HABERMAX.İş Portföy Yönetimi A.Ş. ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğinde, sosyal sorumlulukla yatırım fonlarının yolunu kesiştirmek üzere kurulan İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fon* sayesinde yatırımlar sadece getiri yaratmıyor, aynı zamanda bursa dönüşüyor.
Türkiye’nin öncü portföy yönetim şirketi İş Portföy ve ülkemizin köklü vakıflarından Türk Eğitim Vakfı (TEV) bir ilki hayata geçirerek sermaye piyasaları aracılığıyla eğitime daimî destek verecek yeni bir modeli yatırımcılarla buluşturdu. Bu iş birliğinden doğan ve Sermaye Piyasası Kurulu onayı ile 8 Haziran 2023 tarihinde satışına başlanan İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fon’dan elde edilen fon yönetim ücretinin yarısı 56 yıldır eğitimde fırsat eşitliği misyonuyla gençlerin geleceğine katkı sunan TEV’e aktarılarak yıllar içerisinde yüzlerce öğrenciye burs imkânı sağlanacak.
Serbest fon niteliğinde olmasından dolayı sadece nitelikli yatırımcılar tarafından alınabilen İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fon’a yatırımcılar Türkiye İş Bankası ve tüm bankalardan herhangi bir alt limit olmaksızın yatırım yapabilmektedir. 1 yıl içinde 500 milyon TL büyüklüğe ulaşması hedeflenen Fon’un ilk yatırımcıları ise Türkiye İş Bankası, İş Portföy ve TEV oldu.
Yatırımcısına, dengeli ve istikrarlı bir getiri yaratmayı öngören Fon, yüzlerce öğrenciye burs sağlama hedefiyle yola çıkıyor. Bu modelin alışılagelmiş bağış yöntemine kıyasla getirdiği en önemli yenilik ise eğitime destek olmak isteyenlerin doğrudan kendi mali kaynaklarından aktarımda bulunmak yerine, yatırımlarını İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fon’da değerlendirerek, eğitime düzenli ve sürdürülebilir bir destek verebilmeleri olacak. Yatırımcılar birikimlerini bu Fon’da değerlendirirken eğitime destek sağlayarak gençlerin geleceğiyle birlikte ülkemizin geleceğini de değiştirme vizyonuna sahip çıkmış olacak.
İş Portföy ve TEV arasındaki iş birliği bununla da bitmiyor. İki kurum arasında yapılan protokole göre İş Portföy Eğitime Destek Serbest Fon’dan elde edilen yönetim ücretine ek olarak, İş Portföy tarafından düzenlenecek yardımseverlik koşuları da dahil olmak üzere birçok organizasyondan sağlanan bağış gelirleri TEV’e aktarılacak. Ayrıca bu kapsamda burstan faydalanacak öğrencilerin finansal okuryazarlıklarına katkı sağlamak amacıyla İş Portföy tarafından eğitici paneller düzenlenecek, öğrencilere staj ve mentorluk imkânı da sunulacak.
İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fon tanıtımı için yapılan lansman organizasyonu ve panelin açılış konuşmalarını İş Portföy Genel Müdürü Burak Sezercan ve TEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş yaptı. Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelin konuşmacıları arasında; İş Portföy Genel Müdürü Burak Sezercan, TEV Genel Müdürü Banu Taşkın, İş Bankası Sermaye Piyasaları Bölümü, Bireysel Yatırım Hizmetleri Birim Müdürü İbrahim Volkan Ulusoy ve Khan Academy Türkiye Direktörü ve STFA Eğitim Vakfı Genel Müdürü Alp Köksal yer aldı. Panelin moderatörlüğünü ise ekonomi sunucusu Berfu Güven üstlendi.
“Yatırım Fonumuz ‘Eğitim Bursu’na Dönüşüyor” adlı panelde konuşmacılar, bu fon sayesinde yatırımcıların birikimlerini değerlendirirken eş zamanlı eğitime de daimî destek verebileceklerini anlattılar. Ayrıca bu fonun TEV’in faaliyetlerindeki yeri ve önemi ile sektör için örnek bir uygulamaya dönüşmesini değerlendirdiler. İş Bankası Sermaye Piyasaları Bölümü, Bireysel Yatırım Hizmetleri Birim Müdürü İbrahim Volkan Ulusoy, İş Bankası Bankacılığı’nı, finansal olmayan sermaye ögelerini de dikkate alan sürdürülebilir değer üretmeye odaklanan iş modellerinden ve alanında birçok çalışmaya öncülük eden İş Bankası’nın eğitim ile ilgili projelerinden bahsetti.
İş Portföy Genel Müdürü Burak Sezercan şöyle konuştu; “İş Portföy olarak sürdürülebilirlik, toplumsal cinsiyet eşitliği, teknoloji gibi dünyanın dönüşüm alanlarından ilham alarak kurduğumuz özgün temalı ve getiri potansiyeli barındıran birçok fonu Türkiye’de bir ilk olarak yatırımcılara sunmuş bulunuyoruz. İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fon’la da yatırımcı beklentilerinde öne çıkan toplumsal fayda alanında Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek eğitime “daimî” destek veren bir sosyal sorumluluk anlayışı ile yatırım fonlarını bir araya getiriyoruz. Yatırımcılar, yatırım tercihlerinde İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fon’a yer açarak, maddi yetersizliklerden dolayı eğitim alamayan gençlere burs imkânı yaratmış olacak. Bu bakış açısıyla da diyoruz ki, bir fonla geleceği değiştirmek mümkün.
Fonumuz ne kadar büyürse, geleceğin değişimine katkı da o kadar artacak. Biz İş Grubu olarak ilk adımı attık ve Fon’a yatırım yaptık. Fon getirileri kendini ispatladıkça, Fon’un da hızla büyüyeceğini değerlendiriyoruz. Örneğin, bugünkü şartlarda Fon’da biriken her 100 milyon TL için fondan elde edilen yönetim ücretinin yarısı TEV’e aktarıldığında birkaç yıl içinde yüzlerce öğrencinin eğitim bursunun karşılanacağını ifade edebiliriz.
TEV’in vizyoner yöneticilerine ve Fon kuruluşundaki desteklerinden dolayı Sermaye Piyasası Kurulumuza teşekkür ediyoruz. Ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak bu gibi örnek uygulamaların hayata geçmesinde teşvik edici rol oynayacağını umuyoruz.”
Türk Eğitim Vakfı (TEV) Genel Müdürü Banu Taşkın şu ifadelere yer verdi: “Nitelikli eğitim temel bir insan hakkıdır. Biz de Türk Eğitim Vakfı olarak 56 yıldır gençlerimizin bu haklarına erişebilmeleri ve eğitimde fırsat eşitliğinden faydalanabilmeleri için çalışıyoruz. Yetenekli, başarılı ve maddi olanakları sınırlı çocuklar ve gençler başta olmak üzere ülkemize ve insanlığa katkı sağlayacak yetkinlikte, öncü gençleri ve onların yetişecekleri eğitim sistemini desteklemek için çabalıyoruz. Gençlerimize sadece maddi destek sağlamak için değil; potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için gelişimlerine çok yönlü katkı sağlamayı amaçladığımız çalışmalarımızda en büyük gücümüz Türkiye İş Bankası ve İş Portföy gibi değerli eğitim dostu kurumlardır. Özellikle kurumlarla yaptığımız çalışmaların nitelikli, sürdürülebilir, sosyal etkisi güçlü projeler olmasını çok kıymetli buluyoruz. Çalışmalarını bireysel ve kurumsal desteklerle sürdüren bizim gibi vakıflar için bu desteklerin uzun soluklu ve etki alanı geniş olması, ortaya çıkan faydanın katlanarak büyümesine olanak tanıyor. Öğrencilerimize maddi destek sağlamanın ötesine geçerek eğitim, staj ve mentorluk imkânlarıyla onlara eğitim ve yaşam yolculuklarında çok yönlü ve sürdürülebilir bir destek veren İş Portföy’e, arzuladığımız iyilik döngüsünün ortaya çıkması yönünde sundukları katkıları için sonsuz teşekkür ederiz.”
*Nitelikli Yatırımcılar içindir.
İş Portföy TEV Eğitime Destek Serbest Fon Hakkında:
Fon, orta ve uzun vadede TL bazında reel getiri sağlamayı hedeflemektedir. Serbest fon statüsünde olmasından dolayı “nitelikli yatırımcı” kategorisine giren yatırımcılar tarafından satın alınabilmektedir. Fon ücreti yıllık %2 (yüzde iki) olarak belirlenmiştir. Fon, uzun vadede TL bazında getiri sağlamayı hedefleyen, sosyal sorumluluk alanında duyarlı, çocukların/gençlerin eğitimine katkı sağlamayı hedefleyen yatırımcılar için uygundur. Yatırımcılarına dengeli ve istikrarlı yatırım yapma imkânı sağlayan fon, izahnamesinde belirtilen portföy sınırlamaları doğrultusunda yurt içi ve yurt dışı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmaktadır. Fondan elde edilen fon yönetim ücretinin yarısı TEV’e aktarılacaktır. Fon Nitelikli Yatırımcılar tarafından Türkiye İş Bankası ve TEFAS’a üye tüm banka ve aracı kurumlardan alınabilmektedir.”
İş Portföy Hakkında:
Yenilikçi yaklaşımıyla Türkiye portföy yönetim sektöründe kuruluşundan bu yana öncü olan İş Portföy Yönetimi A.Ş. 190,2 milyar TL portföy büyüklüğü ile %10,5 pazar payına sahiptir**. Türkiye’nin ilk yatırım fonunu 1987 yılında kuran İş Bankası’ndan devraldığı mirasla, tecrübesini köklü bir geçmişe dayandıran İş Portföy, 200’den fazla ülkede yayımlanan “Global Banking & Finance” dergisinin düzenlediği “Global Banking & Finance Awards 2022” ödüllerinde “Türkiye’de Yılın Portföy Yönetim Şirketi” ödülü, “9. Sürdürülebilir İş Ödülleri”nde Kadının Güçlendirilmesi kategorisinde “KOBİ” ödülü ve “Stevie Uluslararası İş Ödülleri”nde “Mobil site ve app” kategorisinde ödül almıştır. Şirket, hizmet standartlarını sürekli yükseğe taşıyarak ve yatırımcılara çağdaş iş modelleriyle çözümler sunarak başarı iddiasını geleceğe taşımaktadır. Sürdürülebilirlik, teknoloji, ihracat başta olmak üzere özgün temalara dayalı birçok yatırım fonunu sektörde ilk olarak yatırımcılara sunarken, yatırım danışmanlığı hizmetini barındıran Robofonlar ve Fon Sepeti Fonlarıyla geniş kesimlere profesyonel yatırım hizmetini ulaştırmaktadır. Şirket ayrıca, bireylere ve kurumlara özel fon kuruluşunda tecrübesi, güvenirliği ve uzmanlığıyla sektörün en fazla tercih edilen portföy yönetim şirketlerinden biridir.
**SPK, Mayıs 2023 verisidir.
TEV Hakkında:
Türk Eğitim Vakfı (TEV), 4 Mayıs 1967 tarihinde merhum Vehbi Koç’un önderliğinde eğitime gönül vermiş 205 Türk aydını tarafından kuruldu. Başarılı ve maddi olanakları sınırlı olan öğrencilere burs desteği vererek Türkiye’ye ve insanlığa katkı sağlayacak öncü gençleri ve onların yetişecekleri eğitim sistemini destekleyen TEV, kuruluşundan günümüze yaklaşık 270 bin yurt içi ve 2 bin yurt dışı bursu sağladı. Eğitime katkılarını 31 adet eğitim tesisi yaptırarak destekleyen Türk Eğitim Vakfı ayrıca Türkiye’de üstün başarılı ve yüksek potansiyelli öğrencilere ihtiyaç duydukları eğitimi lise düzeyinde sağlamak amacıyla kurulan İnanç Lisesi’ni 2001 yılında devraldı ve okul Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) adıyla eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. İzmir’de, Trabzon’da ve Ankara’da kız öğrenci yurdu açarak Türk Eğitim Vakfı Öğrenci Yurtları İktisadi İşletmesi bünyesinde faaliyet alanını genişletti.