Dolar 32,2661
Euro 34,7198
Altın 2.400,46
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C

Kemal Okuyan: Mustafa Suphi ve yoldaşlarının Anadolu’ya gelişi ertelenemezdi

Kemal Okuyan: Mustafa Suphi ve yoldaşlarının Anadolu’ya gelişi ertelenemezdi
30 Ocak 2024 18:29
105

HABERMAX. Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan TKP’nin podcast kanalında gazeteci-yazar Volkan Algan’ın sorularını yanıtladı. 1920’deki kuruluşundan bugüne TKP’nin konuşulduğu programda, güncel siyaset ortamına dair sorulara da bu çerçeveden yanıtlar verildi.

 

Mustafa Suphi ve yoldaşlarının katledilmesinin yıldönümünde 1920’lerdeki siyasi atmosfere ve o atmosferin bugüne neler bıraktığına odaklanılan programda konuyla ilgili güncel tartışmalara açıklık getirildi.

Suphilerin Anadolu’ya geçmelerinin o günün koşullarında hayalcilik olarak yorumlandığına dair tartışmaların hatırlatıldığı programda, o ana dair bir değerlendirme yapılması gerektiğini vurgulayan Kemal Okuyan; Türkiye’de 1920 – 1921 kesitinde, Anadolu’nun bir sosyalist dönüşüm sürecine girmesi için yeterli kaynak ve alt yapının olmadığının görüldüğünü ancak kararın buna rağmen doğru olduğunun altını çizdi.

Kemal Okuyan, Mustafa Suphi ve yoldaşlarının sadece ülkeye sosyalizmi taşıma kararı ile değil, sürmekte olan anti-emperyalist mücadeleye destek olmak, onun bir parçası olmak için de Anadolu’ya geçtiklerini hatırlattı. Bu tercihe dair tartışmaların büyük oranda 1980 sonrası kemalizmle hesaplaşma adına liberaller tarafından, solun devrimciliğinin ve cumhuriyetçiliğinin tartışmaya açılması adına ortaya atıldığı ancak solda özellikle TKP’nin bu tür bir tarih yazımının karşısında durmayı başardığı kaydedildi.

Özellikle 1940’lardan itibaren yoğunlaşan TKP kovuşturmaları ve yaşanan baskı dönemleri, Sovyetler Birliği – Türkiye Cumhuriyeti ilişkileri ile bunun Türkiye’de sosyalizm mücadelesine etkileri, 1980 sonrası o dönemin kimi TKP kadrolarını da etkileyen liberalleşme ve yine o dönemin içine Gelenek dergisi ile yeniden doğan Türkiye Komünist Partisi’nin Türkiye’de sosyalizmin güncelliğine dair tespitlerinin konuşulduğu yayının tamamına TKP’nin podcast kanallarından ulaşabilirsiniz.

Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.