ÇUKUROVA’NIN KALKINMASINA KATKI SAĞLAMAK ADINA ÇALIŞIYORUZ
Çukurova Fikir Platformu Başkanı Namık Ekinci, platformun amaçlarıyla ilgili bilgi verdi. Ekinci, “Bölge halkı, yatırımcısı, yerel idaresi ve merkezi idaresiyle birlikte hareket eden, hayatın hemen her alanında Çukurova’nın kalkınmasında etkin olan bir platform olmak istiyoruz. Bölgedeki kamu ve özel kurumların sosyal ve dijital dönüşümüne katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu amaçlara ulaşmak için dayanışma ve iş birliğinin geliştirilmesi bilinciyle, katılımcılar arasında mesleki dayanışmanın artırılmasını arzu ediyoruz. Bugün burada Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeydan Karalar’ı ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
SON DÖNEMDE POTANSİYELİMİZİ İYİ DEĞERLENDİREMİYORUZ
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Güzel Adanalılarla nerede olursa olsun buluştuğumda mutlu oluyorum” diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Adana bizim sevdamız, Adana bizim memleketimiz. Adana’nın bazı özelliklerini taşıyan belki dünyada bir iki şehir daha vardır ama Adana bizim için her şehirden çok daha önemli. Adana’nın kendi zenginlikleri zaten bu güzellikleri fark etmek için yeter.
Adana bir kültür, sanat, tarih, lezzet diyarı, güzel, sıcak delikanlı insanların, güzel havanın, denizin, dağın şehri. Adana dünyanın en güzel 3 ovasından birinin merkezinde ve sanayinin kenti. Dünyada bu kadar zenginliğe sahip çok az kent vardır. Bunlardan biri de Adana.
Adana geçmişte de, Cumhuriyet döneminde de, Türkiye’nin gelişmesine katkı koymuş önemli bir sanayi ve tarım kenti.
Adana’nın gelişimi ve sanayileşmesi 1994’e kadar yukarıya doğru, 1994 krizinden 2000 yılına kadar yatay bir seyir izler. Ne yazık ki bu tarihten sonra Adana’nın sanayisi geriye doğru gitmeye başlar. Uzun süre 1 buçuk milyar dolarlık ihracatı aşamadı. Bu yıl 2 milyar dolara yaklaşacak ihracatımız. Adana, son dönemde potansiyelini iyi değerlendiren bir kent olamadı.”
DOĞRU YÖNETİM ANLAYIŞI VE TASARRUFLA, ASKİ’DE AÇIK KAPANDI, BÜTÇE ARTI VERİR HALE GELDİ. BÜYÜKŞEHİR’DE DE AÇIK KAPANIYOR…
Adana Büyükşehir Belediyesi’ni ve ASKİ’yi 6 aylık kısa bir sürede, yönetim anlayışını değiştirerek ve tasarruf yaparak hizmet edebilir hale getirmeleriyle ilgili bilgi aktaran Başkan Zeydan Karalar, “ASKİ’yi ayda 15 milyon lira açık veren bir durumdan, ayda 15-20 milyon lira artı verir hale getirdik. Ayda 60 milyon lira açık veren Adana Büyükşehir Belediyesi’nde açık kapanıyor ve yılbaşında artı verir hale gelecek. Adana’nın UNESCO Gastronomi Şehirleri listesine girebilmesi için şimdiye kadar yapılmayan başvuruyu yaptık.
Adana’nın potansiyelini, güzelliklerini işleyip, tanıtıp turizmden pay almasını sağlayacağız” diye konuştu.
ÜRETMEYEN EKONOMİ BATMAYA MAHKUMDUR
Üretimin ve istihdamın önemine de değinen Başkan Zeydan Karalar, “Esas olan üretim, sanayi ve iş insanlarının yatırımlarının artması. Bu konuda Adana Büyükşehir Belediyesi olarak, kentimize yatırım yapmak isteyenlerle ilgili üzerimize ne düşüyorsa hayata geçireceğiz. Üretim, istihdam olmazsa hiçbir şey olmaz. Üretmeyen ekonomi batmaya mahkum ekonomidir. İşletme Genel Müdürlüğü yaptığım için bunları biliyorum ve önemsiyorum. İş adamı arkadaşlarımız gelsinler, Adana’da yatırım yapsınlar. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ndeki sanayi tesislerimize yenileri eklenmeli. Kimya OSB, Sera OSB, Su Ürünleri OSB işleme giriyor. Bu kadarı yetmez, yatırımları artırmak gerek” dedi.
ADANA BÖLGENİN İNCİSİ VE ÖNCÜSÜ OLACAK
Eskiden Adana’da kurum ve kuruluşların birbirleriyle sorun yaşamalarına da değinen Başkan Zeydan Karalar, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Günümüzde durum böyle değil. Adana’da didişmeyi, kavgayı bitirdik. Adana’da Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş gibi bir orkestra şefi ve Adana’nın lehine olan işlerde birlikte çalışabilen bir yönetim kadrosu var.
Bu durum faydasını göstermeye başladı. Adana çok kısa sürede yeniden bölgenin incisi ve öncüsü olacak. Buna bütün kalbimle inanıyorum.”
Başkan Zeydan Karalar’ın konuşmasının ardından, soru cevap bölümüne geçildi ve Çukurova Fikir Platformu Üyeleri, merak ettikleri konularla ilgili Başkan Zeydan Karalar’a soru yöneltti.