Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı: Yoksul kimdir?.. yoksulluk nedir?

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı: Yoksul kimdir?.. yoksulluk nedir?
25 Kasım 2022 22:38 | Son Güncellenme: 25 Kasım 2022 22:44
188

HABERMAX.DEĞERLİ OKURLAR: Günümüzde yoksulluk kavramı kapitalizmin yeni şekli küreselleşme veya yeni dünya düzeni vesaire sebeplerle dünyanın genelini etkileyen çok önemli bir sorun. Ülkeler bazında milli gelir oranlarına bakılmaksızın belli boyutlarda yaşanmaktadır. Bir parantez geri kalmış ya da (geri bıraktırılmış 3. Dünya ülkelerinde çok daha yoğun olarak yaşanmakta,) Ancak yoksulluk, sadece hane başına kazanç temelli bir yoksulluğu ifade etmez kişisel olarak temel gereksinimlerden yeme, içme, barınma, korunma, psikolojik ihtiyaçların karşılanması noktasında da bireyleri ekside bırakan durumları ortaya çıkarır.

YOKSULLUK OLGUSU: Her şeye rağmen göreli bir olgudur. Yani bir kişinin yoksul kabul edilmesi için yaşadığı ülkede giderek içinde bulunduğu toplumdaki diğer insanların gelirleri ve harcamaları arasında karşılaştırma yapılması gereklidir. Mesela bir kişi veya kişiler hayatını sürdürdüğü toplum içindeki diğer kişilerle kıyas edildiğinde günlük yaşamını ihtiyaçlarını karşılamada ekonomik olarak dezavantajlı bir durumda sürdürüyorsa artık bu kişiler için yoksuldur deriz.

YOKSULLUĞUN NEDENLERİ: Yoksulluğun nedenleri çok çeşitlidir. Yaşanılan bölgelerde gelir dağılımı, nüfus yapısı, bir yerden bir yere göç hareketleri, iş gücü piyasaları, istihdam sorunları ve yarattığı işsizlik, ekonomik krizler, meydana gelen olağandışı durumlar savaşlar, etnisite, ayrımcılık, yerleşim yeri ve siyasal, ekonomik, sosyolojik faktörler, yapısal uyum programlarının etkileri ile kamu ve özel harcamalarının miktarı ve eşit dağılımı gibi çok fazla yönü bulunan sorunların sonucunda kişiler ve toplumsal yoksulluk yoğunluklu olarak kendine gösterir.

GENEL OLARAK YOKSUL OLMA DURUMU: Genelde yoksulluk insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamamasıdır. Ayrıca yaşamın sağladığı imkanlardan yararlanama durumuda yoksulluktur. İnsanın fiziki varlığının devamı için gıda nasıl önemli bir ihtiyacı ise, iyi eğitim, nitelikli eğlence, konfor, iyi sağlık hizmetleri de insanı yoksul olmaktan kurtaran önemli sosyal ve maddi ihtiyaçlar olurlar.

Yoksulluk Ölçüm Teknikleri: Beş maddede yoksulluk ölçüm yöntemleri olarak şunlardır: 1) Temel İhtiyaçlar Yaklaşımı 2) Gıda Oranı Yaklaşımı 3) Açlık Sınırı Yaklaşımı 4) Medyan Gelir Yaklaşımı 5) Öznel Yaklaşım.

MUTLAK VE GÖRELİ YOKSULLUK: İnsanların gıda, giyim ve barınma vesaire gibi temel gereksinimlerini karşılayabildiklerinde yaşamlarını sürdürür, mutlak yoksulluktan kurtulurlar. Ancak kişiler toplumun genel gelir ve refah düzeyinin gerisinde kaldıklarında göreli yoksulluk varlığını sürdürür.

Sonuçta: İnsanların temel ihtiyaçları ile yaratıcı yeteneklerini değerlendirmeleri konusu toplumsal yaşam ve tarihi koşullar tarafından belirlenen bir süreci ifade eder.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.