Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı 1 Mayıs Çok Yaşa!

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı 1 Mayıs Çok Yaşa!
29 Nisan 2023 22:30
181

HABERMAX.DEĞERLİ OKURLAR; 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramıdır. İşçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanır. Ve ayrıca birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak kabul edilir. Ülkemizde dahil Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilir.

1 Mayıs Günü İşçilerin Ortak Bayramı; Tarihte Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın 1889’daki Paris Kongresi’nde, yılın bir gününün işçilerin arasında dayanışma amacıyla işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırılır ve ABD’li sendikacıların önerisi üzerine bugün “1 Mayıs” olarak belirlenir.

1 Mayıs’ın Küreselliği; 1 Mayıs günü Amerika Birleşik Devletleri’nde işçilerin bir gün içerisindeki çalışma sürelerinin 8 saate inmesi için başlatılan mücadeleyi anlatır. 1884 yılında başlayan mücadele zaman içinde işçiler tarafından yapılan kitlesel grevler sayesinde süreklilik kazanmış ve böylece 1 Mayıs günü küresel bir özellik kazanmıştır.

Türkiye’de, 12 Eylül Askeri Darbesi Dönemi’nde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs günü 30 yıla yakın aradan sonra Nisan 2009’da “Emek ve Dayanışma Günü” olarak resmi tatil ilan edildi. Bu 30 yıllık süreçte “illegal” olarak kutlanmaya çalışılan 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nda pek çok toplumsal olay yaşandı.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, Türkiye’de resmi tatil olarak kabul edilir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen 5892 sayılı yasanın, 27 Nisan 2009’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile, 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiş durumdadır.

1 MAYIS KUTLAMALARI BU YIL NEREDE YAPILACAK?

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarının Maltepe Meydanı’nda yapılacağını açıkladı.

TÜRK-İŞ ADANA’DA, HAK-İŞ KAHRAMANMARAŞ’TA ETKİNLİK YAPACAK; TÜRK-İş, bu yıl 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı, Adana’da kutlayacak. HAK-İş de, 1 Mayıs’ı depremin merkezi Kahramanmaraş’ta sembolik bir etkinlik ile kutlayacak.

İşçi ve Emekçilerin Bayramını İçtenlikle Kutluyorum; 1 Mayıs günlerinde geçmiş yıllarda yaşanan üzücü olaylardan ayrı olarak bu yılki 1 Mayıs’ta iyi şeylerin yaşanmasını ve gerçek anlamda bir bayram havasının gelmesini temenni ederim. 1 Mayıs 100 yıldan fazla bir tarihe sahip olan İşçi Bayramı yada ülkemizdeki resmi ismi ile “Emek ve Dayanışma Günü” kutlu olsun efendim.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.