HABERMAX. GEN Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Uzmanları, bir travma ya da afet sonrasında, anne-babanın yanı sıra okulların ve öğretmenlerin de çocukların yaşamlarında çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, velilere dikkat etmeleri gereken önemli noktaları anlattı.
GEN Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, “Çocukların günlük yaşamlarının büyük bir çoğunluğunu geçirdikleri okullar, onların zihinsel ve sosyal becerilerinin gelişmesinde önemli rol oynayan ortamlardır. Okullar aynı zamanda, anne-babaların, çocuklarının gelişimi hakkında bilgi ve destek aldıkları en önemli birimlerdir.” diyerek deprem sonrası eğitim ve öğretmenlerin katkısı ile ilgili velilerin dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı ve öğretmenlere de önerilerde bulundu:
Deprem Sonrası Eğitim Nasıl Olmalı?
Okullar afetten sonra, normalliği temsil eden ve eğitim yoluyla normal yaşama geri dönmeyi kolaylaştıran önemli kurumlardır. Okulda bulunmak ve etkinliklere katılmak çocukların ihtiyaçlarını daha kolaylıkla iletmelerine yardımcı olur.
Çocukların oyun ve diğer okul etkinliklerine katılması, özellikle afet dönemlerinde çok ihtiyaç duydukları, süreklilik, değişmezlik ve normallik hissinin oluşmasına yardımcı olur. Öğretmenler, sadece çocukları eğitmek ve onlara belirli bilgi ve becerileri öğretmekle kalmazlar, aynı zamanda onların mutlu ve sağlıklı büyümelerine yardımcı olacak bir öğrenme ve gelişme ortamı yaratırlar.
Öğretmenler çocuklarla daha çok birlikte oldukları için, onların ihtiyaçlarını herkesten daha iyi bilir ve gerektiğinde onlara yardım edebilirler. Öğretmenlerin yardımıyla daha ileri düzeyde psikolojik yardıma ihtiyacı olan çocuklar belirlenebilir. Araştırmalar, öğretmenlerle olan ilişkinin, travmatik bir yaşantının ardından çocukların yaşamında daha da önemli hale geldiğini göstermektedir.
Öğretmenlerin Katkısı Çok Önemli
Öğretmenler, travmatik yaşantıların normalleştirilmesi ve okulların hem anne-babalara hem de çocuklara yardım ve destek sağlayan kurumlar haline gelmesinde önemli görevler üstlenirler. Araştırmalar, öğretmenlerle olan ilişkinin, travmatik bir yaşantının ardından çocukların yaşamında daha da önemli hale geldiğini göstermektedir. Öğretmenlere de önemli önerilerde bulunan GEN Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü ayrıca şunları aktardı;
“Çocuklarınıza ve öğrencilerinize aşağıda yer alan 8 noktaya dikkat ederek yardımcı olabilirsiniz”
1. Çocukların afetlerin nasıl ve neden olduklarını anlamalarına yardım ederek.
2. Travmatik olaylar sonrasında insanların verdiği normal tepkiler hakkında onları bilgilendirerek.
3. Çocuklarla birlikte onların duygusal olarak iyileşmelerine yardımcı olacak sınıf etkinlikleri düzenleyerek.
4. Öğretim etkinliklerini çocukların ihtiyaçlarına göre uyarlayarak ve ihtiyacı olan çocuklara daha fazla eğitim desteği vererek.
5. Çocuklar üzerinde özel iletişim teknikleri kullanarak.
6. Sınıfta sıcak ve destekleyici bir sosyal ortam yaratarak.
7. Çocukların kayıplarla, acı veren anılarla ve duygularla başa çıkmalarına yardımcı olacak etkinlikler düzenleyerek.
8. Çocukların iyileşme sürecini kolaylaştırmak için okul ve aile arasındaki iş birliğini güçlendirerek