Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

ABDULLAH SEVİM’DEN SEL FELAKETLERİ İÇİN 12 MADDELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ

ABDULLAH SEVİM’DEN SEL FELAKETLERİ İÇİN 12 MADDELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ
26 Ağustos 2020 14:20
505

AHA.Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim, ülkemizde sıkça meydana gelen sel felaketlerinin bir daha yaşanmaması için çözüm önerilerini açıkladı.

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Dr. Abdullah Sevim, ülkemizde sıkça yaşanan ve son olarak Giresun’u vuran sel felaketleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. “Her felaketten sonra arama kurtarma yapıyor ancak bu afetlerin yaşanmaması için gerekli adımları atmıyoruz” diyen Sevim, hem ülke genelinde hem de İstanbul’da, sel felaketlerinin yaşanmaması için önerilerini sıraladı.

Sosyal medya hesaplarından bir mesaj yayınlayan Başkan Sevim, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizde her yıl, birçok şehrimizde sel felaketi yaşanıyor. Bu afetlerde can veriyoruz!
Her felaketten sonra arama kurtarma yapıyor, ekonomik yardımda bulunuyoruz.
Her felaketten sonra devlet yetkililerinin afet bölgesine akınına şahit oluyoruz.
Ancak bütün bunlara rağmen bir daha bu afetlerin yaşanmaması için gerekli adımları atmıyoruz.
Ben, hem ülkemiz genelinde hem de İstanbul’da yaşanan sel felaketlerine dair çözüm önerilerimi açıklamak istiyorum.

Ülke genelinde;
1) Akarsu yataklarına yapılan, dere kesitini daraltan ya da akış hızını yavaşlatan tüm etkenlere karşı 365 gün 24 saat etkin ve aktif denetim yapılmalı.
2) İlgili kuruluşlarca hazırlanan dere debilerinin günümüz şartlarında yetersiz kaldığı aşikar. Bu hesaplar yeniden yapılmalı ve en az yüzde 25’lik bir sapma payıyla rakamlar ortaya çıkartılmalı.
3) Yapılan ve yapılacak olan yol ve köprülerin dere geçiş kısımları hazırlanan bu yeni debi değerine göre yeniden ve hızlıca yeniden inşa edilmeli.
4) Bilhassa Karadeniz Bölgesi’nin imarı, yeniden ve dere yataklarından uzak olacak şekilde yeniden planlanmalı. Buna aykırı olan yapılan vatandaşlarımızı mağdur etmeden yıkılmalı.
5) Arazinin toprak yapısı incelenerek heyelana karşı ağaçlandırma çalışması yapılmalı. Gerekirse ormanlık alana dönüştürülmesi gereken çaylık ve fındıklık alanlar için çiftçilere ekonomik destek sağlanmalı.
6) Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yol yapımında ekonomik kaygıyla ve hamasi duygularla hareket edilmemeli. Sadece üstyapı değil altyapı şartlarına göre de hareket edilmeli.

İstanbul’da ise;
1) Altyapı konusunda ilçe belediyelerinin yeterli yatırımı yapamadığı aşikar. Bu konuda İBB ve hükümet arasında bir koordinasyon kurularak altyapı tek merkezden inşa ve idare edilmeli.
2) Kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının, birbirine bağlı olduğu yerler tespit edilerek hızla ayrıştırma yapılmalı.
3) Şehir merkezinde dere ıslahları hızla tamamlanmalı.
4) Yeni yağış rejimi ve olası yağışlar düşünülerek, yağış ortalamaları güncellenmeli. En az yüzde 25’lik bir hata payıyla yeniden hesaplanmalı.
5) Dere koruma bantlarının 10 metre olması kabul edilemez. Bu mesafe en az 500 metreye çıkartılmalı. Bu alandaki tüm yapılar acilen istimlak edilmeli.
6) İstanbul beton ve asfalt şehri. Kentin yağmursuyu yükünün büyüklüğü aşikar. Bu yükü azaltmak için mümkün olduğunda geçirgen parke taşlar, asfaltlar kullanılmalı. Toprak zeminler arttırılmalı ve yağmur suyunun evlerde kullanımı arttıracak tedbirler alınmalı.

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.