Dolar 32,3794
Euro 34,7254
Altın 2.396,67
BİST 10.103,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu: Zile Kalesi Tiyatro Bölümünde Kazı Çalışmaları Başladı

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu: Zile Kalesi Tiyatro Bölümünde Kazı Çalışmaları Başladı
15 Eylül 2022 08:25 | Son Güncellenme: 15 Eylül 2022 08:33
182

HABERMAX.TokatValisi Numan Hatipoğlu, Anadolu’nun ‘tek dolma kalesi’ olarak bilinen 4 bin yıllık tarihe sahip Zile Kalesi’nde, kazı, temizlik ve belgeleme  çalışmalarının başlatıldığını söyledi.

Anadolu’nun en güzel eserleri arasında bulunan, görkemi ve ihtişamı ile binlerce yıldır ayakta duran Zile Kalesi’nin antik tiyatro bölümünde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından verilen kazı izni ve Tokat Valiliğimiz tarafından sağlanan 200 bin TL. ödenekle kazı, temizlik ve belgeleme çalışması başlatıldığını belirten Vali Hatipoğlu, Tokat’ın tarihiyle, turizmiyle ve kültürüyle Karadeniz’in ve Orta Anadolu’nun parlayan yıldızı olmaya devam ettiğini söyledi. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Tokat’ta, arkeolojik kazılara büyük bir önem verildiğini ifade eden Vali Hatipoğlu, “Komana Antik kentinde devam eden arkeolojik kazılarda erken tunç devrine kadar ulaşılmış durumda.  Yine devam eden arkeolojik kazılardan bir diğeri de Sulusaray ilçemizde bulunan Sebastopolis Antik kentinde. Burada da kazılarımızın ivme kazanması için gerekli çalışmaları devam ettirmekteyiz. Yeni bir kazı alanı olarak Zile Kale’mizde tiyatro bölümünde yüzey kazılarına başladık. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitemizce başlamış olan bu çalışmanın aynı zamanda üniversitemizin de arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarında daha yetkin eleman yetiştirmesine katkı sunacaktır diye değerlendiriyoruz. Zile’mize ve Tokat’ımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. İnşallah kazılar sonucunda bölge turizmimiz, bölge kültürümüz ve bölge tarihimiz yeni yeni keşiflerle gün yüzüne çıkarılacaktır.” diye konuştu.
Tokat Müze Müdürlüğü başkanlığında, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi  Dr. Murat Tekin’in bilimsel sorumluluğunda, Dr. Öğr. Üyesi Şengül Dilek Ful ve Dr. Öğr. Üyesi Hatice Uyanık’tan oluşan kazı ekibi tarafından sürdürülen kazı, temizlik ve belgeleme  çalışmalarının 3 hafta süreceği belirtildi.
Roma İmparatoru Jül Sezar‘ın Basforos Kralı 2’nci Pharnake’ye karşı zafer kazandıktan sonra, senatoya, dünyaca ünlü ‘Veni, vidi, vici’ (Geldim, gördüm, yendim) sözlerinin yer aldığı mektubu yazdığı Zile Kalesi’nde, Valiliğimiz koordinesinde İl Özel İdaresi tarafından doğal taş yürüyüş yolları, temaşa alanları, aydınlatma, yeşillendirme, kamelya ve dinlence mekanları çalışmaları yapılmıştı.
Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.