Dolar 32,5150
Euro 34,9633
Altın 2.430,04
BİST 9.800,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Koç: “2012 itibariyle toplam finansal varlıkların büyüklüğü dolar bazında artmış.”

Koç: “2012 itibariyle toplam finansal varlıkların büyüklüğü dolar bazında artmış.”
6 Mart 2023 20:09
155

HABERMAX. Hibya, programda İlhami Koç’u stüdyosunda ağırladı. Sohbet havasında gerçekleşen yayında, “Türkiye’de tasarrufların durumu” gibi konular ele alındı.

Hem profesyonel hayatında görev yaptığı yerlerde hem de sermaye piyasaları birliği tarafında görev yaptığı dönemde, nasıl olur da Türkiye’nin tasarrufları artar? Nasıl olur da bu ülkenin tasarrufları içerisinde sermaye piyasasının payı artar? Sorularının ana hedefinin olduğunu söyleyen Koç, “Geçtiğimiz yüzyılda eksi sermayeden buralara geldik. Her halükarda büyümemizi finanse edecek adar yeterince bir finansmanımız yok. Makro ekonomi derslerinde de tasarruf eşittir yatırımlar eşitliği vardır. Yatırımları tasarruflarınız kadar büyütebilirsiniz ya da dışarıdan tasarruf ithal edeceksiniz yani kestirme yolu bu daha da kestirme yolu borçlanacaksınız. Uzun vadede kendi iç tasarruflarınızın arttırılması lazım. Amaç şu bir yandan tasarrufların büyümesi bir yandan da bunun içerisinde sermaye piyasalarının payının artması.” şeklinde konuştu.

Bugün gelinen büyüklük konusunda konuşan Koç, “Tasarrufların büyüklüğü konusu hep tartışmalıdır. Ama biz daha çok finansal varlıklar toplamını alıyoruz sermaye piyasaları birliğinde de onu yayınlıyoruz. Finansal varlıkların toplamı 2022 yılı sonu itibariyle 15.7 trilyon TL toplamda dolara vurulacak oluşa da kabaca 1 trilyon dolar diyebiliriz. Bunun yaklaşık yüzde 60’ı yaklaşık mevduattan düşüyor geriye kalan yüzde 40’ı sermaye piyasası araçlarının bunun içerisinde kamunun borçlanma kağıtları da dahil, hisse senetleri piyasası da dahil. Bu işin tercih edileni en uzun vadeli aracı teşvik etmek en uzun vadeli araç da hisse senedi. Toplam sermaye piyasaları içerisinde hisse yatırımlarının payı yüzde 40 civarında. 10 yıl önceye bakacak olursak 2012 itibariyle toplam finansal varlıkların büyüklüğü 660 milyar dolar. 10 yılda dolar bazında yüzde 50 artmış görünüyor.” dedi.

2 tane konuda geçen 10 yılda değişen şeyleri söyleyen İlhamı Koç, “Birincisi olarak kurumsal yatırımcı. İç kurumsal yatırımcı büyüklüğünü arttırmaya başardık. 2012 sonunda 37 milyar dolarmış şimdi ise 88 milyar dolar. Arkasındaki ana faktör de emeklilik sistemi 2012’de 11 milyar dolarken bugün 26 milyar dolara gelmiş. Bir diğeri ise girişim sermayesi ve girişimci ekosistemi bence kritik şeylerden bir diğeri bu” diye konuştu.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.