Dolar 32,2537
Euro 34,8041
Altın 2.423,44
BİST 10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 22°C

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Müzesi’ne Orhan Duru’nun tablosu asılacak

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Müzesi’ne Orhan Duru’nun tablosu asılacak
17 Kasım 2022 11:59
177

HABERMAX.Müzenin Portreler Salonu’na 75. tablo olarak asılacak olan TGC Önceki Onur Kurulu Üyelerinden gazeteci-yazar Orhan Duru’nun yağlı boya tablosunu Ressam Faruk Kutlu yaptı.

İSTANBUL-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), basına hizmet veren gazeteci ve yazarların yağlı boya portrelerini yaptırarak Çemberlitaş’taki Basın Müzesi’nin içeriğini zenginleştirmeyi sürdürüyor.

Müzenin gazetecilik tarihine emeği geçmiş ve iz bırakmış gazetecilerin tablolarından oluşan Portreler Salonu’na 75. tablo olarak TGC Önceki Onur Kurulu Üyelerinden gazeteci-yazar Orhan Duru’nun tablosu da eklenecek.
Ressam Faruk Kutlu tarafından yapılan Orhan Duru’nun tablosu 21 Kasım 2022 Pazartesi günü saat 14.00’de törenle Basın Müzesi’nin Portreler Galerisi’ndeki yerini alacak. Törene Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyeleri davetli. Ayrıca törene TGC Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Yönetim Kurulu üyeleri, Orhan Duru’nun eşi TGC üyesi Sezer Duru, Ressam Faruk Kutlu ile TGC’nin Denetim, Onur ve Balotaj Kurulu üyeleri de katılacak.

ORHAN DURU KİMDİR?

1933 yılında İstanbul’da doğdu. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve World Press Institute of USA’dan mezun oldu. Gazeteciliğe 1961yılında Ulus Gazetesi’nde başladı. Mesleğini Cumhuriyet, Milliyet, Güneş ve Hürriyet gazetelerinde sürdürdü. Muhabir, parlamento muhabiri, haber müdürü ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı.
Öykü ve deneme yazarlığının yanı sıra tiyatro uyarlamaları da bulunan Duru’nun ilk öyküsü, 1953 yılında Küçük Dergi’de yayımlandı. Mavi, Evrim, Yeni Ufuklar, Pazar Postası, Yelken ve Dost dergilerindeki yazılarıyla dikkat çeken Duru, Ağır İşçiler adlı öyküsüyle 1970 TRT Sanat Ödülleri Yarışması’nda Başarı Ödülü kazandı. Orhan Duru ayrıca İngilizce science-fiction sözünü Türkçe’ye bilim-kurgu olarak tercüme eden, kullanan ve bu sözcüğü Türkçe’ye kazandıran kişidir. Bu kullanım daha sonra Türk Dil Kurumu tarafından resmîleştirildi. Sürekli Basın Kartı sahibi de olan Duru 25 Ocak 2009’da İstanbul’da vefat etti.

Orhan Duru’nun yayımlanmış eserlerinden bazıları; Bırakılmış Biri, Denge Uzmanı, Ağır İşçiler (1974),Yoksullar Geliyor (1982), Şişe (1989), Bir Büyülü Ortamda (1991), Kısas-ı Enbiya (1979), Kıyı Kıyı Kent Kent (1977), Hormonlu Kafalar (1992), İstanbulin (1995), Küp (2008),
Yaptığı çeviri ve uyarlamalardan bazıları; O Pera’daki Hayalet, Sierra Madre’nin Hazineleri (B. Traven’den), Gizli Tarih (Prokopius’tan), Çağdaş Fizikte Doğa (Werner Heisenberg’den), Durdurun Dünyayı İnecek Var (1968-Antony Newley ve Leslie Bricuss’tan), Sınırdaki Ev (1970-Slawomir Mrozek’ten), Üzbik Baba (1990 – Alfred Jarry’nin Kral Übü’sünden)

TGC BASIN MÜZESİ’NİN FAALİYETLERİ

Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan TGC Basın Müzesi 9 Mayıs 1988 yılında hizmete açıldı. Müzenin binası Nezih Demirkent başkanlığındaki TGC Yönetim Kurulu ile İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl arasında yapılan anlaşmayla 1983’de Cemiyet’e tahsis edildi. Harap haldeki bina TGC tarafından 1984-1988 yılları arasında bağışlarla restore edildi. Müze sadece vefat eden gazetecilerin değil, hayatta olan gazetecilerin de eserlerini, kişisel eşyalarını sergiliyor. Şu anda 75 gazetecinin yağlı boya portresi Müze’de yer alıyor. Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde ise her siyasi görüşten 67 gazetecinin resmi ve fotoğrafı bulunuyor. Müze hem basın teknolojisi, hem de bu teknoloji ile üretilen gazetelerle, kitaplarla basın tarihimize ışık tutuyor. Müzenin gazetecilik ve iletişim alanında uzman bir kütüphanesi bulunuyor. Her yıl 5 bin araştırmacı kütüphaneden yararlanıyor. Müzede 35 bine yakın kitap gazetecilerin, öğrencilerin ve İstanbulluların ilgisine sunuluyor.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.