Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 20°C
Per 20°C

YEŞİLAY, BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EDEN STK’LARDA KAPASİTE GELİŞTİRİLMESİ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ 

YEŞİLAY, BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EDEN STK’LARDA KAPASİTE GELİŞTİRİLMESİ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ 
2 Aralık 2023 22:53
158

HABERMAX.Yeşilay, bağımlılık alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) kapasitesini geliştirmek amacıyla “Bağımlılıkla Mücadele Eden STK’larda Kapasite Geliştirilmesi” projesini başlattı. Projenin imza töreni İstanbul Valiliği’nde İstanbul Valisi Davut Gül ve Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk’ün katılımlarıyla gerçekleşti.

Yeşilay, bağımlılıkla mücadelede ulusal ve uluslararası düzeyde öncü rol oynayan bir sivil toplum kuruluşu olarak, toplumu ve gençliği zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, bağımlılık alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini geliştirme ve çalışmalarının etkililiğini artırma ihtiyacını karşılamak amacıyla, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Bağımlılıkla Mücadele Eden STK’larda Kapasite Geliştirilmesi” projesi Yeşilay tarafından hayata geçirildi.

Proje kapsamında, Türkiye genelindeki bağımlılık alanında çalışan STK’ların haritalandırılması yapılacak. Yeşilay’ın bilimsel temellere dayalı çalışmalarının benimsenmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik deneyimi; kapasite geliştirme eğitim modülleri oluşturma, ihtiyaç analizleri ve raporlama faaliyetleri ile öncelikli bir model oluşturarak diğer sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşılması sağlanacak.

STK’ların bağımlılık alanındaki bütüncül kapasite gelişimini sağlamak amacı ile gerçekleştirilecek proje ile bu alanda yetkinlikler geliştirmelerinin sağlanması, ilgili kurum, kuruluş ve kişiler ile iş birliği içerisinde, proje geliştirme ve uygulama kapasitelerinin artırılması ve yerelde yayılımın sağlanması hedefleniyor.

“STK’lar arasında iş birliği ve koordinasyon artacak”

Projenin imza töreni 1 Aralık Cuma Günü İstanbul Valiliği’nde İstanbul Valisi Davut Gül ve Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk’ün katılımıyla gerçekleşti. Törende Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, bağımlılıkla mücadele alanındaki çalışmaların daha verimli hale gelmesi için STK’lar arasında iş birliğinin öneminin altını çizdi.

Proje ile bağımlılıkla mücadelede önemli bir mesafe kat edileceğini söyleyen Prof. Dr. Mücahit Öztürk, projenin önemini şu sözlerle vurguladı: “Bağımlılıkla mücadele, toplum sağlığı açısından en önemli önceliklerimizden biridir. Bu alandaki mücadelede sivil toplum kuruluşlarının önemli bir rolü vardır. STK’lar, bağımlılıkla mücadelede, özellikle de farkındalık yaratma, önleyici çalışmalar yürütme gibi önemli konularda katkılar sağlamaktadır. Yeşilay olarak, bağımlılık alanındaki mücadelemizi daha etkin hale getirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz ‘Bağımlılıkla Mücadele Eden STK’larda Kapasite Geliştirilmesi’ projesi, bağımlılıkla mücadele alanında önemli katkılar sağlayacak önemli bir proje. Yeşilay’ın deneyim ve bilgi birikimini bağımlılık alanında çalışan diğer STK’lar ile paylaşmaya hazırız.”

Yeşilay Hakkında

1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri artıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.

Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilayı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir.

Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.

Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.