Dolar 39,2169
Euro 45,2700
Altın 4.345,98
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 29°C

DEVA Partili Hasan Karal: “Aydın’da Üreticiye Destek Değil, Köstek Olunuyor!”

DEVA Partili Hasan Karal: “Aydın’da Üreticiye Destek Değil, Köstek Olunuyor!”
2 Haziran 2025 23:58
180

HABERMAX.DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Aydın’daki 2025 yılı sulama piyasasına göre yüzde 50 kuru tarım kârına katılarak bulunarak, “Avrupa Birliği, Aydın’ın inciri, kestanesi, memecik zeytini ve yağı, Söke pamuğu ve son olarak çamı tescilleyerek bu toprakların potansiyelini seçiyor. Başarılı olabileceği orta ama üreticimize destek değil köstek olunuyor” ded.

DEVA Partili Hasan Karal, Aydın’ın Avrupa Birliği’nden işletmesinin işaretlerini alan ürünün uzun süre 6’ya ulaşmasını söyledi. Son olarak Aydın Çam Fıstığı’nın AB’den imalat işareti tescili hatırlatan Karal, “Evliya Çelebi’nin ‘Dağlarından bal, ovalarından yağ akar’ diye seslendi Aydın, bugün Avrupa tarafından tescilli 6 ürünü gururla devam ediyor, biz üreticimize hala suyu, planlamayı ve destek veremiyoruz” diye konuştu.

“Aydın’da tarımın sadece yarısına kadar su ödemesi kabul edilemiyor”

Şubat ayında Aydın Valiliği tarafından sağlanan 2025 yıllık sulama planına göre, tarımda yalnızca yüzde 50’sinde sulu tarım yapılabileceği, geri kalanında ise kuru tarımın zorunlu büyümelerinin yankılandığı Karal, ayrıca sulu tarımda da en fazla iki kez sulama yapılmasına izin verileceği belirtildi ve bu karar “bilimsellikten uzak ve günü kurtaran bir kriz yönetimi” olarak nitelendirildi.

“Tohum atılmadan önce plan yapılması gerekirken, çiftçiye son anda ‘kuru tarım yap’ demek, üreticiye ihanettir”

Yıllardır sürdürülebilir bir su politikası olmadığını belirten Karal, “Ne doğru dürüst bir destekleme var ne ayrıntılı bir üretim, ne de geri dönüşüm ve yeşil altyapıya yönelik bir vizyon. Kuraklık sadece iklimsel değil, kötü yönetimin de bir sağlar. Oysa çözüm yolları belli: suyu verimli kullanma, tarımdalaşmak, üretim planlamak. Ama biz büyümeyi kurtaran müdahalelerle yetiniyoruz. Tohum atılmadan önce plan yapılması gerekirken, tarıma son anda ‘kuru tarım yap’ demek, ürünye zarartır” şeklinde konuştu. Karal, Aydın’daki su kısıtlamasıyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıt istemiyle TBMM’ye soru önergesi verildiğini, ancak halen bir yanıt alamadığını belirtti.

“Destek değil, köstek olunuyor”

Türkiye’nin dört bir büyük bir tarım potansiyeli olduğunu sözlerine ekleyen Karal, devam etti: “Aydın’ın fındık, Avrupa Birliği’nden tescil alan 33’üncü Türk ürünü oldu. Bu, gurur veren bir başarı. Ancak aynı üreticinin en temel ihtiyaç olan suya ulaşamaması, kalkınmanın büyümenin en büyük engeldir. Avrupa’ya ürün tesciliyle övünüyoruz ama o kadar yetiştiren çiftçiye destek sağlıyoruz. olmak yerine köstek olan bir anlayışla ne tarımı büyütebiliriz ne de çiftçimizin emeğini çoğaltabiliriz.”

Paylaşın:
Habermax, tarafsız ve şeffaf habercilik anlayışıyla, her görüşe saygı göstererek doğru ve güncel bilgileri sunmayı hedefler. Siyasi ayrım yapmadan, güvenilir içeriklerle okuyucularını bilgilendirir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.