Dolar 32,5668
Euro 34,8643
Altın 2.429,13
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Bursa’da Türk-İş’ten asgari ücret açıklaması

Bursa’da Türk-İş’ten asgari ücret açıklaması
30 Kasım 2021 23:34
322

HABERMAX.Bursa’da Türk-İş’e bağlı sendikalar Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in hazırladığı ortak yeni asgari ücret konusunda açıklama yaptı. Türk Metal Sendikası’nın sosyal tesislerinde yapılan açıklamaya Türk-İş’e bağlı sendikalarının şube başkanları ve işçiler katıldı.

Ortak açıklamayı Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer okudu.

“Asgari ücretin 2011 yılının seviyesine ulaşabilmesi için yüzde 73, 74 artmalı”

2010 yılında bu salonda yine bu konuyla ilgili bir konuşma yaptığımı hatırlıyorum diyen Biçer, “MESS’in Hürriyet gazetesine verdiği bir beyan vardı. Diyordu ki, biz Avrupa Birliği’ni asgari ücrette solladık. 2010 ya da 2011 yılıydı. O tarihe baktığımızda asgari ücret Türkiye’de 341 Avroydu. Bugün geldiğimiz döviz kurlarına göre baktığımızda 196 Avroya düştü. O gün Bulgaristan, Macaristan, Letonya, Litvanya gibi ülkelerde bu beş ülkenin asgari ücret ortalaması 211 Avroydu. Bugün geldiğimiz noktada bu beş ülkenin ortalaması 501 Avro. Yani anlamı şu. O gün Avrupalı 100 Avro alırken biz 161 Avro para alıyorduk. Bugün Avrupalı 100 Avro alıyor. Biz 40 Avroya düştük. Bizim 2011’deki asgari ücretin döviz seviyesine ulaşabilmemiz için bile yüzde 73, 74 asgari ücretin bugün artması gerekiyor ve sadece bu asgari ücretle ilgili beklentilerimiz oranlarla değil vergi oranları var işte açıklamanın içinde zaten bunlar olacak” dedi.

“Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir”

Asgari ücret belirleme çalışmaları sadece ücretli kesimi değil toplumun tümünü yakından ve doğrudan ilgilendirmektedir diyen Biçer, “Sadece asgari ücret alanlar değil; asgari geçim indirimi, işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği, engelli ve yaşlılık aylığı ile bakım yardımı, genel sağlık sigortası, bireysel emeklilik, sosyal güvenlik borçlanması, sosyal güvenlik alt ve üst primlerinin belirlenmesi gibi çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir. İşçinin ailesiyle birlikte insanca yaşamasını sağlayacak gelirdir. Asgari ücretin belirlenmesi müzakerelerinde göz önünde tutulması gereken öncelikli husus, çalışanların karşı karşıya bulundukları geçim koşullarıdır. Çalışanlar, yaşanılan ekonomik sıkıntıların nedeni değil, mağdurudur ve ‘ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum’ gerekçesiyle asgari ücretin düşük belirlenmesi kabul edilemez” dedi.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.