.

YAZARLAR İSE, genelde yazarak yaratıcılığını kullanır, edebi eserlere imza atar. Bu yüzden kitapları olan eserler yazan kişiler Yazardır.

YAZARLIK ÇOK YÖNLÜDÜR. Yazarlar, yazarak ifade ettikleri düşüncelerini, fikirlerini veya yazdıkları metinleri tutarlı bir sanat görüşü ve doğru ve güzel bir üslup kullanarak okuyucularına ulaştırırlar.

YAZARLAR çok fazla ve değişik konularda yazılar yazabilirler. Şiir, öykü, hikâye, tiyatro, sinema, müzik ve daha niceleri. Bu açılardan yazarlar yazım türlerine göre farklı isimlerle da anılırlar. Şair, romancı, senarist, bestekar, köşe yazarı gibi.

YAZARLAR bu yaratıcı yönleri ve eserleri ile ait oldukları toplumun kültürünün gelişimine, insanlığın ilerlemesine yaptığı katkılar nedeniyle sanatçı kimliğine sahip kişilerdir.

GAZETECİLERDEN bahsettiğimizde ise, Gazete muhabirleri, foto muhabirleri, haberleri ve yazıları gazete sayfalarına aktaran düzenleyici, editör ve yazı işleri müdürleri ilk akla gelenler olur.

GAZETELERDE gazetecilik işini yapanlar gazeteci fakat köşe yazarları ayrı olmaktadır. Çünkü gazetecilikle ile yazarlık aynı şey değildir. Gazetecinin aynı zamanda yazar değildir.

GAZETEDE devamlı haber yazan haberciler gazeteci ünvanı taşır. Yazar olmak ise, eski tabiriyle muharrir seviyesine ulaşmak için bir muhabirin, yıllarca haberlerle yatıp kalkmış, beyni cümlelerle yazılarla yoğrulmuş bulunması iktiza eder.. bu aşamalardan haber yazmak, yorumlamak, değerlendirmek ve kamuoyuna ulaştırmaktan ötede bir anlamı ifade eder. Yukarı da açıkladığım şekilde yazar özelliklerini taşımak ve yazarlık donanımına sahip olmakla ilgilidir.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.