5 MASADA ÇEVREYİ KONUŞTULAR
Çok sayıda kent konseyi temsilcisi ve çevre derneklerinin katılımıyla Edremit’te gerçekleştirilen çalıştayda Balıkesir’deki çevre ve iklim değişiklikleri ile ilgili konular masaya yatırıldı. Sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra BASKİ, DSİ, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerin de katıldığı çalıştayda, konusunda uzman birer moderatörün bulunduğu 5 atölye masasında katılımcılar; deniz ve kıyı kirliliği, kanalizasyon, şebeke ve arıtma tesisleri, çevre bilinci ve koruma kültürü, iklim değişikliği ve önlemler gibi konu başlıklarını çalıştı.
ÇEVRİMİÇİ OYLAMA VE ANKETLER YAPILDI
Balıkesir Kent Konseyi ev sahipliğinde; Edremit Kent Konseyi, Burhaniye Kent Konseyi, Ayvalık Kent Konseyi, Gömeç Kent Konseyi, Havran Kent Konseyi, Edremit Çevre Platformu ve Körfez Çevre Platformları ile işbirliğinde gerçekleştirilen çalıştayda ayrıca “Balıkesir’de Sürdürülebilir Çevre Yönetimi” paneli ile “En Büyük Küresel Tehdit İklim Değişikliği” konferansı gerçekleştirildi. Gün boyunca devam eden çalıştayda çevrimiçi anketler ve oylamalar yapıldı. Yapılan oylama ve anketler neticesinde ortaya çıkan konu başlıkları ve temalar, ‘Körfez Çevre ve İklim Değişikliği Çalıştayı 2’nin içeriğinin belirlenmesine de katkı sağlayacak.
ÇÖZÜM ÜRETEBİLDİĞİMİZ SÜRECE GÜÇLÜYÜZ
Açılış konuşmasını Edremit Kent Konseyi Başkanı Özlem Aytekin’in gerçekleştirdiği çalıştayda konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, bölge hakkında alınacak tüm kararları, orada yaşayan insanlarla birlikte alınması gerektiğini vurguladı. Çalıştaydan çıkan verilerin Balıkesir ve bölgenin sorunlarını net bir şekilde ortaya koyacağına inandığını kaydeden Başkan Yılmaz, çıkan sonuçların bilimsel olarak araştırılıp değerlendirileceğini ifade etti. “Sorunu net bir şekilde ortaya koyup gerçek çözümler üretebildiğimiz sürece güçlüyüz” diyen Yılmaz, aklın ve bilimin ışığında mutlaka bir çözümün olduğu söyledi.
‘KARARLARI BİRLİKTE ALALIM’
Büyükşehir ile birlikte Körfez bölgesinde büyük bir değişim başladığını söyleyen Başkan Yücel Yılmaz, vahşi depolamanın önüne geçmek adına kurulan entegre tesis ile çöpten elektrik üretmeye başladıklarını ifade etti. Ortaya konacak çözümlerinin bölgenin iklimsel ve coğrafi yapısı ve insan değerleriyle uyuşması gerektiğinin de altını çizen Yılmaz, “Kararları beraber almamız lazım. Yaz ve kış nüfusundaki farklılıklar nedeniyle sistemi oryante etmek zor. Bu nedenle aklın ve bilimin ışığında, bölge halkıyla birlikte planlamalar yapıyoruz” açıklamasında bulundu.
‘HER CÜMLE BİR DEĞER’
“Burada söylenen her cümle bir değer” diyerek konuşmasına devam eden Başkan Yücel Yılmaz, “Siyaset gözetmeksizin çevre ve iklim ile ilgili tüm konuları birlikte yönetmemiz gerektiği inancındayım. Çünkü ikinci bir Körfez, ikinci bir Balıkesir yok. Eğer bunu doğru yönetemezsek vah halimize. Ben kendimi şanslı hissediyorum. İnsanımız bilinçli, insan kaynağımız nitelikli. Bizim insanımız bu işi yönetebilir. Bu insan varlığımızla bu işi mükemmel yaparız” dedi.
‘MARMARA HAVZASINI KORUYORUZ’
Balıkesir’in tüm gücü ve dinginliği ile güzel bir şehir olduğunu kaydeden Başkan Yücel Yılmaz, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Marmara Belediyeler Birliği’nin üyesi olduğunu hatırlatarak “Birliğimiz ile beraber Marmara havzasını koruyor ve çevresindeki şehirlerin endemik bitkisinden, hayvanların yaşam alanlarına, hava kirliğinden su kirliliğine kadar sürekli ölçümlemeler yapıyoruz” dedi.
‘BU ŞEHRİN SORUNUDUR’
Körfez’de çöp sorunu ortadan kaldıracak bir tesis inşa edeceklerini belirten Yılmaz, tesisin inşa edileceği yeri Körfez bölgesindeki kent konseylerinin belirlemesini istedi ve “Bu sorun Yücel Yılmaz’ın, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin veya Edremit Belediyesi’nin değil, bu şehrin sorunudur” açıklamasında bulundu.
SIFIR ATIK MAVİ SÖZÜ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önderliğinde başlatılan Sıfır Atık Mavi seferberliğine de destek veren Başkan Yücel Yılmaz, ‘Sıfır Atık Mavi Sözü‘ vererek, denizlerin kirliliğini önlemek için çalışacağını taahhüt etti.