HABERMAX.DEĞERLİ OKURLAR: Günümüzde yoksulluk kavramı kapitalizmin yeni şekli küreselleşme veya yeni dünya düzeni vesaire sebeplerle dünyanın genelini etkileyen çok önemli bir sorun. Ülkeler bazında milli gelir oranlarına bakılmaksızın belli boyutlarda yaşanmaktadır. Bir parantez geri kalmış ya da (geri bıraktırılmış 3. Dünya ülkelerinde çok daha yoğun olarak yaşanmakta,) Ancak yoksulluk, sadece hane başına kazanç temelli bir yoksulluğu ifade etmez kişisel olarak temel gereksinimlerden yeme, içme, barınma, korunma, psikolojik ihtiyaçların karşılanması noktasında da bireyleri ekside bırakan durumları ortaya çıkarır.
YOKSULLUK OLGUSU: Her şeye rağmen göreli bir olgudur. Yani bir kişinin yoksul kabul edilmesi için yaşadığı ülkede giderek içinde bulunduğu toplumdaki diğer insanların gelirleri ve harcamaları arasında karşılaştırma yapılması gereklidir. Mesela bir kişi veya kişiler hayatını sürdürdüğü toplum içindeki diğer kişilerle kıyas edildiğinde günlük yaşamını ihtiyaçlarını karşılamada ekonomik olarak dezavantajlı bir durumda sürdürüyorsa artık bu kişiler için yoksuldur deriz.
YOKSULLUĞUN NEDENLERİ: Yoksulluğun nedenleri çok çeşitlidir. Yaşanılan bölgelerde gelir dağılımı, nüfus yapısı, bir yerden bir yere göç hareketleri, iş gücü piyasaları, istihdam sorunları ve yarattığı işsizlik, ekonomik krizler, meydana gelen olağandışı durumlar savaşlar, etnisite, ayrımcılık, yerleşim yeri ve siyasal, ekonomik, sosyolojik faktörler, yapısal uyum programlarının etkileri ile kamu ve özel harcamalarının miktarı ve eşit dağılımı gibi çok fazla yönü bulunan sorunların sonucunda kişiler ve toplumsal yoksulluk yoğunluklu olarak kendine gösterir.
GENEL OLARAK YOKSUL OLMA DURUMU: Genelde yoksulluk insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamamasıdır. Ayrıca yaşamın sağladığı imkanlardan yararlanama durumuda yoksulluktur. İnsanın fiziki varlığının devamı için gıda nasıl önemli bir ihtiyacı ise, iyi eğitim, nitelikli eğlence, konfor, iyi sağlık hizmetleri de insanı yoksul olmaktan kurtaran önemli sosyal ve maddi ihtiyaçlar olurlar.
Yoksulluk Ölçüm Teknikleri: Beş maddede yoksulluk ölçüm yöntemleri olarak şunlardır: 1) Temel İhtiyaçlar Yaklaşımı 2) Gıda Oranı Yaklaşımı 3) Açlık Sınırı Yaklaşımı 4) Medyan Gelir Yaklaşımı 5) Öznel Yaklaşım.
MUTLAK VE GÖRELİ YOKSULLUK: İnsanların gıda, giyim ve barınma vesaire gibi temel gereksinimlerini karşılayabildiklerinde yaşamlarını sürdürür, mutlak yoksulluktan kurtulurlar. Ancak kişiler toplumun genel gelir ve refah düzeyinin gerisinde kaldıklarında göreli yoksulluk varlığını sürdürür.
Sonuçta: İnsanların temel ihtiyaçları ile yaratıcı yeteneklerini değerlendirmeleri konusu toplumsal yaşam ve tarihi koşullar tarafından belirlenen bir süreci ifade eder.