HABERMAX. DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 5 Nisan Avukatlar Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, avukatların mesleki ve ekonomik sorunlarının; maruz kaldıkları itibarsızlaştırma çabalarının farkında olduklarını belirtti. Açıklamasında avukatların yaşadığı problemlere de değinen Yeneroğlu, “Sağlıklı bir savunma yapısının kurulması, yargının en önemli ihtiyaçlarından biridir. Savunmanın temsilcisi olan avukatlar yalnız bırakılmamalı, sorunlarına dikkatli bir şekilde yaklaşılmalı ve çözümler getirilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Birlikte mücadele mesajı veren Yeneroğlu’nun açıklaması şöyle:
“Birçok zorluk altında adaletin tecellisi için ter döken avukatlarımızın Avukatlar Günü’nü kutluyorum”
“Bir hukukçu ve partimizin Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı olarak, Meclis çatısı altında her daim avukatlarımızın yanında olduğumuzu vurgulayarak, mesleki ve ekonomik birçok zorluk altında onuruyla, bilgisiyle ve emeğiyle adaletin tecellisi için ter döken tüm avukatlarımızın Avukatlar Gününü kutluyorum.”
“Vatandaşlarımızın adalet çığlığına ses olan avukatlarımızın önemi çok büyüktür”
Yargı bağımsızlığının ve kuvvetler ayrılığının ciddi biçimde zedelenmesi nedeniyle bugün ülkemizin çok ciddi bir demokrasi ve hukuk devleti krizi yaşadığını belirten Yeneroğlu, “Temel hakların yok sayılmasının ve Anayasa’nın araçsallaştırılmasının bedelini hepimiz ödüyoruz. Böyle bir dönemde, demokratik bir hukuk devleti için mücadele etme sorumluluğu hukukçular olarak en çok bizlere düşmektedir. Bu nedenle, vatandaşlarımızın adalet çığlığına ses olan, adalete erişim ve insan haklarının korunması görevlerini layığıyla icra eden avukatlarımızın önemi çok büyüktür.” dedi.
“Hukuk devleti ve demokrasi krizi avukatları da olumsuz etkilemektedir”
“Bugün, savunma görevini yerine getirirken bağımsız ve tarafsız bir konumda olan avukatlar, pek çok sorun ile karşı karşıyadır. Ülkemizin yıllardır içinde olduğu ve çözülemeyen hukuk devleti ve demokrasi krizi avukatları da olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda izlenen yanlış politikalar sonucu da avukatların sorunları giderek artmakta, avukatlık mesleği ciddi bir itibarsızlaştırma ile karşı karşıyadır.”
“Adaleti tesis etmek ve savunmakla görevli hukukçuların, nitelikli bir hukuk eğitimi alması şarttır”
“Öncelikle, hukuk fakültesi sayısının ve kontenjanlarının her geçen sene artması avukatlık mesleğinin niteliğinin düşmesine sebep olmaktadır. Adaleti tesis etmek ve savunmakla görevli hukukçuların, kendilerinden beklenen bu misyonu gereği gibi yerine getirebilmeleri için nitelikli bir hukuk eğitimi şarttır. Geniş kapsamlı bir hukuk eğitim reformunun yanında hukuk fakültelerinin sayısı ile öğrenci kontenjanının fazlalığı ve öğretim üyesi sayısının yetersizliği gibi niceliğe dair eksiklikler derhal giderilmelidir.”
“Genç avukatlarımız adalette, ekonomide ve eğitimde yaşanan sorunların altında ezilmektedir”
“Avukatların en büyük sorunlarından birisi ise ekonomik sorunlardır. Genç avukatlarımız adalette, ekonomide ve eğitimde yaşanan sorunlarının altında ezilmektedir. Bağımsız çalışan avukatlar, Bağ-Kur primini bile ödemekte zorlanmakta, günlük giderlerini dahi karşılayamamaktadır. Bağlı çalışan avukatlar ise asgari ücret civarında veya biraz üzerinde ücretlerle çalışmakta. Kariyerlerinin ilk 5 senesindeki avukatlara mesleki entegrasyonlarını sağlayabilmeleri adına adli yardım ve CMK hizmetleri karşılığı ödenecek ücretlerin ciddi oranda arttırılması, bağlı çalışan avukatların da tavsiye edilen ücretlerden düşük tutarlara çalışmasının önüne geçilmelidir.”
“Avukatlar, mesleğin onuru ile bağdaşır bir hayat yaşayamamaktadır”
Avukatların, mesleğin onuru ile bağdaşır hayat yaşayamamakta olduklarını belirten Yeneroğlu: “Avukatlık Asgari Ücret Tarifelerinin, yüksek enflasyon karşısında erimemesi için yıl içerisinde enflasyondaki yükselmeye karşılık yeni tedbirler alınmalı, beraat eden sanık lehine hükmedilen vekâlet ücretlerinin ödemelerinin düzenli ve belirli bir süre içerisinde yapılması sağlanmalı ayrıca adli yardım ve CMK kapsamında verilen tüm avukatlık hizmetlerinde kamusal yön dikkate alınarak KDV kaldırılmalı yahut da yüzde 1 olarak belirlenmelidir.” dedi.
“Avukatlara karşı gerçekleştirilen şiddet olayları da çözülemeyen bir diğer sorundur”
“Derinleşen ekonomik krizle uğraşmaya çalışan avukatlarımız bir de üstüne haciz mahallerinde vatandaşların saldırıları, kolluğun orantısız tavrı ve bağımsızlığını kaybeden yargının direnciyle karşılaşmaktadır.”
“İktidar paket paket yargı reformu yapmasına rağmen tüm bu sorunlara çözüm üretmemektedir”
“Bu sorunların yanında, avukatların kişisel verilerle ilgili olarak yaşadığı sıkıntılar, kamu avukatlarının özlük, statü ve çalışma koşulları, avukatların emeklilik sorunları gibi belli başlı sorunların halen daha çözüme kavuşturulmadığı da aşikardır. İktidar paket paket yargı reformu yapmasına rağmen tüm bu derinleşen sorunlara çözüm üretmemektedir.”
“Türkiye’de yargının en büyük ihtiyacı tarafsızlık ve bağımsızlıktır”
TBMM’ye önümüzdeki günlerde yeni bir yargı paketinin geleceğinden bahseden Yeneroğlu, bu pakette avukatların sorunlarına yer verilmesini ümit ettiğini belirtirken “Türkiye’de yargının en büyük ihtiyacı tarafsızlık ve bağımsızlıktır. Aynı şekilde hukukçular yetiştiren hukuk fakültelerinin de en büyük ihtiyacı özerk ve nitelikli bir eğitim sistemidir. Türkiye’de yargı siyasi bir araç olmaktan kurtulmadıkça bu gelişmelerin ve reformların bir öneminin olmayacağı açıktır.” dedi.
“Çözüm için sistemin yeniden inşası gerekir”
“Tüm bu çözüm önerilerinin başında demokratik hukuk devletinin asgari gerekliliklerinin yani kurumların çalıştığı, hukukun üstünlüğüne riayet edildiği, temel haklara saygı duyulduğu ve herkese eşit muamelede bulunulduğu bir sistemin yeniden inşa edilmesi zorunluluğu gelmektedir.”