Dolar 32,2648
Euro 35,0702
Altın 2.464,60
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Yenidoğan Bakımında İlk Adımlar: Uzm. Dr. Derya Girgin Seviş’ten Hayati İpuçları

Yenidoğan Bakımında İlk Adımlar: Uzm. Dr. Derya Girgin Seviş’ten Hayati İpuçları
30 Nisan 2024 19:59
106

HABERMAX. Yeni bir bebek, ailesi için büyük bir mutluluk kaynağıdır. Ancak bu mutluluk, özellikle ilk kez ebeveyn olanlar için bazı endişeleri de beraberinde getirir. Yenidoğan dönemi, bebeğin ilk 28 gününü kapsar ve bu süre zarfında doğru bakım uygulamaları, bebeğinizin sağlıklı bir başlangıç yapmasına yardımcı olur. Batıgöz Sağlık Grubu Manisa şubesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Dr. Derya Girgin Seviş, yenidoğan bakımında dikkat etmeniz gereken önemli noktaları aktardı.

Yenidoğanlar, bağışıklık sistemlerinin tam olarak gelişmemiş olması nedeniyle enfeksiyonlara karşı oldukça hassastır. Bu yüzden, bebeğinizin ve onunla doğrudan temas edecek kişilerin ellerinin sık sık yıkanması gerekmektedir. Anne ve babanın sigara içmemesi ve bebeği sigara içilen ortama sokmamaları gerekir.

Yenidoğanların beslenmesi, onların sağlıklı gelişimi için kritik öneme sahiptir. Anne sütü, bebeğinizin ilk altı ay boyunca ihtiyaç duyacağı tüm besin öğelerini içerir ve doğal bağışıklık sistemini güçlendirir. Eğer mümkünse, bebeklerinizi ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamak, hem anne hem de bebek için faydalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü, sonrasında ise tamamlayıcı gıdaya geçilebilir. En az 2 yaşa kadar anne sütüne devam edilmelidir.

Yenidoğanlar genellikle günde 16-18 saat uyurlar. Bu uyku süresi, genellikle kısa süreli dönemler halinde gerçekleşir. Bebeğinizin rahat bir uyku çevresi oluşturmak, gelişimi için önemlidir. Uyku ortamının sessiz ve karanlık olması, bebeğin daha rahat uyumasına yardımcı olur. Uyku güvenliği için ilk 1 sene bakım verenle, aynı odada ama farklı yatakta yatmalı. Yatak orta sertlikte olmalı. Yatakta oyuncak, yastık vs. hiçbir şey olmamalı.

Uzm. Dr. Derya Girgin Seviş, “Doğumdan sonraki ilk hafta içinde, bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından yenidoğan muayenesi yapılmalıdır. Bu muayene, çeşitli sağlık sorunlarını erken teşhis etme imkanı tanır. Ayrıca, düzenli çocuk doktoru kontrolü, bebeğinizin sağlıklı büyümesini takip etmek için elzemdir.” dedi.

Bebekler, anne-babalarının sesini tanır ve bu, onlar için büyük bir rahatlama kaynağıdır. Gün içinde bebeğinizle konuşmak ve ona şarkılar söylemek, duygusal bağınızı kuvvetlendirir ve onun sosyal gelişimine katkı sağlar. Yenidoğan dönemi, hem zorlayıcı hem de ödüllendirici bir süreçtir.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.