Dolar 32,4895
Euro 34,9613
Altın 2.431,71
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

TOGG Gemlik Kampüsü açıldı, Erdoğan “Bize küçük düşünmek asla yakışmaz”

TOGG Gemlik Kampüsü açıldı, Erdoğan “Bize küçük düşünmek asla yakışmaz”
30 Ekim 2022 19:14 | Son Güncellenme: 30 Ekim 2022 19:19
245

HABERMAX.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOGG Gemlik Kampüsü Açılış Töreni’ne katıldı. Törende Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş dua etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin vizyon projeleri arasında yer alan Togg’un seri üretiminin yapılacağı TOGG Gemlik Kampüsü’nün açılış törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun ortakları ve paydaşlarına teşekkür etti.

Cumhuriyet’in 99. yılını kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anadolu topraklarını bizlere vatan yapan ecdadı, Milli Mücadele’nin kahramanlarını, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ile Büyük Millet Meclisimizin tüm mensuplarını rahmetle, şükranla yad ediyorum. Bu anlamlı günde, milletçe tek yürek olduğumuz böylesine tarihi bir açılışta buluşmamızı nasip eden Rabbime sonsuz hamd-ü senalar ediyorum. Evet, millet olmak demek; aynı vatanda hür bir şekilde yaşamak, farklılıkları ortak hayallerle birleştirmek, hüzünlerin üstesinden ortak sevinçlerle gelmek, hedeflere ortak çabalarla ulaşmak demektir. Millet olmak demek, tüm bu hasletler üzerinde ortak bir geleceğe yönelmek demektir.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un önemine vurgu yaparak konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Togg, ülkemizin güçlü yarınları için işte bu ortak hayali kurmanın tadını hepimize yaşatan projenin adıdır. Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız bu ilk araçla, 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz.

Togg, Türkiye’nin, 85 milyonun ortak gururudur. Ülkemizin dört bir yanından ve dünyanın çeşitli yerlerinden Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg’un başarısı için destek veren, dua eden herkese gönülden teşekkür ediyorum. ‘Bu bir memleket meselesidir.’ diyerek, bugünkü heyecanımıza ortak olan siyasi parti genel başkanlarına, milletvekillerine ve devletimizin her kademesinden arkadaşlarımıza, elbette en başta da aziz vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.

Togg’u seri üretim bandından indirmek için gecesini gündüzüne katan babayiğitlerimizi, teknisyenlerimizi, mühendislerimizi ve emekçilerimizi yürekten kutluyorum. Sizler, milletimizle birlikte Nuri Demirağ’ın, Nuri Killigil’in, Vecihi Hürkuş’un ve Şakir Zümre’nin mirasını da onurlandırdınız. Biliyorsunuz, dün Ankara’da Cumhuriyetimizin yeni asrına damga vuracak Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun müjdesini milletimizle paylaştık. Türkiye Yüzyılı’nın ilk fotoğrafı da işte burada hizmete açtığımız tesistir, önünde durduğumuz araçtır.”

Türkiye’nin yerli ve milli otomobilinin üretileceği TOGG Gemlik Kampüsü’nün ve banttan indirilen akıllı cihazların ülkeye ve millete hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milletinin binlerce yıldır en çetin engelleri aşarak varlığını sürdürdüğünü ve adeta feleğin çemberinden geçerek devletini kurduğunu ifade etti.

“Bize küçük düşünmek asla yakışmaz”

Türkiye’nin hedeflerinin büyük, vizyonunun geniş ve inancının tam olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

 

“Biz tıptan mühendisliğe her alanda çıkarttığı icatlarla günümüz biliminin temellerini atmış, alimlerin, çağ açıp çağ kapatmış Fatihlerin, dünyayı değiştiren öncülerin torunlarıyız. Bunun için bize küçük düşünmek asla yakışmaz.

 

Güçlü olmanın ve güçlü kalmanın yolu, kendi kendine yetebilmekten, namerde muhtaç kalmamaktan geçiyor. İşte biz bunun için her fırsatta ‘milli’ diyoruz, ‘yerli’ diyoruz. Milli teknoloji hamlemizin rehberliğinde savunma sanayinden otomotive, enerjiden sağlığa, her alanda elde ettiğimiz başarıları görüp de yüreği sevinçle dolmayan var mı?”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOGG Gemlik Kampüsü tam kapasiteye ulaştığında, burada her yıl 175 bin araç üretilirken 4 bin 300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacağını belirterek, “Burada 2030’a kadar üretilecek 1 milyon adet araçla milli gelirimize 50 milyar dolardan, cari açığın azaltılmasına 7 milyar dolardan fazla katkı sağlayacağız.” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünlere öyle kolay gelmediklerini, siyasi, diplomatik, askeri her alanda tarihi mücadeleler verdiklerini aktararak, “Dünyada nereye giderseniz gidin Türk markalarıyla karşılaşacaksınız. İnşallah Togg da önümüzdeki dönemde prestijli bir Türk markası olarak dünyanın birçok ülkesinde yolları süsleyecektir.” ifadelerini kullandı.

 

“TOGG Gemlik Tesisi, 1,2 milyon metrekare arazi üzerinde, 230 bin metrekare kapalı alana sahip”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu süreçte proje Devrim otomobilinin akıbetini yaşasın diye uğraşanlara da ‘Yapamazsınız, yapsanız da satamazsınız’ diyerek kendilerini bu yoldan geri döndürmeye çalışanlara da rastladığını dile getirerek şöyle devam etti:

 

“Hatırlarsanız, bugün banttan indirdiğimiz aracın ilk tanıtımında ‘Hani bunun fabrikası nerede?’ diyerek kendi akıllarınca alay edenler vardı. Buradan, en başından beri projeyi boğmaya, değersizleştirmeye çalışanlara soruyorum; ‘Fabrika nerede?’ diyordunuz. Fabrika işte burada, Bursa Gemlik’te. Salgın şartlarına rağmen rekor hızla inşa edilen TOGG Gemlik Tesisi, 1,2 milyon metrekare arazi üzerinde 230 bin metrekare kapalı alana sahip bir eser olarak işte burada. Şimdi biraz daha açalım; bu tesiste araştırma geliştirme merkezi var, tasarım merkezi var, prototip geliştirme ve test merkezi var, strateji ve yönetim merkezi var. Biraz önce bizzat tecrübe ettiğim test pisti de var. Velhasıl burada otomobil üretmek için ihtiyaç duyulan her şey var. Ayrıca burası çevreye duyarlı, yeşil bir tesis, çevreci.”

 

“Devrim otomobilini engelleyenler, devrin otomobilinde başarılı olamadılar, olamayacaklar”

 

“Biz sorumluluğumuzun ifası olarak üzerimize düşenleri yapıyor, gerisini milletimize bırakıyoruz.” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hala ‘Yapamazsınız, üretemezsiniz’ diyenler varsa şu otomobillere iyi baksınlar. Bundan 60 yıl önce Devrim otomobilini engelleyenler, hamdolsun devrin otomobilinde başarılı olamadılar, olamayacaklar.” şeklinde konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg lityum-iyon bataryaların Türkiye’de üretimi noktasında dünyanın önde gelen şirketlerinden biriyle anlaştıklarını, Togg tesisinin yanındaki 609 bin metrekarelik arazide inşa edilecek batarya fabrikasının temelini yakında atacaklarını bildirdi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin vizyon projeleri arasında yer alan Togg’un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü’nün açılış törenindeki konuşmasında, Togg’un onaylı ilk seri üretim aracını satın alma siparişini firmaya tekrar iletti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin Togg’a büyük teveccüh göstereceğinden şüphe duymadığını ifade ederek, “Buradan tüm kamu ve özel sektör bankalarımızın yöneticilerine, vatandaşımızın Togg’u rahatlıkla satın alabilmesi için ellerini taşın altına koyma çağrısında bulunuyorum. Madem bu araca ‘Türkiye’nin otomobili’ diyoruz, öyleyse hep birlikte bunun gereğini yapalım.” diye konuştu.

 

Togg’un ne zaman yollarda olacağını da açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün seri üretim bandından çıkan araçların test ve sertifikasyon süreçleri hemen başlıyor. Togg Avrupa yollarının da tozunu attıracağı için o pazarlarda aranan teknik, yeterlilik belgesine sahip olacak. Dolayısıyla Togg’u inşallah 2023’ün ilk çeyreğinin sonunda yollarımızda göreceğiz.” dedi.

 

Erdoğan, diğer bir konunun da vatandaşların Togg’a nasıl sahip olabilecekleri olduğunu belirterek, “Yeni nesil bir girişim olan Togg, aracısız bir şekilde vatandaşlarımızla buluşacak. Vatandaşlarımız Togg siparişlerini şubatta başlayacak ön satışla birlikte verebilecekler. Sanıyorum ön satışın başlayacağı Şubat ayında Togg’un fiyatı da açıklanacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Cumhuriyet’in 99. yılına ulaşılan bugün aynı zamanda Türkiye Yüzyılı’nı inşa etme kararlılıklarının altını da tekrar çizdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışını yaptıkları TOGG Gemlik Tesisi’nin ülkeye, millete hayırlı olmasını dileyerek, projenin gerçeğe dönüşmesinde emeği ve katkısı olan herkese şahsı, milleti adına şükranlarını sundu.

 

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, törende dua etti

 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, törende dua etti.

 

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, duasında şu niyazda bulundu:

 

“Ya Rabbi, milletimizin, devletimizin gurur günü olan Cumhuriyetimizin 99’uncu yıl dönümünde milli otomobilimizin şu anda banttan iniş merasiminde gurur yaşıyoruz, ya Rabbel alemin, devletimiz için, milletimiz için hayırlı, uğurlu eyle.

 

Ya Rabbel alemin, milli otomobilimizin en güzel bir şekilde tamamlanması için Senden yardım diliyoruz. İşlerimizi kolaylaştır, zorlaştırma ya Rabbi. Hayırla tamamlamayı bizlere nasip eyle ya Rabbi.

 

Burada çalışan kardeşlerimizi her türlü kazalardan, belalardan, musibetlerden muhafaza eyle ya Rabbi. Ya Rabbel alemin, birliğimizi, beraberliğimizi daim eyle. Milletimizi, devletimizi ilelebet payidar eyle ya Rabbi. Daha nice milli projeleri gerçekleştirmeyi bizlere nasip eyle ya Rabbi. Dualarımızı kabul eyle ya Rabbi. Ya İlahel Alemin, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Paşa olmak üzere, devletimizin kuruluşunda emeği geçen bütün büyüklerimizi saygıyla yad ediyoruz, cümle geçmişlerimizi, şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle anıyoruz, kabul eyle ya Rabbi.”

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.