Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C

DEVA Partili Avşar; “Dertleri, daha demokratik yeni bir anayasa filan değil; ülkenin asıl sorunlarını gölgelemektir”

DEVA Partili Avşar; “Dertleri, daha demokratik yeni bir anayasa filan değil; ülkenin asıl sorunlarını gölgelemektir”
17 Mayıs 2024 00:28
128

HABERMAX. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar katıldığı programda iktidarın yeni anayasa sürecini değerlendirdi. “Siz daha demokratik, sivil, özgürlükçü bir anlayışla ülkeyi yönetmek istediniz de mevcut anayasa mı engel oldu?”, diyen Avşar, asıl derdin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu gölgelemek olduğunu söyledi.

İktidarın yeni anayasa yapma gerekçesine değinen Avşar; “Dedikleri şu: ‘Bu anayasa özü itibariyle bir darbe anayasası olduğu için; bizim daha sivil, daha demokrat, daha adaletli, daha hukukun üstünlüğünü temel alan bir anayasaya ihtiyacımız vardır. Bu anayasa, darbe döneminde yapılmış, darbe ürünüdür.”, şeklinde konuştu.

Avşar, bu gerekçenin mantıklı bir yanının olmadığını üç başlıkta özetledi.

“Siz önce bu mevcut anayasanın sivil taraflarına uyun da samimiyetinizi görelim”

Avşar; “Birincisi; siz önce mevcut bu anayasaya bakın. Bu darbe ürünü, baskıcı dediğiniz anayasanın hukuki sivil maddelerine uyuyor musunuz? Uymuyorsun.”, dedi.

“Bu mevcut anayasayla yapamadığınız ne var ki; yeni anayasayla yapacaksınız?”

Avşar; “İkinci nokta şu; bu anayasayla yapamadığınız ne var ki; yeni anayasayla yapacaksınız? Bugün, Türkiye Cumhuriyeti başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden Sayın Cumhurbaşkanı bütçesi geçmese dahi enflasyon oranında bütçe düzenleyip istediği gibi bütçeyi geçirebiliyor ve iktidarını o yıl devam ettirebiliyor. Ancak eskiden bu böyle değildi. Eğer başbakan bütçeyi Meclis’ten geçiremezse hükümet düşüyordu. Dolayısıyla burada bile Meclis’in çok çok üzerinde yetkileri bulunmaktadır.”, şeklinde konuştu.

“Siz daha sivil, daha özgürlükçü bir bakış açısıyla Türkiye’yi kucaklamak istiyorsunuz da bu anayasa mı size izin vermiyor?”

Avşar; “Üçüncü hususa gelince, bütün bakanlıklar ellerinde, Meclis Başkanlığı ellerinde, bürokrasiyi kontrol ediyorlar. Dolayısıyla siz adalet istiyorsunuz da bu anayasa mı size izin vermiyor ya da siz demokrasi istiyorsunuz da bu anayasa mı size izin vermiyor? Siz daha sivil daha özgürlükçü bir bakış açısıyla Türkiye’yi kucaklamak istiyorsunuz da bu anayasa mı size izin vermiyor? Hayır, yok öyle bir şey.”, şeklinde ifadeler kullandı.

“Asıl hedef; emeklilerin, ekonominin, sağlığın, eğitimin hasılı ülkedeki bütün sorunların konuşulmasını gölgelemektir.” 

Ak Parti’nin asıl hedefi; yeni anayasa, özgürlükçü bir Türkiye, demokratik bir Türkiye, hukukunun üstünlüğü vesaire olmadığını söyleyen Avşar; “Yeni anayasa tartışmaları üzerinden gitmediği ve bugüne kadar hakaret ettiği, ötekileştirdiği diğer siyasi partilerin tamamına bir köprü kurmak. Buradan ‘yumuşama süreci’ adı altında ‘ne yaparım, ne ederim, kimin içini nasıl karıştırırım, kimden bana ne cevap gelir de bu süreci nasıl yönetirim?’ diye bir süreç başlatıp Türkiye’deki emeklilerin durumunu, ekonominin durumunu, sağlığın durumunu, eğitimin durumunu hasılı, bu ülkedeki bütün sorunların konuşulması üzerine bir gölge oyunu sergilemektir.”, dedi.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.