Dolar 32,2629
Euro 34,8145
Altın 2.426,22
BİST 10.103,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

Başkan Erdoğan, “Hak sahibi depremzede vatandaşlarımızı da söz verdiğimiz şekilde yeni yuvalarına inşallah kavuşturacağız

Başkan Erdoğan, “Hak sahibi depremzede vatandaşlarımızı da söz verdiğimiz şekilde yeni yuvalarına inşallah kavuşturacağız
24 Mart 2023 00:11 | Son Güncellenme: 24 Mart 2023 00:24
489

HABERMAX. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Pazarcık Depremi Sonrası 17 Bin 902 Afet ve Köy Konutu İlk Temel Atma Töreni”ne katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da törende dua etti

Kahramanmaraş Belediyesi önünde düzenlenen “Pazarcık Depremi Sonrası 17 Bin 902 Afet ve Köy Konutu İlk Temel Atma Töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmasının başında, asrın felaketi 6 Şubat depremlerinde, Adıyaman ve Şanlıurfa’da yaşanan sellerde vefat edenlere bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına ve millete başsağlığı diledi.

Alandakilerin Ramazan ayını tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün ilk gününü idrak ettiğimiz Ramazan-ı şerifiniz mübarek olsun. Rabbim, bu mübarek günlerde tutacağımız oruçları, yapacağımız iftar ve sahurları, eda edeceğimiz ibadetleri kabul eylesin. Ramazan ayının hürmetine, Mevla’dan ülkemizi, İslam âlemini ve tüm insanlığı feraha ulaştırmasını, her türlü felaketten, kazadan, beladan korumasını niyaz ediyorum. İnşallah Ramazana ulaştığımız gibi Kadir Gecesi ve bayrama da hep beraber erişiriz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’ın, Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 6 Şubat depremlerinde en ağır can ve mal kaybı yaşayan illerin arasında bulunduğunu anımsatarak, “Depremin 45’inci gününde arama kurtarma faaliyetlerini tamamlamış, hasar tespit çalışmalarında sona gelmiş, enkaz kaldırma işlerinde önemli mesafe katetmiş, geçici barınma merkezlerinin çoğunu kurmuş, kalıcı konutların inşasına başlamış durumdayız. Dünyada Türkiye’den başka, böylesine büyük alanda, böylesine şiddetli yıkıma yol açmış bir felaket karşısında bu kadar kısa sürede toparlanıp yeniden inşa aşamasına gelecek başka ülke yoktur. Bizim farkımız, devlet ve millet el ele vererek her türlü zorluğun üstesinden kısa sürede gelme kabiliyetine sahip olmamızdır.” diye konuştu.

“Kalıcı konutları bir yıl içerisinde bitirerek hak sahibi vatandaşlara teslim edeceğiz”

Deprem bölgesinin her yeri gibi Kahramanmaraş’ta da enkaz kaldırma, geçici barınma merkezlerinin hazırlanması ve kalıcı konutların inşası çalışmalarını eş zamanlı olarak yürüttüklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgede dağıttığımız çadır sayısı 525 bini, hizmete sunulan konteyner sayısı 32 bini buldu. Konteyner ve prefabrik kentlerin kurulumu hızla sürüyor. Mayıs ayına kadar inşallah 100 bin konteynere ulaşmış olacağız.” bilgisini paylaştı.

Deprem bölgesinde kalıcı konutları bir yıl içerisinde bitirerek hak sahibi vatandaşlara teslim edeceklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinin genelinde faaliyette olan geçici barınma merkezlerinde 2,5 milyon insana hizmet verildiğini, Kahramanmaraş’ta 600 bine yakın vatandaşa barınma imkanı sağladıklarını söyledi.

Mevcut planlamaya göre bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evi, toplamda da 650 bin konutu yapacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zemin etüdü başta olmak üzere, hazırlıkları biten yerlerde hemen ihaleleri yapıp, sözleşmeleri imzaladık ve inşaat aşamasına geçtik. Bugüne kadar 40 bin 104 konutun ve 6 bin 223 köy evinin inşasıyla ilgili hazırlıkları bitirip, ihalesini yaptık. Hasar tespitlerinin ardından Kahramanmaraş’ta 77 bin 57 afet konutu ve 30 bin 310 köy evi inşa etmek için kolları sıvadık. Bu rakamlar, halen süren tespit çalışmalarının sonuçlarına göre artabilecektir.” ifadelerini kullandı.

“Sosyal donatılarıyla huzurlu yerleşim yerleri olarak hazırlıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün canlı bağlantılarla Kahramanmaraş’ta 7 bin 353 konut ile 620 köy evinin bugün temelini atıklarını dile getirerek, diğer illerdekilerle temeli atılan konut ve köy evi sayısının 18 bini bulduğunu ifade etti.

Şehrin merkezindeki yerleşim ve ticari alanları, depreme uygun şekilde ihya ederken, yeni konutları sosyal donatılarıyla huzurlu yerleşim yerleri olarak hazırladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hak sahibi depremzede vatandaşlarımızı da söz verdiğimiz şekilde yeni yuvalarına inşallah kavuşturacağız. Bugün temelini attığımız bu eserlerle yoğun bir şekilde inşallah hak sahiplerine bu konutları teslim etmenin gayreti içerisinde olacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum olmak üzere, tüm ekibiyle bu çalışmaları sürdüreceklerini belirterek, “Tüm ölenlerimize, şehitlerimize Rabbimden rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Yaralılarımıza şifalar diliyorum. Enkazları kaldırıyoruz, inşallah şimdi de bir taraftan inşaatlarımıza başlıyoruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Dulkadiroğlu, Pazarcık, Elbistan, Afşin’deki konutlar ile Türkoğlu’ndaki köy evlerinin temel atma törenleri için ilçelere canlı bağlantı yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, dua etti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın dua etmesinin ardından Pazarcık depremi sonrası 17 bin 902 afet ve köy konutunun ilk temel atması gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, duasında şu niyazda bulundu:

“Ya Rabbel alemin, bugün Ramazanın ilk günü, oruçluyuz. Ramazan ayını bizler için, bütün İslam âlemi için hayırlı eyle, oruçlarımızı kabul eyle ya Rabbi. Şurada toplandığımız gibi mahşer günü Sevgili Peygamber Efendimizin Liva-ül hamd isimli sancağı altında hepimizi haşr-u cem eyle ya Rabbi. İlahi ya Rabbi, çok büyük bir afet yaşadık, afette vefat eden kardeşlerimize rahmet eyle, mekanlarını cennet eyle, derecelerini âlî eyle ya Rabbi. Yaralı olan kardeşlerimize acil şifalar nasip eyle ya Rabbi. Ya Rabbi, bu depremde evlerini, yuvalarını kaybeden kardeşlerimiz için yapacağımız kalıcı konutlarda bizlere yardım eyle ya Rabbi. En kısa zamanda tamamlamayı bizlere nasip eyle ya Rabbi. Birlik, beraberlik içerisinde yardımlaşmayı, dayanışmayı hepimize nasip eyle ya Rabbi. İlahi Ya Rabbi, bu kalıcı konutların yapılmasında emeği geçen bütün kullarından razı ol ya Rabbi. Devletimizi, milletimizi, ezanımızı, bayramımızı ilelebet payidar eyle ya Rabbi.”

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.