Dolar 34,1749
Euro 38,2875
Altın 2.910,94
BİST 9.673,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Sal 21°C
Çar 24°C
Per 27°C
Cum 29°C

DEVA Partili Rızvanoğlu: Orman Kanunu’na göre yıkılması gereken yaylalardaki binalar Sayıştayın da uyarılarına rağmen neden yıkılmadı?

DEVA Partili Rızvanoğlu: Orman Kanunu’na göre yıkılması gereken yaylalardaki binalar Sayıştayın da uyarılarına rağmen neden yıkılmadı?
30 Eylül 2024 10:15
78

HABERMAX. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Orman Genel Müdürlüğü’nün 2023 Sayıştay raporundaki bulgularla ilgili bir soru önergesi verdi. Rızvanoğlu, yayla alanlarının yönetimi ve bu alanlardaki taşınmazların kullanımıyla ilgili tespit edilen ciddi eksikliklerin olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine soru önergesi vererek Sayıştayın bulgularını gündeme taşıdı. 

Rızvanoğlu, “6831 sayılı Orman Kanunu’nun 17’nci maddesi gereğince, kiralanamayan bina ve tesislerin bir yıl içinde yıkılması gerektiği hükme bağlanmıştır. Ancak raporda bu tesislerin yıkılmadığı tespit edilmiştir. Bu binaların yıkılmamasının gerekçesi nedir?” sorusunu yöneltti.

“Yaylaların yönetimi ile ilgili eksiklikler var”

Rızvanoğlu önergesini şu ifadelerle açıkladı,  “Orman Genel Müdürlüğü 2023 Yılı Sayıştay Raporu, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen yayla alanlarındaki taşınmazların yönetimi ve kullanımı ile ilgili ciddi eksiklikleri ortaya koymuştur. Rapor, toplamda ilan edilen 525 yayla alanından 384 tanesinde çeşitli sorunların tespit edildiğini göstermektedir. Bu sorunlar arasında; 22 yaylada vaziyet planının yapılmamış olması, 23 yaylada mevcut bina ve tesislerin sabit kıymete alınmamış olması ve 43 yaylada ise bina ve tesislerin kullanıcı tespitlerinin gerçekleştirilmemiş olması öne çıkmaktadır.” dedi.

“Orman Kanuna göre yıkılması gereken binalar yıkılmamış”

Milletvekili Rızvanoğlu gerekçesine devamla, “Bu sorunların yanı sıra, sabit kıymete alınan 15.035 bina ve tesisten yalnızca 12.332’sinin kiraya verildiği, kalan 2.703 bina ve tesisin çeşitli nedenlerle kiraya verilemediği tespit edilmiştir. 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 17’nci maddesi gereğince, kullanıcı tespiti yapılmayan ve bir yıl içerisinde kiralanamayan bina ve tesislerin yıkılması gerektiği hükme bağlanmış olmasına rağmen, bu konuda da gerekli adımların atılmadığı raporda açıkça belirtilmektedir.” ifadelerinde bulundu.

“Kamu yararı zedelenmiştir”

Rızvanoğlu yaylalardaki yıkılması geren binaları işaret ederek, “Yıkılması gereken binaların ve tesislerin halen durduğu, bu durumun da hem alan yönetimi açısından hem de çevresel sürdürülebilirlik bakımından sorunlar yarattığı ifade edilmiştir. Bu durum, devletin kaynaklarının verimli kullanılamaması ve kamu yararının zedelenmesi gibi ciddi sonuçlar doğurmaktadır.” sözleriyle gerekçesini tamamladı.

Rızvanoğlu, Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

1.   Orman Genel Müdürlüğü 2023 Yılı Sayıştay Raporu’nda, 525 yayla alanından 384 tanesinde çeşitli eksikliklerin bulunduğu tespit edilmiştir. Özellikle, 22 yaylada vaziyet planı yapılmadığı belirtilmiştir. Bu vaziyet planlarının tamamlanmamasının nedenleri nelerdir? Bu eksikliklerin giderilmesi için hangi adımlar atılmaktadır?

2.   Raporda 23 yaylada bina ve tesislerin sabit kıymete alınmadığı ifade edilmiştir. Bu yayla alanlarındaki sabit kıymet tespitlerinin yapılmamasının sebebi nedir ve bu eksikliklerin giderilmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir?

3.   Sayıştay Raporu’na göre, yayla alanlarındaki sabit kıymete alınan 15.035 bina ve tesisten sadece 12.332’si kiraya verilmiş, 2.703 bina ise çeşitli nedenlerle kiraya verilememiştir. Kiralama yapılan bina ve tesisler için hangi yöntem ve süreçler izlenmiştir?  Kiraya verilmeyen bina ve tesisler nedeniyle kamu zarara uğratılmış mıdır?

4.   6831 sayılı Orman Kanunu’nun 17’nci maddesi gereğince, kiralanamayan bina ve tesislerin bir yıl içinde yıkılması gerektiği hükme bağlanmıştır. Ancak raporda bu tesislerin yıkılmadığı tespit edilmiştir. Bu binaların yıkılmamasının gerekçesi nedir?

5.   Yıkılması gereken bina ve tesisler kimlere aittir? Bu tesis ve binaların yıkım süreci ile ilgili herhangi bir takvim oluşturulmuş mudur? Buralara ilişkin Bakanlık denetimleri söz konusu mudur?

6.   Raporda, Orman Genel Müdürlüğü’ne ait yayla alanlarında yönetim ve denetim süreçlerinde ciddi eksiklikler olduğu belirtilmektedir. Bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla Bakanlığınızın kısa ve uzun vadede planladığı stratejiler nelerdir?

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.