Anadolu’nun en güzel eserleri arasında bulunan, görkemi ve ihtişamı ile binlerce yıldır ayakta duran Zile Kalesi’nin antik tiyatro bölümünde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından verilen kazı izni ve Tokat Valiliğimiz tarafından sağlanan 200 bin TL. ödenekle kazı, temizlik ve belgeleme çalışması başlatıldığını belirten Vali Hatipoğlu, Tokat’ın tarihiyle, turizmiyle ve kültürüyle Karadeniz’in ve Orta Anadolu’nun parlayan yıldızı olmaya devam ettiğini söyledi. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Tokat’ta, arkeolojik kazılara büyük bir önem verildiğini ifade eden Vali Hatipoğlu, “Komana Antik kentinde devam eden arkeolojik kazılarda erken tunç devrine kadar ulaşılmış durumda. Yine devam eden arkeolojik kazılardan bir diğeri de Sulusaray ilçemizde bulunan Sebastopolis Antik kentinde. Burada da kazılarımızın ivme kazanması için gerekli çalışmaları devam ettirmekteyiz. Yeni bir kazı alanı olarak Zile Kale’mizde tiyatro bölümünde yüzey kazılarına başladık. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitemizce başlamış olan bu çalışmanın aynı zamanda üniversitemizin de arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarında daha yetkin eleman yetiştirmesine katkı sunacaktır diye değerlendiriyoruz. Zile’mize ve Tokat’ımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. İnşallah kazılar sonucunda bölge turizmimiz, bölge kültürümüz ve bölge tarihimiz yeni yeni keşiflerle gün yüzüne çıkarılacaktır.” diye konuştu.
Tokat Müze Müdürlüğü başkanlığında, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Murat Tekin’in bilimsel sorumluluğunda, Dr. Öğr. Üyesi Şengül Dilek Ful ve Dr. Öğr. Üyesi Hatice Uyanık’tan oluşan kazı ekibi tarafından sürdürülen kazı, temizlik ve belgeleme çalışmalarının 3 hafta süreceği belirtildi.
Roma İmparatoru Jül Sezar‘ın Basforos Kralı 2’nci Pharnake’ye karşı zafer kazandıktan sonra, senatoya, dünyaca ünlü ‘Veni, vidi, vici’ (Geldim, gördüm, yendim) sözlerinin yer aldığı mektubu yazdığı Zile Kalesi’nde, Valiliğimiz koordinesinde İl Özel İdaresi tarafından doğal taş yürüyüş yolları, temaşa alanları, aydınlatma, yeşillendirme, kamelya ve dinlence mekanları çalışmaları yapılmıştı.