Dolar 33,9886
Euro 37,8641
Altın 2.823,14
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Sal 25°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 24°C

İYİ Parti Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Çiftçilerin Mağduriyetini TBMM’ye Taşıdı: Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’dan Cevap Bekliyor

İYİ Parti Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Çiftçilerin Mağduriyetini TBMM’ye Taşıdı: Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’dan Cevap Bekliyor
7 Ağustos 2024 08:03
100

HABERMAX. İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, çiftçilerin yaşadığı büyük mağduriyeti TBMM’ye taşıdı. Türkoğlu, özellikle Mustafakemalpaşa ve Karacabey başta olmak üzere, çiftçilerin ürün maliyetlerini karşılayamadığını ve bunun ciddi bir mağduriyet yarattığını belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan konuyla ilgili cevaplar talep etti.

Türkoğlu, çiftçilerin maliyetlerinin çok altında teklifler aldığını ve bu durumun çiftçiyi ümitsizliğe sürüklediğini ifade ederek, şunları söyledi: “Maliyeti 3 TL olan karpuza 0.75 kuruş teklif veriliyor. Geçen yıl 3,5 TL olan domates 2 TL’ye alıcı bekliyor. Bu nasıl iş, çiftçiyi kim koruyacak? Çiftçi Ölürse, Toprak Ölür; Toprak Ölürse, Memleket Ölür!” dedi.

İYİ Parti Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi ise şöyle:

**TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA**

Aşağıdaki sorularımın, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Sn. İbrahim YUMAKLI tarafından Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.

Ülkemizin en fazla ekilebilir tarım alanına sahip Bursa’da; Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçeleri başta olmak üzere üretim potansiyeli yüksek olan tüm ilçe ve köylerinde, çiftçilerimizin büyük bir mağduriyeti söz konusudur. Son derece verimli ovalarında tarla bitkileri, endüstri bitkileri, yem bitkileri ile sebze ve meyvenin envai çeşidi yetişen ve nerdeyse bire on, bire yüz veren güzelim toprakların gerçek sahibi çiftçilerimiz; ürünlerinin maliyeti, satış fiyatının çok gerisinde kalınca büyük bir çaresizlikle baş başa kalmışlardır. Bu topraklarda her şeye rağmen bu yıl da rızkını arayan çiftçimizin buğdayı, arpası, soğanı, patatesi, karpuzu, kavunu maliyetinin altında dahi alıcı bulmazken, bugünlerde domatesinin de tarlada kalma tehlikesi bulunuyor. Bütün bu ürünlere, üretim maliyetinin çok çok altında teklif verilmesi, üreticiyi tam anlamıyla ümitsizliğe mahkum etmiş durumdadır.

**SORU 1**- Bakanlık olarak, sorunu pratik biçimde çözebilmek amacıyla, yerel yönetimlerle iş birliği yapmak, birlikte ortak projeleri hayata geçirmek gibi bir uygulamanız var mıdır veya olacak mıdır?

**SORU 2**- Ürün alımı yapan firmalara finansman sağlama amaçlı, düşük faizli kredi vermeyi düşünüyor musunuz?

**SORU 3**- Maliyetinin altında satış yapmak zorunda kalan çiftçiye, telafi ödemesi yapacak mısınız?

**SORU 4**- Tarım Kredi Kooperatiflerini devreye sokarak, üreticiden direk alım yaptırma gibi bir planınız var mı?

**SORU 5**- Maliyetinin altında satış yapmak zorunda kalan çiftçinin, bankalara olan borçlarını faizsiz olarak erteleme gibi bir uygulamanız olacak mıdır?

**SORU 6**- Tarım arazilerini imar rantı kıskacından kurtarıp, üreticilerin elinde kalmasını sağlayacak bir projeniz mevcut mudur?

**SORU 7**- Bakanlığınızın 2024-25 Üretim Yılı için yeni bir “Ürün Değerlendirme Planlaması” olacak mıdır?

**SORU 8**- Ülkemizin toprak, su ve insan kaynaklarının boşa harcanmasıyla ilgili alınan ek tedbirler var mıdır?

Türkoğlu’nun önergesinde dile getirdiği bu sorular, çiftçilerin karşılaştığı zorlukları gidermek ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak adına atılması gereken adımlar konusunda bilgi talep etmektedir.

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.