Dolar 32,2257
Euro 34,6539
Altın 2.396,12
BİST 10.244,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 19°C
Pts 20°C

TÜRKÇİMENTO ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜDÜRÜ GENCEL: HİDROJEN İYİ BİR ALTERNATİF YAKIT ANCAK YATIRIM FONU YOK

TÜRKÇİMENTO ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜDÜRÜ GENCEL: HİDROJEN İYİ BİR ALTERNATİF YAKIT ANCAK YATIRIM FONU YOK
12 Eylül 2023 11:24
83

HABERMAX.TÜRKÇİMENTO’nun desteği ile İstanbul’da düzenlenen ve dünyadan pek çok firmanın katılımıyla gerçekleşen Uluslararası INTERCEM 2023 etkinliği sona erdi. INTERCEM 2023 etkinliği sonrasında TÜRKÇİMENTO sponsorluğunda düzenlenen gala gecesine katılımcılar ve iş dünyasından çok sayıda isim yoğun ilgi gösterdi.

Etkinlik kapsamında, Avupa Birliğinin yasalaştırdığı Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının (SKDM) etkilerine ilişkin düzenlenen panelde konuşan TÜRKÇİMENTO Çevre ve İklim Değişikliği Müdürü Canan Derinöz Gencel, gerek ulusal, gerekse uluslararası mevzuat kapsamında çimento sektörünün düşük karbon ile üretim yapmasının önemine değindi. Üretilen çimentonun karbon içeriğini azaltmak için kentsel atıkların alternatif yakıt açısından önemli bir seçenek olduğunu, ancak belediyelerin alternatif yakıt üretimi konusunda yatırım yapmaya sıcak bakmadıklarını söyledi. Gencel, ‘’Hidrojenin de alternatif bir yakıt olarak değerlendirilebileceğini, karbon yakalama, kullanım ve depolama gibi seçenekler de dahil olmak üzere, Türkiye’de Ar-GE yatırımına ihtiyaç olduğunu, fakat bu konuda yeterli fonun bulunmadığını’’ kaydetti.

 

Canan Derinöz Gencel, özetle şu görüşleri dile getirdi:

 

“Türkiye iklim değişikliği ile mücadele konusunda uluslararası konvansiyonlara katılması nedeniyle iyi bir örnek teşkil etmektedir. 2009 yılında Türkiye Kyoto Protokolü’nü onayladı. 2021 yılından bu yana Paris Anlaşması’na taraftır. Ayrıca, Türkiye 2053 yılına kadar net sıfır hedefini açıkladı. Bununla birlikte çimento sektörü olarak düşük karbon yol haritasını hazırladık. Yaklaşık 10-15 yıl önce Türkiye’deki çimento fabrikalarının çoğu gönüllü olarak emisyonları izliyordu. Mevcut durumda, resmi bir izleme sitemi mevcut. AB ETS karbon fiyatı ise Türkiye için geçerli değildir. Türkiye’den AB’ye yapılan toplam çimento ihracatı toplam üretimin %5’ini oluşturuyor. AB’nin sınırda karbon düzenlemesi uygulamasından muaf olabilmek için Türkiye’de kalan %95’lik üretime 100 Euro/ton CO2 civarında bir karbon bedeli uygulamak, rekabetçiliğimiz açısından dezavantaj sağlayacaktır.”

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.