Dolar 38,8549
Euro 43,6603
Altın 4.015,92
BİST 9.668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Sal 22°C
Çar 26°C
Per 28°C
Cum 28°C

DEVA Partisi’nden Çukurova Çiftçisine Destek: “Turfanda Soğan Krizi Kapıda”

DEVA Partisi’nden Çukurova Çiftçisine Destek: “Turfanda Soğan Krizi Kapıda”
24 Nisan 2025 17:49
136

HABERMAX. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, Adana’nın Yüreğir İlçesine bağlı Akarcalı Mahallesi’nde turfanda soğan üreticileriyle bir araya geldi. Avrupa’da yılın ilk soğan hasadının başladığı Adana’da üreticilerin büyük bir mağduriyet yaşadığını belirten Kısacık, soğan ithalatının iç piyasada fiyatları baskıladığını ve çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını vurgulayarak, “Çukurovalı çiftçilerimize büyük bir oyun oynanıyor” dedi.

Gıda üretiminde soğan krizi kapıda

Yüreğir İlçesi Akarcalı Mahallesi’nde hasat edilmiş ve alıcı bekleyen soğanlarla dolu tarlaları inceleyen ve çiftçilerin mağduriyetlerini dinleyen DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık konu hakkında açıklamalarda bulundu. Çiftçilerin ürettikleri birinci sınıf ürünün alıcı bulamadığını söyleyen Kısacık, “Şu anda Dünya’nın en erken turfanda soğan hasadı Adana’da yapılmakta. Ancak çiftçimiz bu ürünü 7 liraya dahi satamıyor. Bulunduğumuz tarlanın dönüm başına sadece kira maliyeti 8 bin lira. Ekmesi, dikmesi, gübresi, ilacı, sulamasıyla birlikte soğanın kilogram başına toplam üretim maliyeti 10 lira. Tüm bu maliyetlere rağmen çiftçimiz turfanda soğanını tarlada 7 liraya satamıyor. Çiftçimiz kilogram başına 3 lira zarar ediyor. Eğer fiyatlar daha aşağı düşerse çiftçilerimiz hasada devam etmek yerine tarlalarına koble vurup ürünü tarlada bırakacağını belirtiyor”, sözleriyle çiftçinin yaşadığı mağduriyetin soğanda bir gıda krizine dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Tarım bitiriliyor ve çiftçilerimiz boğuluyor

İthalat söylentilerinin iç piyasayı altüst ettiğini ifade eden Kısacık, “Dünyanın hiçbir yerinde yeni çıkan ürünün fiyatı maliyetinin altına düşmez. Bu, ekonomi biliminin kurallarına ters. Ama maalesef bizim ülkemizde, şu bereketli topraklarda çiftçimizin alın terinin, emeğinin karşılığı ürün maliyetinin altına düşmüş durumda. Tarım Bakanlığı turfanda soğanın maliyetinin altında satılmasına göz yumuyorsa, hasat döneminde ithalata göz yumuyorsa, üretim maliyetinin altında marketlere peşkeş çekilmesine göz yumuyorsa burada büyük bir oyun var demektir.  Yıllardır Çukurovalı çiftçilerimize bu oyun oynanıyor. Ne zaman turfanda ürün hasadı başlasa, hasadı başlayan ürün ithal ediliyor. Turfanda ürün hasadının yapıldığı dönemde hangi ülke dışarıdan ithal ürün getirir? Şu anda Adana’da hasat edilen turfanda soğan birinci derecede ihraç ürünüdür ve Dünya’nın her yerine ihraç edilebilir. Ama görüyoruz ki ihracatın da önü açılmıyor. Sanki gizli bir el tarımı bitiriyor ve çiftçilerimizi boğuyor. Bu zulme sessiz kalmayarak bu oyunu bozacağız”, ifadeleriyle çiftçilerin destekçisi ve konunun TBMM’de takipçisi olacağını söyledi.

Paylaşın:
Habermax, tarafsız ve şeffaf habercilik anlayışıyla, her görüşe saygı göstererek doğru ve güncel bilgileri sunmayı hedefler. Siyasi ayrım yapmadan, güvenilir içeriklerle okuyucularını bilgilendirir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.