HABERMAX.İstanbul’da gerçekleşen unutulmaz etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam eden Atatürk Kültür Merkezi, 6 Kasım-12 Kasım tarihleri arasındaki programıyla dikkat çekiyor. Programda ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım’a özel etkinlikler de yer alıyor
Kaynağını Anadolu’nun binlerce yıllık mitolojik ve kültürel tarihinden alan Anadolu Ateşi, farklı yörelerden derlenmiş 3000 halk dansı figürü ve halk müziğini içinde barındıran özgün prodüksiyonu ile AKM Türk Telekom Opera Salonun’da sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Mustafa Erdoğan imzasını taşıyan proje, Anadolu’nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyor.
BABAMIN ŞARKILARI//MERCAN SELÇUK DANS TOPLULUĞU // AKM TİYATRO SALONU //6 KASIM PAZARTESİ 20.00// 9 KASIM PERŞEMBE-20.30
Timur Selçuk’u, aramızdan ayrılışının 3. yılında anıyoruz. Eşi, kızları ve Mercan Selçuk Dans Topluluğu sanatçılarının hazırladığı “Babamın Şarkıları” modern bale temsili, 6- 9 Kasım akşamları saat 20.30’da sanatseverler için ücretsiz olarak AKM Tiyatro Salonu’nda olacak.
GİSELLE // İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU// 7 KASIM SALI 20:00
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin 2023-24 sanat sezonunda sahneye koyacağı; konusunun büyük Alman şairi Heinrich Heine’nin “Almanya Üzerine” adlı kitabında anlattığı Wililer Efsanesi’nden alındığı Giselle, Fransız besteci Adolphe Adam’ın (1803-1856) müzikleri üzerine Jean Coralli-Jules Perrot-Marius Petipa koreografisiyle, kırsal yaşam biçimi ile olağan dışı dünyayı bir arada işleyen, aşkın yüceliği ve tutkunun vazgeçilmezliğini vurgulayan, romantik balenin en önemli yapıtından biri olan eser, ilk kez 28 Haziran 1841’de Paris’teki Salle Le Peletier’de bulunan Ballet du Théâtre de l’Académie Royale de Musique’de sahnelendi. Doğaüstü ögelerle dolu olan Giselle balesi, dans etmeyi çok seven, genç ve güzel, bir o kadar da utangaç Giselle adında bir köylü kızı ile kendisini ona ‘’Loys’’ adlı bir çiftçi olarak tanıtan ve Giselle’e delicesine âşık olan Kont Albrecht’in trajik ve romantik hikâyesini konu alıyor. Aşk, hüsran, ölüm, vicdan azabı, kavuşamama ve yeniden birleşme düşü ekseninde geçen Giselle; tüm bu ‘imkânsız aşk’, ‘zengin erkek – fakir kız’ gibi dramatik konuları ve ikinci perdede gerçek dışı, fantastik olayları anlatırken gerek koreografide gerekse görsellikle seçilen estetik dil sayesinde, romantik balenin baş yapıtlarından biri haline geldi. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin bu yıl yeniden repertuvarında yer verdiği Giselle balesini Zeynep Sunal Öngün sahneye koyuyor.
AMADEUS // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 9 KASIM PERŞEMBE 20:00
Peter Shaffer tarafından kaleme alınan, dünya müzik tarihinin unutulmaz bestecileri Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin eşsiz hikâyesi AMADEUS 5. Sezonu ile sahnede!
Usta yönetmen Işıl Kasapoğlu rejisiyle Çolpan İlhan-Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertaiment ortak yapımı ile tiyatroseverlerle buluşmaya devam ediyor. Başrollerini Selçuk Yöntem (Antonio Salieri) ve Tansu Biçer’in (Wolfgang Amadeus Mozart) paylaştığı, 70 kişilik dev ekibiyle sezonun en çok ses getiren prodüksiyonlarından birisi olan Amadeus, 4 sezondur tüm temsillerini kapalı gişe oynayarak 260.000 seyirciye ulaştı.
AŞİNA //İSTANBUL DEVLET MODERN FOLK MÜZIK TOPLULUĞU//AKM ÇOK AMAÇLI SALON// 9 KASIM PERŞEMBE 19.00
İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu tarafından düzenlenen Eda Karaytuğ, ve Uğur Çınar’ın solistlik yapacağı unutulmayan Türk Sanat Müziği eserlerinin seslendirileceği ‘Aşina’ müzik şölenini sanatseverlerle buluşacak.
ATATÜRK HAFTASI ÖZEL KONSERİ //İSTANBUL DEVLET TÜRK MÜZIĞI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA TOPLULUĞU// AKM ÇOK AMAÇLI SALON // 10 KASIM CUMA 19.00
Atatürk tarafından sevilen şarkıların ve takdir gören bestekârların eserlerinden oluşan repertuarın icra edileceği Atatürk Haftası Özel Konserinde dinleyicilerle buluşacak.
BÜYÜK LİDER ATATÜRK’Ü ANMA KONSERİ // İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ // AKM TİYATRO SALONU//10 KASIM CUMA 20:00
İDSO, elli yedi yıllık yaşamında ölümsüz bir esere imza atarak bizlere özgür ve demokratik bir Cumhuriyet hediye eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 85. yılında güzide bir repertuvarla anıyor. Duayen şef Gürer Aykal yönetimindeki orkestra, Beethoven’ın Birinci Senfonisi’ne hayat verirken; değerli keman sanatçısı ve akademisyen Pelin Halkacı Akın, Ahmed Adnan Saygun’un Keman Konçertosu’nu dinleyicilerle buluşturacak.
ATATÜRK’Ü ANMA KONSERİ// İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ// TÜRK TELEKOM OPERA SALONU//10 KASIM CUMA 20:00
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Sonsuzluğa Uğurlanışının 85. Yılında, Mustafa Kemal Atatürk’ü anıyor… İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, sonsuzluğa uğurlanışının 85. yılında, Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Requiem” adlı eseri ile anıyor. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin orkestrası İbrahim Yazıcı, korosu ise Paolo Villa tarafından yönetiliyor.
TOSCA// SOFYA DEVLET OPERA VE BALESİ//TÜRK TELEKOM OPERA SALONU// 11 KASIM CUMARTESİ 20.00
Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun Kasım ayı periyodik konserinin birinci bölümünü, Sûzidil klasik fasıl oluşturuyor. Konserin solisti Bekir Ünlüataer, klasik ve neoklasik dönemlerden seçtiği dört eserle müzikseverlerin huzuruna çıkacak. Mehmet Hulusi Yücebıyık’ın yöneteceği konserin son bölümünde ise Uşşak makamından eserler yer alıyor.
SUZİDİL İLE UŞŞAK// CUMHURBAŞKANLIĞI KLASİK TÜRK MÜZİĞİ KOROSU// AKM TİYATRO SALONU// 12 KASIM PAZAR 11.30
Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun Kasım ayı periyodik konserinin birinci bölümünü, Sûzidil klasik fasıl oluşturuyor. Konserin solisti Bekir Ünlüataer, klasik ve neoklasik dönemlerden seçtiği dört eserle müzikseverlerin huzuruna çıkacak. Mehmet Hulusi Yücebıyık’ın yöneteceği konserin son bölümünde ise, Uşşak makamından eserler yer alıyor.
AÇIK YAPIT SERGİ// ZEYNEP BULUT// AKM ÖNÜ // 29 EKİM-19 KASIM
Melek Zeynep Bulut’un Uluslararası Ödüllü Eseri “Açık Yapıt” Cumhuriyet’in 100.Yılında Türkiye’de. Eser, 29 Ekim-19 Kasım 2023 tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde görülebilecek. Sanatçı Zeynep Bulut eserini şu cümlelerle özetliyor: “Dünya dediğimiz tüm bu katılığa. Tanımlara; köşeleri ve çarpılacak duvarları olan. İnsanı yalnız bir cisimden, cisme sıkıştıran tüm öğretilere. ‘Bir’i ‘öteki’ yapan tüm sınırlar. Tüm form ve anıtlara; varlığı yalnız cisme indiren, bu sıkışıklığı kutsayan ve bunu anıtlaştıran. Nazik bir soru işareti tüm bu tiyatroya ve ince bir davet hafifliğe, rüzgara, merkeze; Açık Yapıt.”