Dolar 32,5005
Euro 34,9292
Altın 2.432,98
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

CHP’Lİ Tekin Pazardan al haberi: Vatandaş kan ağlıyor

CHP’Lİ Tekin Pazardan al haberi: Vatandaş kan ağlıyor
27 Eylül 2022 18:58 | Son Güncellenme: 27 Eylül 2022 19:40
266

HABERMAX.Ekonomik kriz vatandaşın belini büküyor. Vatandaşlar pazarda ikinci el elbise alıyor, kavun-karpuz dilimle satılıyor, birçok pazarcı tezgaha fiyat etiketi koymaktan çekiniyor. İşte Kadıköy’deki pazardan izlenimler

Artan fiyatlar vatandaşın cebini yakıyor. İstanbul’un en büyük pazarlarından olan Kadıköy Salı pazarında vatandaşlar ikinci el elbise alıyorlar.

Karpuz, kavun dilimle satılıyor, birçok pazarcı sattığı ürünlerin fiyatlarını tezgahlarına koymaktan çekiniyor.

CHP Milletvekili Gürsel Tekin pazara giderek alışveriş yapan vatandaşlarla ve pazarcılarla konuştu. Vatandaşlar ve pazarcılar Tekin’e dert yandı.

İşte vatandaşların ve pazarcıların söyledikleri:

Nurdan Ceylan: Fiyatlar yüksek. Düşük olduğunu kim söylüyorsa insin pazara baksın. Asgari ücretle geçinmeye çalışıyorum. Kredi kartıyla geçiniyoruz, borçlarla geçiniyoruz. Borcu borçla ödemeye çalışıyoruz. Çocukların boğazından kesemiyoruz, biz yemiyoruz çocuklara yediriyoruz.

Emekli Ramazan Günay: Emeklilerle alay etmekten başka bir şey yapmıyorlar. 3 bin lirayla nasıl geçinilirse öyle geçiniyoruz. Sağlık konusu zaten bitmiş. Ultrason çektirmem gerekiyor, 12. aya gün verdiler. Sağlık bitti, eğitim bitti, insanlık bitti. Kendileri 3-4 maaş alırken sorun yok, emekliye düzgün bir maaş çok görülüyor.

Münevver Yanık: Fiyatlar çok kötü. Hiçbir şey almıyoruz. Üç domatesle eve gidiyoruz. Başka bir şey alamıyoruz. Artık tane tane alıyoruz. Her şey pahalı, muz 30 lira ne alacaksın ki?

Emekli Oya Çıkrıkçı: Her şey çok pahalı. Maaşım 6,5 bin lira. Tavandan emekliyim. Ben şaşırıyorum. Tek kişiyim bu para yetmiyor.

BİR VATANDAŞ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Sedef Yeginer ise anlatırken gözyaşlarını tutamadı ve şunları söyledi:

Türkiye çok şey kaybetti, mahvettiler ülkemizi. Hakikaten insanlara çok acıyorum. Durumu iyi olanlar kendini idare ettiriyor. Asgari ücretle geçinenlere, emeklilere çok üzülüyorum. Çocuklar o yiyecekleri alamadıkları zaman onlar için ağlıyorum.

Pazar esnafı için de durum aynı. Maliyetler katlanmış durumda. Vatandaşın alım gücü de yok. Onlar da durumdan şikayetçi:

SABAH 5 BUÇUKTA EVDEN ÇIKIYORUM, FARKLI İŞLERE GİDİYORUM

Gözlemeci Gönül Duran: Yağın bir tenekesi 70-80 lirayken şimdi 300 lira oldu. Ne olacak bu milletin hali? Patatesin kilosu bir liraydı, şimdi 12 lira. Biz şahsen alamıyoruz. Çok zor durumdayız. İki tane çocuğum var. Hangi birinin isteğine yetişeceksin, her ay kira geliyor. Seçimden sonra düzeleceğine inanıyorum. Bize bizim gibi insanlar lazım. Emekçi olacak, bizle beraber ağlayacak, bizle beraber gülecek. Hiç böyle bir dönem görmedim hayatım boyunca. Borç da var. Her yerden borç alıyoruz. Sabahın 5 buçuğunda evden çıkıyorum. Farklı işlere gidiyoruz. Güneşi görmüyoruz. İnsanlar boş gözleme yaptırıyorlar.

Balıkçı Yusufcan Üreyil: Palamut dükkanda 70-80 lira. Tavuk yiyecek desek hiçbir şey yiyemiyor. Geçen sene daha iyiydi. Fiyatlar yüzde 200 arttı. Bizim işlerimizi de etkiliyor. Geçen sene 10 liraya sattığım hamsinin en kötüsü 30 lira, en iyisi 100 lira. Mazotun 25 lira olduğu ülkeden bir şey beklenmez bence.

Pilavcı Saraç Kaymaz: Pilav 15 lira, tavuklu pilav 20 lira. Eskiden 3 lira, 4 liraydı. Alım gücü tamamen bitti. Pazarlık yapıyor insanlar. Güçleri yok bir pilav yemeye. Son bir yılda çok değişti.

POŞET FİYATLARI DAHİ KATLANDI

Pazarcı Hayrettin Kerinci: Hale gidiyorsun fasülye 20 lira, barbunya 22 lira. Alıyoruz bir lira fark koyup satıyoruz. Poşetin kilosu 40 lira. İki yıl önce 4, 5 liraydı. Markette parayla satılıyor, biz bedavaya veriyoruz.

Erhan Öztunç

Pazarcı Erhan Öztunç: Patatesi 7-10 lira bandında alıyoruz kalitesine göre. 10-12 liraya satabiliyoruz. 25 senedir pazardayız, ilk defa böyle bir şey gördük. Tüm maliyetler 3-4 kat arttı. Poşet bir senede 4 kat arttı. Sadece şu poşete 600-700 lira veriyoruz, ayda 2,5 yapıyor.

KAVUN-KARPUZ ARTIK DİLİMLE SATILIYOR

Pazarda kavun, karpuz bu sene ilk defa dilimle satılmaya başladı. Esnaf Fırat Er, durumu “Kavun, karpuzu artık dörde bölüyoruz. Bu sene başladı. Karpuz dilimle satılıyor. Bir karpuzu 4 kişi alıyor” diye anlattı.

GÜRSEL TEKİN: BÜYÜK BİR SEFALET VAR

CHP Milletvekili Gürsel Tekin ise pazarda vatandaşların ve pazarcıların dertlerini dinledikten sonra şunları söyledi:

Buraya gelen sadece Kadıköylüler değil, hatta en az gelen Kadıköylülerdir. Kocaeli’nden, Bursa’dan insanlar geliyor buraya. Binlerce insan ihtiyacını buradan karşılıyor. İkinci el giysiler var burada, herkes ondan alıyor.

Düşünebiliyor musunuz, yatak örtüsünü ikinci el alıyor insanlar. Muhtaç hale geldi insanlar. Akşamları televizyonlarda bu fotoğraf görünmüyor. Emekli olanlar dünya dünya dolaşırken bizde üç lira daha ucuza nereden alabilirim derdinde. Büyük bir sefalet var.

Kırık peynir diye bir şey var biliyorsunuz. Akşamları yoksullara dağıtırdı. Şimdi kırık peynir 70 lira olmuş. En çok talep edilen peynir haline geldi.

Pazarcı bile fiyat koymaktan utanıyor, arlanıyor. Sabahleyin çocuğunuzu okula gönderirken en kolay yapabileceğiniz yumurtadır. 50 kuruştu bu. Şimdi 3 lira. Patates olmuş 12 lira. 1,5 liraydı.

Kaynak Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili Gürsel Tekin 

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.