Dolar 32,7525
Euro 35,0851
Altın 2.450,67
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Açık
İstanbul
30°C
Açık
Pts 31°C
Sal 30°C
Çar 29°C
Per 29°C

DEVA Partili Ekmen: “Mersin’in depreme hazırlık durumu yetersiz, acil tedbirler alınmalı”

DEVA Partili Ekmen:  “Mersin’in depreme hazırlık durumu yetersiz, acil tedbirler alınmalı”
27 Haziran 2024 23:50
61

HABERMAX. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, 26 Haziran’da Mersin’in Toroslar ilçesi Yüksekoluk mevkiinde meydana gelen 4.0 büyüklüğünde deprem ve Mersin’in depreme hazırlık durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Ekmen, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Mersin’in olası bir depreme hazırlığının yetersiz olduğunu vurguladı.

Ekmen, konuşmasında Mersin Toroslar Yüksekoluk mevkiinde meydana gelen ve Mersin’in yanı sıra Adana, Karaman, Konya ve Niğde’de de hissedilen 4.0 büyüklüğündeki depremin Mersinlileri ciddi şekilde tedirgin ettiğini belirterek, Mersin halkına geçmiş olsun dileklerini iletti. Ekmen, “Allah, Mersin’imizi ve bütün ülkemizi deprem gibi yıkıcı doğal afetlerden korusun” temennisinde bulundu.

Ekmen, 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde Mersin’in depreme hazırlık durumunu değerlendirdiklerini ve bu konudaki eksikliklere dikkat çektiklerini ifade etti. Mersin’in deprem hatlarının dışında gibi görünmesine rağmen, Karaisalı-Karsantı fay zonu, Karataş-Osmaniye fay zonu, Kıbrıs Helenik yayı, Ölüdeniz fayı ve Ecemiş fayı gibi aktif fay hatlarından etkilenebileceğini kaydetti.

 

AFAD’ın risk azaltma planında Mersin için muhtemel senaryoların bulunduğunu aktaran Ekmen, “Mersin’in üzerinde tehdit oluşturan muhtemel senaryo, Adana Ceyhan merkezli olabilecek 6.8 şiddetindeki bir depremdir. En kötü senaryo ise Yenice merkezli 7 şiddetindeki bir deprem ihtimalidir” dedi.

Ekmen, Mersin’in depreme hazırlığının yetersiz olduğunu, yerel yönetimlerin ve merkezi hükümetin alması gereken önlemler olduğunu dile getirerek, “Mersin’de binlerce bina imar barışıyla izin almış ama depreme karşı durumu tespit edilmemiş. Bazı bölgelerde sıvılaşma ve bu bölgelerde yoğun yapılaşma var. Kaçak yapıların tespiti belediyelerin gücünü ve imkânını aşan bir yoğunlukta” diye konuştu.

Ekmen, kentsel dönüşümün Toroslar ve Akdeniz bölgelerinde sağlıklı bir şekilde yürütülmediğini, vatandaşların DASK sigortasına olan duyarlılığının yeterli olmadığını ifade etti. Altyapı şebekelerinin olası bir depremde nasıl etkileneceğine dair hazırlıkların da yetersiz olduğunu aktardı.

Ekmen, liman, sanayi bölgesi ve petrol dolum tesislerinin depreme karşı taşıdığı risklerin yönetimine dair yeterli verinin olmadığını ve bu durumun ciddi bir sorun teşkil ettiğini belirtti. 6 Şubat depremleri döneminde yaşanan lojistik sorunlara değinen Ekmen, Mersin’de arama kurtarma ve ilk yardım ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik hazırlıkların yapılmadığını söyledi.

Ekmen, konuşmasının sonunda hem yerel yönetimlere hem de merkezi hükümetin ilgili birimlerine seslenerek, “Mersin’le ilgili deprem senaryolarını güncelleme ve bu senaryoların gereği olan tedbirleri almak ve yerel yönetimlerin sorumluluğu içerisinde bulunan hususlarda da merkezi iktidarın yerel yönetimi desteklemesi gerektiğini ifade etmek istiyorum” dedi.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.