HABERMAX.Kale Grubu’nun, sosyal girişimcilik ekosistemine destek vermek ve sosyal girişimcilerin yarattığı pozitif etkiyi çoğaltmak amacıyla hayata geçirdiği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’nın yedinci yılında ödül kazananlar açıklandı. Seçici Kurul’un 240 başvuru arasından yapılan değerlendirme sonucunda; Erken Aşama kategorisinde ‘Mimbiosis’, İleri Aşama kategorisinde ‘PoiLabs’, İş Birliği kategorisinde ‘SistersLab & adesso Turkey’, Gençlik kategorisinde ise ‘Milu’ ödül almaya hak kazandı.
Deprem bölgesinde hayatı yeniden canlandırmak için proje yapmak isteyen, ancak finansal desteğe ihtiyaç duyan sosyal girişimcilere destek vermek amacıyla hayata geçirilen Topluluk Destek Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan sosyal girişimler de belli oldu. Erişilebilir Her Şey, Anlatan Eller, Tospaa, Blindlook, Roof Coliving ve Microfon, Joon & This is Mana isimli sosyal girişimler, hibe programından sağlanacak 150 bin TL ila 300 bin TL arasında destekle deprem bölgesindeki gençleri ve çocukları desteklemek, sosyo-kültürel hayatı yeniden ayağa kaldırmak için çeşitli projeler hayata geçirecek.Kale Grubu’nun Kurucusu Dr. (h.c.) İbrahim Bodur’un değerlerini yaşatmayı ve sosyal girişimcilik ekosistemini destekleyerek yaratılan etkiyi büyütmeyi amaçlayan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’nın kazananları açıklandı.
Erken Aşama, İleri Aşama, İş Birliği ve Gençlik kategorilerinde toplam 240 başvuru alınan ödül programında Seçici Kurul’un yaptığı değerlendirme sonucunda; Erken Aşama kategorisinde tekstil atıklarını %100 biyolojik olarak parçalanabilen, karbon negatif ve sürdürülebilir miselyum bazlı biyomalzemelere geri dönüştüren Mimbiosis; İleri Aşama kategorisinde görme engelliler ve az görenlerin hayata daha eşit katılmaları için erişilebilirliği artıran bir iç mekan navigasyon teknolojisi sunan PoiLabs; İş Birliği kategorisinde afetten etkilenen yazılımcı gençlerin güçlenmesi ve istihdama erişimi projesini adesso Turkey iş birliğiyle hayata geçiren SistersLab; Gençlik kategorisinde ise bireylerin, şirketlerin, derneklerin ve belediyelerin bir arada çevremizdeki sorunları çözdüğü bir sosyal medya uygulamasının kurucusu Milu adlı sosyal girişimler ödül almaya hak kazandı.Zeynep Bodur Okyay: “Dünyanın daha iyi bir yer olabilmesi için düş birliğine ihtiyaç var!”
Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, ödül töreninde yaptığı konuşmada, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı ile her yıl sosyal girişimcilerin sesini daha yüksek düzeyde duyurmayı amaçladıklarını belirterek, “Başarısı tescillenen sosyal girişimcileri alkışlamakla kalmayıp düşüncelerini özgürce paylaşabilecekleri platformlar sunmak istiyoruz. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’nın yedinci yılında ödül alan sosyal girişimlerle de bastığımız topraklara değer katmak, dünyaya iyi bakmak için el ele vereceğiz. Dünyanın daha iyi bir yer olabilmesi için daha çok iş birliğine, daha çok düş birliğine ihtiyacı olduğu aşikar!” dedi.Geleceğin sosyal girişimcilerini yetiştiriyor
Ödül programının gelişim sürecinde gençlerin kendilerine pusula olduğunu vurgulayan Zeynep Bodur Okyay, sözlerine şöyle devam etti: “Onlara ulaşmak, onları sosyal girişimci olma süreçlerinde yüreklendirmek, geliştirebilmek için pek çok adım attık. Boğaziçi Üniversitesi iş birliğinde kapılarını açtığımız Dünyasına İyi Bakanlar Akademisi ile geleceğin sosyal girişimci adaylarını yetiştirmek için kolları sıvadık. Dr. (h.c) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı ve Avrupa Birliği Türkiye Ulusal Ajansı’nın desteği, Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Gençlik Platformu iş birliğiyle See You Projesi kapsamında Büyükçekmece’deki 17 lisede sosyal girişimcilik kulübünün açılmasına vesile olduk. Yarattığımız bu sosyal etkiyle sosyal ekonomilerde gençlerin liderliği ve sosyal girişimci potansiyelleri üzerine bir farkındalık yarattığımıza inanıyorum. Dünyasına iyi bakmaya azmetmiş, daha güzel bir geleceği düşleyen gençler bizimle yalnızca bilgiyi, deneyimi değil umudu paylaşıyor. Herkese açık çağrı yapıyorum. Lütfen gençleri duymakla yetinmeyin, onları iyi dinleyin. Onlara güvendiğinizi dile getirmekle yetinmeyin, fırsat verin.”Sosyal girişimlerin deprem bölgesindeki faaliyetlerine finansal destek sağlanacak
Kale Grubu, 6 Şubat depreminin ardından deprem bölgesinde yeniden bir gelecek inşa edebilmek için sosyal girişimcilerle iş birliği halinde çeşitli faaliyetlerde bulundu. Bu faaliyetler sırasında sosyal girişimlerin projelerini gerçekleştirmek için finansal destek vermek amacıyla İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Topluluk Destek Programı adıyla 2 milyon TL’lik bir hibe programı başlatıldı.
Ödül töreninde, 150 bin TL ila 300 bin TL arasında bütçe sağlanacak sosyal girişimler de açıklandı. Buna göre Erişilebilir Her Şey, Anlatan Eller, Tospaa, Blindlook, Roof Coliving ve Microfon, Joon & This is Mana isimli sosyal girişimler, deprem bölgesindeki gençleri ve çocukları desteklemek, sosyo-kültürel hayatı yeniden ayağa kaldırmak için Kale Grubu’nun desteğiyle farklı projeler hayata geçirecek.Sosyal girişimcilere çifte ödül
Erken Aşama, İleri Aşama ve İş Birliği kategorilerinde birinci olan sosyal girişimcilere 150 bin liralık para ödülü verilirken Gençlik kategorisindeki birinciye ise 30 bin liralık para ödülünün yanı sıra Social Impact Award Türkiye 23 programına geçiş hakkı verildi. Ayrıca Türkiye’nin ilk çağdaş seramik sanatçısı Füreya Koral’ın öğrencilerinden seramik sanatçısı M. Tüzüm Kızılcan’ın imzasını taşıyan seramik tohum heykeli hediye edildi.
Ödül törenine katılanlar adına bağış
Ödül törenine katılan tüm konukların adına, Ödül Programı finalistlerinden ‘Askıda Ne Var’ sosyal girişimi ve Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı iş birliğiyle depremden etkilenen öğrencilerin nitelikli ve eşit eğitim hakkına sahip olması, yarınlara çok daha güçlü hazırlanması için bağışta bulunuldu.KAZANAN PROJELER
Erken Aşama Kategorisi- MIMBIOSIS
MIMBIOSIS, tekstil atıklarını yüzde 100 biyolojik olarak parçalanabilen, karbon negatif ve sürdürülebilir miselyum bazlı biyomalzemelere geri dönüştürerek birçok endüstride plastik köpüklerin yerini almasını sağlıyor. MIMBIOSIS malzemeleri üstün teknik özellikleriyle koruyucu paketleme, inşaat ve otomotiv sektörlerine hitap ederek farklı alanlarda kullanım imkânı sunuyor. MIMBIOSIS, performans, fiyat ve çevresel etkisiyle plastik köpüklerden ve diğer miselyum materyallerden ayrılarak, sürdürülebilir bir geleceği bugünden mümkün kılıyor.
İleri Aşama Kategorisi – PoiLabs
PoiLabs, görme engelliler ve az görenlerin hayata daha eşit katılmaları için erişilebilirliği artıran bir iç mekan navigasyon teknolojisi. Bu çözüm sayesinde görme engelli bireyler, hiç bilmedikleri mekanlarda özgürce dolaşabilirken, istedikleri yere adım adım yönlendirme alabiliyorlar. 20 kişilik ekibiyle İTÜ Arı 6 Teknokent ve Londra’daki ofislerinde faaliyet gösteren PoiLabs’in çözümleri; AVM, mağaza, havalimanı, metro, kütüphane, kültür merkezi, müze, belediye binası ve ofis gibi 150’den fazla alanda kullanılıyor.
İş Birliği Kategorisi- SistersLab x adesso Turkey
adesso Turkey ve SistersLab iş birliğinde yürütülen Afet Dayanışması Mentorluk Programı, 6 Şubat 2023 ve sonrasında meydana gelen depremlerden etkilenen ve yazılımla ilgilenen 150 üniversite öğrencisini; mentorluk, eğitim ve kariyer sohbetleri ile destekleyerek iş ve meslek hayatına giriş süreçlerine katkı vermeyi hedefleyen 4 aylık bir program. Afetten etkilenen 150 mentee ile alanında uzman gönüllü 150 mentor eşleştirilerek bir ‘dayanışma’ programı oluşturuldu. Menteelerin, uzman mentor desteğiyle bire bir görüşme yapması sağlanarak iş hayatına geçiş süreçleri destekleniyor. Aynı zamanda oluşturulan yüzde 50 kadın katılımcı kotasıyla eşitliği gözeten bir program yürütülüyor.
Gençlik Kategorisi- Milu
Milu, bireylerin, şirketlerin, derneklerin ve belediyelerin bir arada çevremizdeki sorunları çözdüğü bir sosyal medya uygulaması. Geleneksel sorun çözüm yöntemlerinin aksine çok daha çevik, şeffaf ve birlikte çalışan Milu’da kullanıcılar tarafından paylaşılan sorunlar yine kullanıcılar tarafından oylanarak gündeme getiriliyor. Ardından bu sorunlar gerekli kuruma iletiliyor, çözümler platforma ekleniyor ve kullanıcılardan geri bildirim alınıyor. Buna ek olarak da platformda paylaşılan sorunlara paralel hizmet veren şirketler de platformu ‘çözüm ortağı’ olarak dahil ediliyor. İTÜ Rektörlüğü ile yaptığı anlaşma gereği İTÜ’nün resmi sorun çözüm merkezi olarak hizmet veriyor ve kampüslerin iyileşmesini sağlıyor.
EDİTÖRE NOT:
DR. (H.C.) İBRAHİM BODUR KİMDİR?
2016 yılında aramızdan ayrılan Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur, henüz 27 yaşındayken 900 nüfuslu Çan’da adım attığı iş hayatı boyunca pek çok ilki gerçekleştirdi. 88 yıllık ömrü boyunca, kurmuş olduğu 17 şirketin çatısı altındaki 5 binden fazla çalışanın geleceği için soluk almaksızın çalıştı; “Sizi siz yapan öz değerlerinize sahip çıkın; çünkü onlar sizi bir ağacın kökleri gibi ayakta tutacaktır” inancıyla doğduğu topraklara hizmet etmeyi bir gün bile bırakmadı. İbrahim Bodur, yalnızca ekonomiyi değil, sosyal ve kültürel hayatı da renklendirmeyi, sosyal refah ve eğitim seviyesini yükseltmeyi görev bildi.
Sanayiyi iş gücünün ayağına götüren İbrahim Bodur, Çanakkale’den Mardin’e; Erzurum’dan Isparta’ya Anadolu’nun birçok kentine yatırım yaparak yerel kalkınmanın öncülerinden biri oldu.
Yapılan sayısız yatırımı, eğitime verilen sürekli desteği sürdürülebilir kılmak adına Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfını kurdu. Milli Eğitim Bakanlığı desteği ile geliştirilen projeler, mesleki eğitim kursları ve yenilenen yüzlerce köy okulunun yanı sıra üniversite öğrencilerine verilen burslar sayesinde pek çok parlak genç başarıyla mezun oldu.
Yaşadığı toprakların ve birlikte çalıştığı insanların değerini bilmekle yetinmeyen; onlara değer katmayı düstur edinen İbrahim Bodur, Çekoslovakya Devlet Nişanı’ndan ‘Cavaliere del Lavoro’ İtalyan Devlet Nişanı’na, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası’ndan Uluslararası Aldo Villa ödülüne kadar dünyanın dört bir yanında pek çok ödüle layık görüldü.
İbrahim Bodur, yarım yüzyıldan fazla süren sanayi yolculuğunda, attığı her adımda sosyal fayda sağlamayı ve ürettiği değerleri toplumla paylaşmayı önemsedi. Vefatının ardından hayata geçirilen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü de bu inanç doğrultusunda toplumsal sorunları çözmek için harekete geçen sosyal girişimcilere destek olmayı amaçlıyor.
Merhum İbrahim Bodur, küresel vizyonu, cesareti ve hayırseverliğiyle bugün bile binlerce tohumun filizlenmesi için ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.