Dolar 32,3119
Euro 35,0521
Altın 2.277,29
BİST 8.991,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

İSKİ’DEN ÜÇ YILDA 10 MİLYARLIK DEV YATIRIM

İSKİ’DEN ÜÇ YILDA 10 MİLYARLIK DEV YATIRIM
27 Haziran 2022 16:28
167

HABERMAX.İSKİ, 2019 Haziran’dan bugüne yaklaşık 10 milyar liralık yatırım yaparak İstanbul’un çehresini değiştirdi.img_9686.JPG
İSKİ, son 3 yılda gerçekleştirdiği önemli altyapı ve çevre yatırımlarıyla İstanbul’un çehresini değiştirdi. Hayata geçirilen projelerle İstanbul’da kronikleşen sel baskınlarının tamamen önüne geçilirken,  Marmara Denizi, Boğaz ve derelere atıksu girişi engellendi. Yeni içmesuyu projeleriyle ise İstanbullular 7 gün 24 saat kesintisiz, dünya standartlarında içme suyuna musluklarından ulaştı.

İSKİ, 2019 yılından bu yana İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun direktifleri doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmalarla İstanbul’da önemli yatırımlara imza attı. Özellikle pandemi döneminde, yıllardır çözülemeyen ve kronikleşen altyapı problemlerine neşter vuruldu. 2019 yılından bugüne tespit edilen 107 noktanın 85’inde çalışmalar tamamlandı. 22 noktada ise çalışmalar devam ediyor. Yine kronik bir sorun olan Marmara Denizi’ne kontrolsüz atıksu deşarjları da hızla önleniyor.

Atıksu altyapısı çalışmaları kapsamında 2019 yılından bugüne kadar 1.650 kilometre atıksu şebekesi ve kolektörü ile 150 kilometre yağmursuyu kanalı imalatı gerçekleştirildi. Ayrıca 6 kilometre atıksu tüneli ve 7 kilometre yağmursuyu tüneli yatırımı yapıldı.

DERE ISLAHLARI ARALIKSIZ DEVAM ETTİ

Çevre koruma projelerinin bir diğer safhası da dere ıslahları. Dere ıslahlarına büyük önem veren İSKİ, taşkın riskini önlemek amacıyla bu süreçte 69 ayrı derede 36 km dere ıslahı gerçekleştirdi.

YAŞAM VADİLERİ TEKER TEKER HİZMETE AÇILIYOR

Taşkın riskine karşı dereleri ıslah eden İSKİ, ıslah ettiği derelerin kenarlarını yaşam vadisine çevirmeye devam ediyor. Yeşil alanlar, çocuk parkları, bisiklet yolları, seyir terasları ve gösteri alanları bulunan yaşam vadileri İstanbullulara yeni yaşam sahaları açıyor.  Son 3 yılda kurumumuz Kavaklıdere, Tuzla Hacetdere, Çekmeköy, Palamut Dere, Ayazma ve Büyükçekmece Serinpınar Parkında 21 km dere ıslahı gerçekleştirirken, 414.400 m2’lik alanı da yaşam vadisine çevirdi. 3.3km dere çevresinde 271.000 m2’lik alanda Yaşam Vadisi Projeleri devam ediyor. Yaşam Vadilerinin imalatında çalışmalarını sürdüren İSKİ, bu kapsamda 24.300 metrelik dereyi ıslah ederken 685.400 m2’lik alanı da ağaçlandırarak İstanbullulara konforlu ve sağlıklı yaşam alanları kazandıracak.

BİYOLOJİK VE İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA ORANLARI ARTACAK

İstanbul’da atıksuların yüzde 99’unu arıtan İSKİ, arıtmada niteliği arttıracak çalışmalarına da devam etti. Bu doğrultuda Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 2. Kademesi’ni devreye alan İdare, Tuzla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 3. Kademe inşaatında da sona geldi. Yıl içerisinde açılışı gerçekleştirilecek olan tesisin hizmete girmesiyle 650 bin metreküp kapasiteli ve Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi aktif hale gelmiş olacak. İnşasında yine son aşamaya gelinen Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde geri sayıma geçildi. Yine yıl sonunda bitirilmesi öngörülen tesisle İstanbul Boğazı’nda su kalitesi artacak. Diğer taraftan yapımı devam eden Cumayeri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandığında Melen Havzası atıksu tehdidinden kurtulacak.

SON 3 YIL İÇERİSİNDEKİ İÇMESUYU YATIRIMLARI

İstanbul’a 365 gün 24 saat kesintisiz ve içilebilir kalitede içmesuyu sağlayan İSKİ, şehrin bugünkü ihtiyaçlarını karşıladığı kadar geleceğe yönelik içmesuyu yatırımlarında da hız kesmedi. Bu doğrultuda çalışmalarına devam eden İSKİ, 600 kilometre içmesuyu ve isale hattı imalatı gerçekleştirmiş, 4 adet 65 bin metreküp kapasiteye sahip içme suyu deposu da inşa etti.

İÇMESUYU ARITMA TESİSLERİNİN SAYISI ARTIYOR 

İSKİ, İstanbul’daki içmesuyu arıtma kapasitesini de arttırmaya devam etti. Geçtiğimiz aylarda faaliyete geçen 500 bin metreküp kapasiteli Ömerli Emirli 2. Kademe İçmesuyu Arıtma Tesisi İstanbul’un büyük bir bölümünün su ihtiyacını karşılıyor. İnşaatı devam eden ve Şile, Terkos ve Taşoluk içmesuyu arıtma tesisleri ile de arıtma kapasitesine günlük 200 bin metreküp daha eklenmiş olacak.  İSKİ’nin en büyük içmesuyu yatırımı olan Kağıthane-Bahçelievler-Sefaköy İçmesuyu Tüneli’nde çalışmalar devam ederken, Terkos-İkitelli İsale Hattı’nda ise sona yaklaşıldı.

TARİHİ SU YAPILARI RESTORE EDİLİYOR

Bu çalışmalarla da yetinmeyen İSKİ, İstanbul’un tarihi su yapılarını da restore ediyor. Bugüne kadar bir çok çeşmeyi restore ederek suyunun akıtılmasını sağlayan Kurum, Bozdoğan Kemeri’nde restorasyon çalışmalarını tamamlamak üzere. Eğri Kemer ve Uzun Kemer’de ise çalışmalar devam ediyor.

İSKİ GENEL MÜDÜR VEKİLİ DR. ŞAFAK BAŞA: İSTANBUL’DA YATIRIMLARIMIZA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYORUZ

İdarenin gerçekleştirmiş olduğu yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulunan İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, “İstanbul’un ihtiyaçlarını karşılamak için gerçekten devasa bir altyapıyı kesintisiz işletiyoruz. İstanbul gibi oldukça hareketli ve nüfus yoğunluğu olan bir şehri düşündüğümüzde, bu işletme faaliyetlerinin yanı sıra hızla geleceğe de hazırlanmamız gerekiyor. Biz de İSKİ olarak, bu sorumluluğumuzun bilinciyle hareket ediyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun çizmiş olduğu vizyon doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İstanbul’da su ve atıksu yatırımlarına hız kesmeden devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.