HABERMAX.Bazı illerde görülen tırtıl istilası Bursa’ya da sıçradı. Bursa’da bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ile birlikte tırtıl istilası nedeniyle tarlaları zarar gören Yenişehirli çiftçileri ziyaret etti. Aygun iktidara seslenerek, “Kendi çiftçimize vermediğiniz destekleri gittiniz Rusya’dan, Ukrayna’dan ve değişik ülkelerin ithalatındaki o ülkelerde üretim yapan çiftçiler desteklediniz” dedi. CHP Bursa İl Başkanı Karaca da “AKP’nin Venezuela sevdası sürerken, çiftçilerimiz yüksek üretim maliyetlerinin pençesinde kıvranıyor” diye konuştu.
İl Başkan Yardımcısı Cevat Asa, Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse’nin de katılımıyla Yenişehirli üreticileri ziyaret eden CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, AKP’li Tarım Bakanı binlerce kilometre uzakta Venezuelalı çiftçilere boncuk dağıtırken, Bursa Yenişehir ovasındaki çiftçinin yüksek mazot, gübre ve ilaç maliyetinin yanı sıra çayır tırtılıyla da boğuşmak zorunda kaldığını belirterek şöyle dedi:
“Kısa bir süre önce Trakya’da görülen çayır tırtılı şu an Yenişehir ovasında da ayçiçeği üretimini olumsuz etkiliyor. Yıllardır Türk tarımını gözden çıkaran AKP’ye sesleniyoruz, gider ayak son kötülüğü yapmayın. Bu sizin son yılınız ve çiftçiye son darbe vurmayın. Bugün Tekirdağ milletvekilimiz ve Yenişehir ilçe örgütümüzle birlikte Yenişehir ovasındayız. Buradan haykırıyoruz, AKP’ye son kez sesleniyorum, artık bırakın Sudan’ı, Venezuela’yı, ülkenin topraklarına dönün. Bizim geleceğimiz bu topraklarda.”
ÇİFTÇİNİN FERYADI: “MAZOT PAHALILIĞINDAN TARLAMZI BİLE SÜREMEDİK”
Ziyaret sırasında konuşan çiftçi Şükrü Şen ise “Şimdi hayvancılıkla uğraşıyorduk, hayvancılığı da bitirdiler. Bugün 350 liraya bir çuval yem, saman balyası 40 lira, yonca balyası 80 lira, süt 7 buçuk lira. Bir gazoz parasına süt veriyorsun. Şimdi bak bu yerlerin aralarını süremedik mazot pahalılığından. Ot sardı tarlaları” ifadelerini kullandı.AYGUN: “ÇİFTÇİ YARDIM BEKLİYOR, TARIM BAKANI FANTEZİ PEŞİNDE”
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ise AKP’nin tarım politikalarını ve ithalata verdiği desteği yerli üreticiye vermemesine tepki gösterdi. Tarım Bakanlığı’nda liyakat sahibi kadro olmadığını vurgulayan Aygun şunları söyledi:
“Ayçiçek kafalarını dolduracak olan yapraklar bu. Yapraklarda yeşil aksam bitmiş fotosentez yapıp buradaki taneleri doldurma şansı yok. Şimdi ben soruyorum, Sayın Bakan burada ne var? Çayır tırtılı gelmiş, buradaki güzelim yaprakları tam tane dolduracağı zaman ve fotosentez yaparak dolduracağı yapraklar işte bu hale gelmiş. Siz hâlâ uyuyorsunuz. Siz gitmişsiniz hayal peşinde, fanteziler peşinde Venezuela’da toprak kiralama peşindesiniz. Ya sen önce kendi Bursa Yenişehirli çiftçilerin sahip çık, kendi ülkene sahip çık. Liyakatli kadrolar eğer olmazsa bakanlıkta, olacağı budur. Gelinen dönemde TİGEM’de de (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) liyakatli kadrolar yok, değişik mesleklerden gelen kişiler görevlerde. Yine bakanlıktaki bakan yardımcılarına bakıyoruz aynı şekilde, liyakat yok, olacağı bu. Diyorlar ya ‘perşembenin gelişi çarşambadan belli’, evet bakanlık kadrolarına baktığınız zaman her şey ortada. Bakanlığın kadrosu buysa, çiftçinin hali de herhalde onlardan farksız olmaz. Çiftçimiz şu anda sahipsiz, tamamen başı boş bir şekilde kendi kaderine kalmış, üretim yapıyor ama üretim yaptıktan sonra da tam hasada girecekken de birçok musallatı var.”
AYGUN: “AYÇİÇEK TABAN FİYATI NET 16 LİRA İSTİYORUZ”
Aygun, ayçiçeği taban fiyatıyla ilgili de şöyle konuştu:
“Yine bakınız ayçiçek taban fiyatı bekleyenler var. Çukurova’da hasat devam ediyor ama ayçiçeği fiyatı yok. Buradan sesleniyoruz bizler ayçiçeği taban fiyatını net 16 lira istiyoruz ve desteğinin de en az 4 liraya çıkartılmasını bekliyoruz. Kaç yıldan beri ayçiçeği prim desteği artmıyor? Siz işte bu yıl pandemiden ders almadınız herhalde ve gelinen noktada gıdanın ne kadar önemli olduğu ortadayken siz kendi çiftçimize vermediniz, Toprak Mahsulleri Ofisleriyle Ayçiçeği yağı getirttiniz, yine buğday getirdiniz, kendi çiftçimize vermediğiniz destekleri gittiniz Rusya’dan, Ukrayna’dan ve değişik ülkelerin ithalatındaki o ülkelerde üretim yapan çiftçiler desteklediniz.”