Dolar 35,4856
Euro 36,4774
Altın 3.091,70
BİST 9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Az Bulutlu
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 13°C

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Hrant Dink’i Hiç Unutmayacağız

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Hrant Dink’i Hiç Unutmayacağız
19 Ocak 2025 22:13
63

HABERMAX. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, 19 Ocak 2007’de kurucusu olduğu Agos Gazetesi önünde hain bir saldırı sonucu öldürülen gazeteci-yazar Hrant Dink’in ölüm yıldönümünde bir basın açıklaması yaptı. Dink’in evrensel barış ve halkların kardeşliği için verdiği mücadeleyle hatırlandığı belirtilen açıklamada, adaletin sağlanması yönündeki beklentiler bir kez daha dile getirildi.

Gazeteci cinayetlerinin aydınlatılamadığı bir ülkede yaşıyoruz”

TGC, açıklamasında Türkiye’de basın özgürlüğünün ciddi tehdit altında olduğunu vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Basın Müzesi’nde Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde Hrant Dink ile birlikte 67 gazetecinin fotoğrafları yer alıyor. Gazeteci cinayetlerini azmettirenlerin ve tetikçilerin ortaya çıkarılamadığı bir ülkede yaşıyoruz. Düşünceleri ve yazıları nedeniyle gazetecilerin yargılandığı, gözaltına alındığı ve tutuklandığı bir ortamda basın özgürlüğünden söz etmek mümkün değildir.”

Hrant Dink’i kardeşlik ve barış mücadelesiyle hatırlıyoruz”

Açıklamada, Hrant Dink’in halklar arasında barışı savunan, evrensel değerlere bağlı bir gazeteci olduğu vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:
“Agos Gazetesi’nin kurucularından gazeteci-yazar Hrant Dink’in hain bir saldırı sonucu öldürülmesinin 18. yılındayız. Evrensel barışı savunan Dink’i, iki ülke halklarının kardeşlik içinde yaşaması uğruna verdiği mücadeleyle hatırlıyoruz. Uzun yıllar Türkiye’de demokrasinin yerleşmesi için çaba gösteren Dink’i hiç unutmuyoruz. Katilleri ve azmettiricileri için açılan davalarda adaletin yerini bulmasını beklemeye devam ediyoruz. Barışı savunan, insan odaklı gazetecilik yapan meslektaşlarımızın bir daha böyle hain saldırılara uğramamasını umut ediyoruz.”

Hrant Dink Kimdir?
Doğumu ve Eğitimi:
1954 yılında Malatya’da doğan Hrant Dink, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde zooloji eğitimi aldı. Daha sonra felsefe eğitimiyle akademik hayatına devam etti.

Gazetecilik Kariyeri:
1990’lı yıllarda Ermenice yayımlanan Marmara Gazetesi için kitap eleştirileri yazmaya başladı. Daha sonra haftalık Türkçe ve Ermenice yayımlanan Agos Gazetesini kurarak, Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptı. Yeni Yüzyıl ve Birgün gazetelerinde de yazılar kaleme aldı.

Agos, hem Türkiye’deki Ermeni toplumunun sesi oldu hem de Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde önemli bir platform haline geldi. Hrant Dink, halklar arasında barış ve karşılıklı anlayışı geliştiren bir köprü görevini üstlendi.

Ödülleri ve Karşılaştığı Zorluklar:

Düşünce özgürlüğü konusundaki çalışmalarıyla Almanya, Hollanda ve Norveç gibi ülkelerden ödüller aldı. Ancak yazıları nedeniyle sık sık yargılandı, gözaltına alındı ve hakkında davalar açıldı.
Son yıllarında özellikle “Türklüğe hakaret” suçlamasıyla hedef gösterildi ve tehditler aldı. 19 Ocak 2007’de, Agos Gazetesi’nin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Dava Süreci ve Adalet Arayışı

Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından başlayan dava süreci, geçen 18 yılda Türkiye’nin adalet sistemine dair önemli eleştirilerle gündemde kaldı. Cinayeti işleyen tetikçi Ogün Samast yargılanıp ceza almış olsa da, cinayetin arkasındaki azmettiriciler ve sorumlular tam anlamıyla ortaya çıkarılamadı. Kamu görevlilerinin ihmalleri ve devlet içindeki yapılanmaların rolü konusundaki tartışmalar hala sürmektedir.

Hrant Dink’in Mirası
Hrant Dink, yalnızca bir gazeteci değil, aynı zamanda demokrasi, insan hakları ve barış için mücadele eden bir figür olarak anılıyor. Türkiye ve dünya kamuoyunda, halkların kardeşliğini savunan duruşuyla iz bırakan Dink’in mücadelesi, ölümünden sonra da devam ediyor.

TGC’nin açıklaması, basın özgürlüğü ve adaletin sağlanması konularında hala kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu gösteriyor. Hrant Dink, yazıları, fikirleri ve barışa olan inancıyla hiçbir zaman unutulmayacak.

Paylaşın:
Habermax, tarafsız ve şeffaf habercilik anlayışıyla, her görüşe saygı göstererek doğru ve güncel bilgileri sunmayı hedefler. Siyasi ayrım yapmadan, güvenilir içeriklerle okuyucularını bilgilendirir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.