Dolar 40,3912
Euro 47,0429
Altın 4.349,99
BİST 10.366,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 33°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
33°C
Parçalı Bulutlu
Pts 34°C
Sal 36°C
Çar 35°C
Per 33°C

Amanda Bickerstaff: Yapay Zekâ Okuryazarlığı Geleceğin Eğitim Pasaportu Olacak”

Amanda Bickerstaff: Yapay Zekâ Okuryazarlığı Geleceğin Eğitim Pasaportu Olacak”
22 Haziran 2025 11:26
318

HABERMAX. Zekâ Eğitim Derneği CEO’su & Kurucu Ortağı Amanda Bickerstaff, Millî Eğitim Bakanlığı himayelerinde bu yıl silahlısı düzenlenen Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi ve Fuarı’nda (TETZ 2025) yaptığı konuşmada, “Bilgi hastalarında sakatlıklara maruz kaldığında.

Millî Eğitim Bakanlığı himayelerinde bu yıl etkinlikleri düzenlenen Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi ve Fuarı (TETZ 2025), yapay zekâ ve eğitim teknolojileri alanında Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen temsilcilerini İstanbul’da buluşturuyor.

Zirvenin bu yılki ana teması “Yapay Zekâ ve Eğitim” etkinliği, etkinliğin önde gelen oyuncularından biri Yapay Zekâ Eğitim Derneği CEO’su ve Kurucu Ortağı Amanda Bickerstaff oldu. Öğretmenlerin yapay zekâyı sınıflarında tutulup etkili bir şekilde kullanılabilmesi için araçlar, kaynaklar ve eğitim programları geliştiren Amanda Bickerstaff, “Eğitimin Yeni Zekâsı: Öğretmen & Yapay Zekâ İş Birliği” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

İnsanların cep telefonu ve bilgisayar ile yapay zekası ile sürekli olarak iletişime temelden bahseden Bickerstaff, yapay zekânın 2030 yılına kadar kullanım ve eğitim sistemleri üzerinde oluşturulacağı günlük verilerde açıklamalarda bulunuyor. Bickerstaff, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) son sistemine göre, yapay zekânın 170 milyon yeni iş yaratacağını, 92 milyon mevcut pozisyonun yapay zekâya devredileceğini anlattı. Bu, genellikle bilgili işlerde ve kadınlarla beyaz olmayan çalışanların yoğun sektörlerde tıslayarak vurgulayan Bickerstaff, “Bilgi silahlı saldırılarda aşırı yapay zekânın eline geçecek. Yani burada yapay zekâ yüzde 80’ini de değiştirecek. Bu zaten oluyor. Bir kaç farklı biçimde bunu görebiliyor. Bazıları önce yapay zeka ile üretilebiliyorken her 7 ayda bir üretilebilir bir katlanıyor. Bu hız, yapabilecek ‘yeniden öğrenme’ yeteneği” dedi.

Geleceğin kritik çözümlerini, analitik düşünme ve çeviklik olarak sıralayan Bickerstaff, “Artık değişimlerden değiştirmek, değişime uyum sağlayabilmek esnek zihinler başarılı olacak” ifadesini kullandı.

Yapay zekâ okuryazarlığı, istihdamın yeni olmazsa olmazı

LinkedIn’in 2025 raporlarında mevcut olan Bickerstaff, yapay zekâ okuryazarlığının son iki yılda iş başvurularında en çok aranan yetenek haline geldiğini belirtti. ChatGPT gibi araçların kullanımı veya komut mühendisliği gibi öğretin, üst düzey yöneticiler tarafından artık asgari düzeyde koşullu olarak görülüp görülmediği çizen Bickerstaff, şöyle konuştu:

“Yapay zekâ okuryazarlığı olmayan adaylar, gelecekte dağıtım indirimlerinde elenecek. Bu, eğitim politikalarının programlarını acilen revize edilerek okunabilir biçimde geliyor.”

Bickerstaff, yapay zekanın insanlarla işbirliği içinde sinir ağlarının gelişiminin olumlu gelişmeye yönelik incelemelerine dikkat çekti. Duolingo örneğini veren Bickerstaff, “Şirketlerin yapay zekâyı ‘öğrenme ortağı’ olarak deneyimleri, insanların tepkisini çekmesi de bu kaçınılmaz bir trend” dedi.

Eğitimciler ve liderler harekete geçirmeli

Bickerstaff, eğitim kurumlarını ve politikalarını yapay zekâ okuryazarlığını tüm disiplinlere entegre etmeye davet etti. Çevik, öğrenmelerinin modellerinin büyümesiyle sonuçlanmasıyla sonuçlanan Bickerstaff, geleneksel olarak elde edilenlerin yanında teknoloji-insan işbirliğini merkeze alan programların tasarlanması gerektiğini kaydetti.

Özel bilgilerinizi vermeyin

Veri güvenliğine de dikkat etme Bickerstaff, “Teknolojiyi nasıl kullanacağımızı yeniden öğrenmemiz gerekiyor. Bununla birlikte Bilgili olarak öncelikle işte ne diyoruz? Özel bilgilerinizi vermeyin. Güvenilir olmasını önemsiyorsunuz. Yeni şeyler denerken bütün düğmelere basmayın” diyerek kullandı.

Küresel yapay zeka kapasitesi İstanbul’da

20 Haziran’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi açılışıyla resmi açılışta zirvede, bugün ve size, dünyanın önde gelen yapay zekâları, teknolojik gelişmeler ve eğitim girişimcileri sahipleriyle buluşacak.

Zirvede; OpenAI eski GTM Başkanı Zack Kass, Skype Kurucusu Jonas Kjellberg ve Apple Siri’nin Kurucusu Luc Julia gibi isimlerle, yapay zekanın eğitime sunulması değerlendirilecek. Ayrıca yerli ve yabancı akademisyenler ve eğitim girişimcileri panellerde bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.

Etkinlik, 20 farklı ülkenin eğitim bakanlıklarının temsilcilerinin temsiliyle, eğitimin geleceğine yönelik küresel ölçekte oluşturulacak bir diyalog ortamında da sunacak.

100’den fazla teknoloji şirketi, 80 panel

Zirveyle eş zamanlı düzenlenen fuarda, 100’ün üzerinde yerli ve yabancı teknoloji firması stant açarken, yaklaşık 80 panel ve oturum açılacak. Fuar kapsamında, kuluçkayı tamamlayacak eğitim çözümlerinin çözümüyle buluşulacak; girişimcilik kayıtları ve deneyim alanları ile aralarındaki etkileşimli bir deneyim sunuluyor. Fuarın temel amaçlarından biri olan yerli ve millî eğitim teknolojisini uluslararası platformlarla buluşturmak, girişimlerin küresel pazara açılımını desteklemek olarak belirlendi.

Bu yıl ilk kez sanat ile yapay zekâyı buluşturan özel bir bölümle yönetilecek buluşacak. Dünyada ilk kez yapay zekâ ile üretilmiş bir müzik aleti, zirvede sergilenerek teknoloji ile sanatın kesiştiği noktaya dikkat çekilecek.

“Öğretmenler Sahnesi” eğitimde dönüşüm hikayelerini ele alacak

Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2025’in öne çıkan bölümlerinden biri olan “Öğretmenler Sahnesi” ise iyileşme sınıflarını bir arada depolayarak sahneyi taşıyarak, eğitimde kaydedilenn ilham verici örneklere ev sahipliği yapacak.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın açılışında; Özel Okullar Birliği, TÜBİTAK, teknoparklar ve üniversitelerin katkılarıyla gerçekleşen TETZ 2025, yapay zekayı son derece alan uluslararası bir eğitim teknolojileri etkinliği olarak Türkiye’nin bu alanda kararlılığını ve küresel vizyonu güçlü bir şekilde yansıtmayı hedefliyor.

Paylaşın:
Habermax, tarafsız ve şeffaf habercilik anlayışıyla, her görüşe saygı göstererek doğru ve güncel bilgileri sunmayı hedefler. Siyasi ayrım yapmadan, güvenilir içeriklerle okuyucularını bilgilendirir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.