Dolar 32,4155
Euro 34,8206
Altın 2.430,28
BİST 9.974,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı:EYT Yasası ile önemli bir konu daha çözüme kavuştu!

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı:EYT Yasası ile önemli bir konu daha çözüme kavuştu!
20 Mart 2023 12:45 | Son Güncellenme: 20 Mart 2023 12:46
124

HABERMAX. Belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlar eksik primlerini borçlanıp, emekli olabiliyor. KIYMETLİ OKURLAR: Geçtiğimiz haftalarda 2 milyon 250 bin vatandaşın doğrudan ilgilendiren EYT Yasası meclisten geçti. Resmî gazetede yayımlanarak yasalaştı. Milyonlarca hak sahibi çalışan emeklilik hakkına kavuştu. 2000 yılı ve sonrası işe giren ve emekli olabilecek durumda bulunan çalışanlar içinse henüz emekli olabilmiş değiller.

Bendeniz bugünkü yazımda yukarıdaki bahisleri ek olarak yine çalışan kesimi yakından ilgilendiren daha farklı ve can alıcı önemli bir konuya değineceğim. Şöyle ki efendim; Hali hazırda çalışan veya işine ara veren fakat geçmişte işte olduğu dönemlerde çalıştığı özel işletmelerde çalıştığı gün kadar prim gün sayısını işletmelerin yanlış tutumundan dolayı tam olarak alamamış ve geri dönüşlü bulunarak bu prim gün sayılarını toplatmayı isteyen binlerce çalışanın bu konudaki haklarını haklı olarak talep etmelerini konu ediyorum.

Şimdi ben biliyorum ki, bugün artık yaşları 50’ye dayanmış belki biraz daha ileride olan ülke vatandaşları bir tarihte çalıştığı iş yerinde aylık sigorta ödemesinin tam ödemesinin yapılmadığından dolayısıyla eksik gün prim sayılarını tamamlamak adına belki 15- 20 sene önce çalıştıkları firmalardan bu prim alacaklarını dava ederek almak istediklerini söylüyorlar. Dava etseler alabilirler mi, kaç kişi firmaları dava etme yoluna gidiyor ve hakkı olan prim gün sayılarını geri alıyor, alabiliyor, aldılar? Zor bir konu. Ama en azından eksik gün prim sayısı olan vatandaşlar geri dönüşlü olarak prim gün sayıları için ödemede bulunarak emeklilik hakkına sahip olabiliyor. Yasalaşan EYT düzenlemesi ile ise, Yaşı doldurduğu halde prim eksiği olan ve çalışamayan 100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılmış oldu. Yaşı doldurmuş ancak prim günü eksiği olanlara emekli olma imkanı sağlandı. “Belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlar, eksik primlerini borçlanıp emekli olabiliyor.” Prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş sınırı şartını sağlayarak emeklilik hakkını elde eden sigortalı çalışanlar, prim günlerinde yaşanan eksikliği çözümleyebiliyor. Prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler. Yani eksik kalan primlerini ödeyen binlerce insana emekli olma yolu açıldı.

Bundan bir 20-30 sene öncesine kadar insanlar şimdi olduğu kadar her şeyden haberdar değillerdi. İş yerlerinden aylık sigortalarını almak konusunda bilgili ve duyarlı değiller de belki de. Ama bugün durum çok farklı. İş yerlerinde en altta görevli olan hizmetli çalışanlarda orta düzeyde ve yüksek mevkii de görev yapanlar kadar sigorta konusunda bilgili ve yeterli konumdalar. Bu gerçek geçmişte olan bazı yanlışları, hataları ve olumsuzlukları ortadan kaldırmaya yetmiyor. O yüzden geçmişte eksik primleri olan vatandaşlara çıkan EYT yasası ile kalan primlerini ödeyerek emekli olmalarının önü açılmış oldu. Böylelikle yine binlerce insan hakları olan emekliliklerine kavuşarak rahat bir nefes alacaklar. Hepinize saygılarımı sunar, iyi günler diliyorum.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.