HABERMAX. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sosyal medya ve çevrim içi oyunların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Tekin, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, çocuklarımızın dijital faşizmden korunması gerektiğini vurguladı. Açıklamasında, sosyal medya platformları ve çevrim içi oyunların çocukların sosyal, akademik ve psikolojik gelişimlerine zarar verebilecek içeriklere ev sahipliği yapabileceğini belirtti. Özellikle Instagram ve Roblox gibi platformların çocukları dijital bağımlılığa sürükleyebileceğini ve kontrolsüz içeriklerle karşılaşmalarına neden olabileceğini ifade etti.
Öte yandan, Türkiye Komünist Gençliği geçtiğimiz günlerde Eskişehir, İstanbul ve Ankara’da düzenledikleri eylemlerle MESEM ve ÇEDES projeleriyle eğitim alanının tarikatlara ve holdinglere peşkeş çekilmesini protesto etti. Açıklamalarında, 4+4+4 eğitim modeline geçiş sonrası yaklaşık 240.000 öğrencinin lise eğitiminin dışında kaldığını, 540.000 öğrencinin ise ya YKS’ye girmediğini ya sınıf tekrarına kaldığını ya da eğitim sisteminin dışına çıktığını belirtti. Ayrıca, Koç Holding’in “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesi ve Sabancı Holding’in Hatay’da açtığı Enerjisa Meslek Lisesi gibi projelerin tesadüf olup olmadığına da değinildi.
Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan, Milli Eğitim Bakanı Tekin’in açıklamalarına sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Okuyan, “Eğitim Bakanı evlatlarımızı dijital faşizmden korumalıyız demiş. Evlatlarımızı korumalıyız evet, ancak bilim dışı bir müfredattan ve eğitim sisteminden de korumalıyız” dedi. Okuyan, hükümet yetkililerinin sıkça “faşizm” terimini kullanmasını eleştirerek, “Bu, bir savunma mekanizması olabilir. Dinci birinin sürekli laiklikten söz etmesi gibi” şeklinde konuştu.