Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 16°C

“Ecdadımızın Hepimize Mirası Olan Tarihi Eserlerimiz, Medeniyetimizin Bize Emanetidir”

“Ecdadımızın Hepimize Mirası Olan Tarihi Eserlerimiz, Medeniyetimizin Bize Emanetidir”
17 Kasım 2020 20:52
1.031

AHA.Tarihi Vaniköy Camii’nin aslına uygun şekilde restore edilerek yeniden inşası için restorasyon projesi protokol imza töreni düzenlendi. Törende açıklamalarda bulunan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Ecdadımızın hepimize mirası olan tarihi eserlerimiz, medeniyetimizin bize emanetidir. Tarihi Vaniköy Camii aslına uygun olarak restore edilecek.” ifadelerini kullandı.

15 Kasım Pazar günü çıkan yangında büyük ölçüde hasar gören Tarihi Vaniköy Camii Restorasyon Protokolü İmza Törenine İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Vakıflar II. Bölge Müdürü Musa Akdeniz, Vani Vakfı adına mülk sahibi Uğur Vanioğlu ve restorasyonu üstlenen Kalyon Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Cemal Kalyoncu katıldı.

“Yangınla İlgili Soruşturma Devam Ediyor”

Tarihi Vaniköy Camii önünde gerçekleştirilen protokol imza töreni öncesinde basın açıklamasında bulunan Vali Yerlikaya, konuşmasına tarihi caminin gördüğü hasardan duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı.

Tarihi Vaniköy Camii’nin Boğaz’ın en güzel yapılarından biri olduğunu hatırlatan Vali Yerlikaya, “İstanbul ve boğazın en güzel yapılarından birisi olan, önünde bulunduğumuz Vaniköy Camii maalesef yandı. Bildiğiniz gibi yangına kısa sürede müdahale edildi. Karadan denizden yangını söndürmek için ekiplerimiz seferber oldu ve yangın kısa sürede kontrol altına alındı. Şükür can kaybı ve yaralanma olmadı. Yangının söndürülmesinde görev alan herkese teşekkür ediyorum. Yangınla ilgili soruşturma devam ediyor.” diyerek Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydetti.

“Ecdadımızın Hepimize Mirası Olan Tarihi Eserlerimiz, Medeniyetimizin Bize Emanetidir”

Tarihi eserlerin birer emanet olduğunun altını çizen Vali Yerlikaya, “Ecdadımızın hepimize mirası olan tarihi eserlerimiz, medeniyetimizin bize emanetidir. Onları layık oldukları şekilde korumak ve geleceğe taşımak üzerimizdeki en büyük sorumluluk. Bu sorumluluğu Vaniköy Cami için derinden hissediyoruz. Onun için hiç vakit kaybetmedik, kaybedemeyiz. Bugün bunun için buradayız. Şunu özellikle belirtmeliyim ki; bu güzel Caminin yanması, biliyorum ki herkesi çok etkiledi. Çok sayıda, ‘Acaba yeniden bu eseri ihya etmek mümkün olacak mı’ sorusu soruldu. İstanbul sevdalıları bu soruyu sormaya devam ediyor.

Sayın Cumhurbaşkanımız da yangının çıkış anından itibaren konuyu yakından takip ediyor. İstanbul’un siluetinin kıymetli bir parçası olan bu güzel camimiz için, çok sayıda İstanbullu kardeşimizden, “İnşallah aslına uygun şekilde hemen ihya edilir” temennisini aldık. Bu temenniyi gerçeğe dönüştürmek için birazdan imza atacağız. İstanbullular ve herkes rahat olsun. Burası bir cami olarak vakıf eseridir ve bir cami olarak, aslına uygun şekilde, Allah’ın izniyle ihya edilecektir.” ifadelerine yer vererek tarihi caminin yenilenerek ibadete açılacağını vurguladı.

İvedi Biçimde Restorasyon Uygulamasına Başlanacak”

Yangının meydana gelmesinden kısa bir süre önce tarihi caminin restorasyon projesi sözleşmesinin Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü tarafından imzalandığını dile getiren Vali Yerlikaya, “Bu kapsamda restorasyon çalışmaları için; Vakıflar Genel Müdürlüğümüze bağlı 2. Bölge Müdürlüğümüz tarafından, 07 Şubat 2019 tarihinde proje çizdirilmesi sözleşme imzalanmış, 25 Ekim 2019 tarihinde Rölöve ve restitüsyon projeleri, İstanbul 6 Nolu Koruma Bölge Kurulu’na iletilmişti. Ayrıca 10 Ekim 2019 tarihinde Vaniköy Cami Restorasyon Projesi, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne iletilmişti. Dolayısıyla caminin restorasyonu için tüm çalışmalar aslında tamamlanmak üzereydi.

Restorasyon projeleri Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden, Kurul’a 02 Kasım 2020 tarihinde iletilmişti. Ancak bu yangın sonrasında artık yeni bir durum söz konusu. İstanbul 6 Nolu Koruma Bölge Kurulu, 24 Kasım 2020 tarihinde toplanarak yapının hasar durumu ve yapılması gereken acil müdahalelerle ilgili kararları alacak, ardından hazırlanmış olan restorasyon projesinde gerekirse revizyonlar yapılacak.

İvedi biçimde restorasyon uygulamasına başlanacaktır veya restorasyon kurtarmaz, rekonstrüksiyon projesi yapılması gerekir denilirse de, ona göre hemen çalışmalar başlayacak. Bunun için elimizde tüm doneler mevcut. Caminin restorasyon projesi kapsamında çok ileri teknoloji ile 3 boyutlu lazer tarama görüntüleri kaydedilmişti. Buna dayalı olarak aslına uygun şekilde Vaniköy Camii’ni yeniden ihya edeceğiz.” ifadeleriyle 24 Kasım tarihinde toplanacak kurulun kararı doğrultusunda hareket edileceğinin altını çizdi.

“Valiliğimiz Tarafından Hassasiyetle Takip Edilecek”

Vali Yerlikaya, tarihi camide meydana gelen yangın sonrası kendisi de Vaniköy sakini olan Kalyon Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Cemal Kalyoncu’nun İstanbul Valiliği’ni arayarak camiyi aslına uygun şekilde ihya etmek isteğini ilettiğini belirtti.

Vali Yerlikaya, “Biz de bu duyarlı yaklaşım için teşekkür ettik. Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğümüz, konuyu takip ederek, yapı maliki Mehmet Vani Vakfı ile görüşerek Valiliğimizin nezaretinde protokolü hazırladık. Bu protokolle; Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz gereken yasal, idari ve teknik konularda her türlü desteği sağlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un talimatlarıyla, tüm süreçler Vakıflar Genel Müdürlüğü, Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğümüz ve Valiliğimiz tarafından hassasiyetle takip edilecek.

Rekonstrüksiyon ve restorasyonu üstlenen Kalyon Vakfı da Kurul kararları doğrultusunda gereken çalışmaları yapacak. 10 gün içinde hemen yer teslimi yapılacak. Projenin inşallah 700 gün, yani iki yıl içerisinde tamamlanmasını ön görüyoruz.

Protokolün hazırlanmasından camimizin yeniden ibadete açılmasına kadar geçecek sürede bu hizmete emek ve katkı verecek Kalyon Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Orhan Cemal Kalyoncu ve yönetimine, Vakıflar Genel Müdürlüğü adına Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğümüze ve Mehmet Vani Vakfı yöneticilerine teşekkür ediyorum.

Siz değerli basın mensupları ve kıymetli İstanbullulara, Vaniköy Cami hassasiyetiniz için ayrıca teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun.” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

Basın açıklamasının ardından Vaniköy Camii Restorasyon Projesi protokolü imzalanarak, yangın mahallinde incelemeler yapıldı.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.