Dolar 32,3645
Euro 34,9526
Altın 2.325,33
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

‘Bu ceza ile boynumuza ilmik atıldı’ ‘Tekel bayileri iflasın eşiğine geldi’

‘Bu ceza ile boynumuza ilmik atıldı’ ‘Tekel bayileri iflasın eşiğine geldi’
28 Haziran 2020 16:49
407

AHA.AKP’nin saat 22.00 sonrası alkol satışını yasaklayan düzenlemesi şimdi yeni bir aşamaya taşınıyor. Ceza miktarının 320 bin liraya kadar yükseltilmesi planlanırken, bu ceza tekel bayilerinin resmen batırılması anlamına gelecek. Tekel Bayileri Platformu Sözcüsü Özgür Aybaş, ‘Ceza bizi bitirmeyi amaçlıyor’ derken, yeni bayi açılmasının ise fiilen yasaklanmış olduğunu açıkladı.

AKP’nin hazırladığı son yasa teklifine göre, gece saat 22:00 ila sabah saat 06:00 saatleri arasında alkollü içki satışı yapan marketlere 65 bin lira ila 320 bin lira arasında para cezası kesilecek.

Yürürlükte olan düzenleme ceza miktarını 20 bin lira ila 120 bin lira arasında öngörürken, cezalar ağırlıklı olarak 20 bin ila 40 bin aralığında kesiliyordu.

Kesilen cezaların ve yeni düzenleme hazırlıklarının ötesinde tekel bayilerinin yaşadığı baskı da her geçen gün artıyor. Baskının yeni yürütücüsünün bekçiler olduğu ifade edilirken, bir süredir bazı illerde devam eden yeni tekel bayisi açılmasının yasaklanması kararının da ülke geneline yayıldığı ileri sürülüyor.

‘Ekmeğimiz için mücadele edeceğiz’

Yeni ceza miktarı düzenlemesini soL’a değerlendiren Tekel Bayileri Platformu Sözcüsü Özgür Aybaş “Mesleki ve insani haklarımız için, ekmeğimiz için her zaman mücadele içinde yerimizi alacağız” dedi.

‘Bu ceza ile boynumuza ilmik atıldı’

Söz konusu yasanın 2013 yılından bu yana uygulandığını belirten Aybaş, “Bu yasa dün akşam torba yasanın içine konarak daha da ağırlaştırılmıştır. Saat 22.00’den sonra 1 şişe bira satmanın cezası 320 bin TL. Bu ceza ile resmen boynumuza ilmik atılmıştır, idam sehpası dükkanlarımızın önüne konulmuştur. Dünyanın hiçbir ülkesinde emsali olmayan ağır bir ceza” ifadesini kullandı.

‘Tekel bayileri iflasın eşiğine geldi’

Yedi yıldır uygulanan cezalar dolayısıyla mağdur durumda olduklarını dile getiren Aybaş, “Zaten var olan ağır vergi yükü, fonlar ve harçlarla ezilen küçük esnafımız, bu yasa ile getirilen yasaklar yüzünden ağır para cezaları ile iflasın, yıkımın eşiğine gelmiştir” dedi.

‘Bu yasanın temel amacı modern sosyal yaşamın tasfiyesi’

“Bu yasanın temel amacı modern sosyal yaşamın tasfiyesidir” diyen Aybaş, şöyle konuştu:

Bu düzenlemeden etkilenen sadece küçük esnaflarımız değildir. Toplumun tüm kesimlerinin yeme içme kültürünü ve sosyal yaşam anlayışlarını derinden etkilemektedir.

Bu yasa ile kaçak alkol tüketimi artmıştır. Pazar yerlerinde caddelerde açık mekanlarda rahatça satılan kaçak ürünler meşru görülürken bizim dükkanlarımızdaki rafımızdaki yasal bandrollü, vergisi peşin ödenen içkiler yasaklanmakta ve ağır para cezası uygulanarak esnaf iflasa sürüklenmektedir.

Bu durum bize gösteriyor ki, alkol yasası daha çok kacak alkol, kaçak sigara ve kimyasal uyuşturucu kaçakçılarına yaramıştır.

Bu yasa ile esnafın hanesine düşenler şunlardır:

1. Ağır para cezasına çarptırılmak.

2. Haksız rekabete uğramak.

3. Darp ve şiddete maruz kalmak

4. Can güvenliğinden yoksun olmak.

5. Soyguncuların, hırsızların hedefi olmak ve çaldıklarının yanlarına kar olarak kalmasına yanmak.

‘165 bin ila 200 bin esnaf bu işi yapıyor’

Yaklaşık olarak 165 bin ile 200 bin esnaf bu alanda iş yapmaktadır. Çalışanlarımız ve ailelerimizle  birlikte büyük bir kitleyi temsil ediyoruz.

Taleplerimiz, dileklerimiz gerçekçi ve çok somuttur.

1.Alkol yasasının 24/06 saatlerine çekilmesini istiyoruz.

2.Kesilen para cezalarının iptal edilmesini ve tahsil edilen para cezalarının yasal faizi ile geri ödenmesini istiyoruz.

3.Haksız rekabet koşullarının küçük esnafın  lehine düzenlenmesini istiyoruz.

4.Fon, harç ve ağır vergi yükünün makul seviyelere çekilmesini istiyoruz.

5.AVM içi zincir marketlerin şehir merkezleri dışına çıkartılamasını talep ediyoruz.

6.Esnaf odalarının bağımsız demokratik olmalarını istiyoruz.

‘Tekel bayisi açmak fiilen yasaklanmış durumda’

Tekel bayilerinin üzerindeki baskılara ilişkin de konuşan Aybaş, “Şu an Türkiye genelinde hiçbir şekilde alkol ruhsatı verilmiyor. Ruhsat almak için çok büyük tanıdıklarının olması gerekiyor. Ankara’da emniyet asayişi sağlayamıyoruz diye birçok yerde ruhsat verilmesini engelliyor. Resmiyette sunulan ‘asayiş’ oluyor ama esnafa ‘günah’ diyorlar. Bu açıklamanın ise kanunda, düzenlemelerde yeri yok” dedi.

‘Tuzak kuruyorlar, bir de rüşvetçilik başladı’

“Tekel bayilerine ceza kesmek, üzerlerinde baskı kurmak artık normalleşti” diyen Aybaş, “Üç kez ceza yediğin zaman artık zaten belini doğrultman imkansız. Zaten direkt batarsın ancak bunun ötesinde ruhsatını da iptal ediyorlar. Mahallelerde adeta bekçiler eliyle tuzaklar kuruluyor, sahte müşteriler yollanıyor, yüklü cezalar kesiliyor. Bunun ötesinde rüşvetçilik de bir diğer yaşadığımız sorun. Tekel bayilerinin hepsi bitirilmek isteniyor” diye konuştu.

‘Düzenleme zincir mağazaları korumayı amaçlıyor’

Düzenlemenin zincir mağazaların kapandığı saatleri kapsadığını, açıkça onların satış yapmadığı saatte kendilerinin de satış yapmasının engellendiğini aktaran Aybaş, “Zincirlerin karı için bizim batmamız isteniyor. Üzerimizde kurulan bu büyük baskının bir nedeni de budur” dedi.

Sol Gazetesi

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.