Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 18°C

Bin yüz yıllık İbradı meşe ağacı renk saçıyor

Bin yüz yıllık İbradı meşe ağacı renk saçıyor
8 Haziran 2021 22:11 | Son Güncellenme: 8 Haziran 2021 22:13
244

AHA.İbradı’da kendisine doğal yetişme ortamı bulan kestane ağacı, binlerce yıldır ilçede varlığını sürdürmektedir. Bunun en güzel örneği de “Arapastı” ağacıdır. Yaşı 1000-1100 arasında olduğu tahmin edilen bu anıtsal kestane ağacının hikayesi de önemini arttırmaktadır. İbradı, tarihinde üç büyük yangın geçirmiştir. Bunlardan birisi de 1861 yılının 20 Ağustos günü çıkan yangındır. Yangınla ilgili hikaye, yangına neden olan Zeynep adlı kişinin Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunan sorgu tutanağından ve arşiv belgelerinin çevirisinden sonra açığa çıkarılmıştır. Bu yangını çıkaran kişi olan cariye Abdullah kızı Zeynep, İbradılı Tahtasakal Mustafa Efendi’nin konağını ateşe verir ve taşlığa çıkar. Ne var ki taşlığa çıktığı zaman yangının beklenmedik bir boyuta ulaştığını görür.

Zeynep, yangınla ilgili şöyle demiştir: “Taşlıktan baktım, ağamın hanesi yandı ve ondan sonra civar konaklar yandı.” Yangın kontrol altına alınamamış ve İbradı’da 130’dan fazla ev ve konak yanmıştır.

Yangın sonrasında Zeynep adlı siyah cariyenin olay mahallinde idamı ve bu hadiselerin bir daha vuku bulmaması için iktiza eden bir tembihnamenin kaleme alınarak bütün kazalarla vilayetlere dağıtılması, ayrıca söz konusu tembihnamenin “Ceride-i Havadis’de” neşredilmesi kararlaştırılmıştır. Zeynep, kaybolmuş mezarının da yakınlarında bulunduğu bu anıtsal kestane ağacına asılmıştır. Zeynep’in cansız bedeninin üç gün bu ağaçta teşhir edildiği bilinmektedir. Bu olaydan sonra halk arasında ağaç, “Arapastı Kestanesi” olarak anılmaya başlanmıştır.

17.11.1992 tarihinde Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1642 sayılı kararı ile tescil edilmiştir. Şu anda Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun görev ve sorumluğundadır. Bugün halen meyve veren bu kestane ağacı bütün ihtişamıyla ayaktadır.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.