Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 20°C

Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir: “Tahılın Sürdürülebilirliği ve Dağılımı İçin Koridorun Önemi Büyük”

Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir: “Tahılın Sürdürülebilirliği ve Dağılımı İçin Koridorun Önemi Büyük”
26 Temmuz 2023 00:49
99

HABERMAX.Tahıl Koridoru Anlaşması’nın durdurulmasının ardından açıklamalarda bulunan Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, yakın zamanda panik oluşturacak bir durum beklenmemekle birlikte, tahıl ticaretinin yeterli miktar ve hacimlerdeki ticareti için koridorun öneminin altını çizdi. Gıda güvenliği kavramının önemine de değinen Demir, “Ukrayna ve Rusya’nın tahıl ve diğer gıda ürünlerini dünya pazarlarına sunması için imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması, bu güvenliğe katkı sunan, tahılın yeterli miktarda dünyaya dağılımını sağlayan yegane unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.

Ukrayna ve Rusya’nın tahıl ve diğer gıda ürünlerini Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına ulaştırabilmesi için imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması’nın durdurulmasıyla birlikte, Türkiye’de sektörün lider un üreticisi Eksun Gıda’dan önemli açıklamalar geldi. Yıllık 600 bin ton un üretim kapasitesine sahip dev şirketin Genel Müdürü Ahmet Demir, konuşmasında dünyadaki gıda güvenliğinin önemine dikkat çekti.

Konuyu değerlendiren Demir, “Son yıllarda yaşanan politik ve sosyal gelişmeler ile Covid-19 sürecinin doğurduğu sonuçlar, gıda güvenliğinin önemini daha iyi anlamamızı sağladı. Özellikle insanların hayatlarını idame ettirebilmeleri adına, tarım sektörünün devamlılığı hayati önem taşıyor. Bu önemi hem savaşlar hem de salgın hastalıklar döneminde daha iyi anlıyoruz. Başta BM olmak üzere yayınlanan küresel gıda raporlarında, gıdaya ulaşamayan milyonlarca insanın var olması, bu önemin altını bir kez daha çiziyor” dedi.

Dünyanın tahıl ambarı

Dünyanın tahıl ambarı olarak bilinen Rusya-Ukrayna bölgelerinde yaşanan savaşın ise insan güvenliğiyle birlikte gıda güvenliğini de beraberinde getirdiğini ifade eden Demir, “Ukrayna ve Rusya’nın tahıl ve diğer gıda ürünlerini dünya pazarlarına sunması için imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması ise bu güvenliği sağlayan, tahılın yeterli dağılımına katkı sunan yegane unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Dünyada bu ticaretin yeterli miktar ve hacimlerde devam etmesi için koridorun açık olması önemli” dedi.

Yeryüzünün mevcut buğday stoğu 1 yıldan fazla, 2 yıldan azdır

Demir, tahıl üretiminin devamlılığının esas olduğunun da altını çizdiği açıklamalarında, “Konuyu ayrıca sürdürülebilirlik açsından da ele aldığımızda, karşımıza sürekli üretilebilir olması gereken bir ürün görüyoruz. Küresel açıdan baktığımızda, gıdaya ulaşamayan birçok ülke ve insanı göz önüne alırsak buğday üretiminin sürekliliğinin gıda güvenliği kapsamında elzem olduğunu görürüz. Dünya bize her yıl hasat zamanı tahıl ürünlerini veriyor. Ancak küresel olarak üretimin durduğunu düşündüğümüzde, dünyanın mevcut stoğu 1 yıldan fazla, 2 yıldan ise azdır. Yani buğday spekülatif bir ürün değildir. Dolayısıyla dünyayı uzun süreler idame edilebilecek kritik stoklar bulunmuyor. Ancak elbette yakın zamanda panik yapacak bir durum görünmemekle birlikte, küresel tahıl ticareti akışının sağlıklı bir biçimde yapılmasında önemli bir rol oynayan tahıl koridorunun açık kalmasını önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.