Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

YOĞUN GÜNDEM DEVAM EDİYOR

YOĞUN GÜNDEM DEVAM EDİYOR
14 Eylül 2023 11:42
103

HABERMAX.Haftanın en önemli verisi olan ve piyasa beklentisini (%3,6) hafif aşan (%3,7) ABD TÜFE rakamının ardından makroekonomik veri akışı bugün ÜFE ve perakende satışlar gibi önem derecesi yüksek veriler ile devam edecek. ÜFE’nin yıllık bazda %0,8’den %1,3’e yükseleceği öngörülürken önceki ay %0,7 oranında artış gösteren perakende satışlar rakamının belirgin şekilde hız keserek %0,1 oranında artması bekleniyor.

Euro Bölgesi’nde ise ECB toplantısını takip edeceğiz. Merkez Bankası’nın faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmediği için önümüzdeki dönemlerde izlenecek para politikasına dair olası sinyaller daha fazla öne çıkacaktır. Bölgede enflasyonun hedefin belirgin şekilde üzerinde seyretmesi nedeniyle bankanın daha fazla faiz artırımına açık kapı bırakması beklenebilir. Ancak ekonominin içinde bulunduğu kırılganlık nedeniyle bir faiz artırımının daha gelip gelmeyeceği soru işareti olarak kalıyor. Diğer taraftan ECB bugünkü toplantısında güncel makroekonomik tahminlerini de güncelleyecek. Tahminlerde özellikle büyüme ve enflasyon rakamları yakından takip edilecektir.

TL: Haftanın en önemli konu başlığı olan ABD TÜFE rakamı piyasalarda kısmi hareketlilik yaratsa da bunun TL’ye yansımaları genel hatlarıyla limitli kaldı. Geçmiş dönemlerde ise TL’nin ABD enflasyon rakamının beklentilerden farklı tablo ortaya koymasına daha sert tepkiler verebildiğini görüyorduk. Bu korelasyon önemli ölçüde zayıflamış durumda. Son dönemde hafif yukarı yönlü bir eğilim sergileyen USD/TL’de yukarı yönlü hareket alanı korunsa da TCMB’nin gelecek haftaki toplantısında vereceği mesajların daha net bir yön tayin edilmesini sağlayacağını düşünüyoruz.

Borsa İstanbul: Hafta başından bu yana kırılgan bir görünüm sergileyen BIST-100 endeksinde bu görünüm dün de devam etti. Ayrıca endeksin son günlerde genel hatlarıyla dar sayılabilecek bir bant aralığına sıkışması dikkat çekiyor. Buna paralel olarak teknik görünüm çok fazla değişmiş değil. Bu noktada altı test ediliyor olsa da şimdilik 8000 puanın üzerinde kalınmasının riskleri limitlediğini söyleyebiliriz. Ancak kısa vadeli görünümde anlamlı bir iyileşme olması için belirgin şekilde uzaklaştığımız 8400 puanın aşılması gerektiğine yönelik görüşümüzü koruyoruz. 8000 puanın altındaki seviyelerin ise kısa vadeli görünüm açısından risk yaratabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.