Dolar 32,2623
Euro 34,7643
Altın 2.400,56
BİST 10.159,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan: Tek Adam Rejimi Yeni Tek Adamlarla Meşrulaşıyor

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan: Tek Adam Rejimi Yeni Tek Adamlarla Meşrulaşıyor
3 Nisan 2024 08:47
188

HABERMAX. TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, TKP’nin Sesi podcast kanalında Gündem programında gazeteci Ulaş Can’ın sorularını yanıtladı. 31 Mart seçimlerine yönelik çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Okuyan, seçim sonuçlarının TKP açısından bir muhasebesini paylaştı.

Programdan satır başları şöyle:

TKP halkı uyarmakla görevli

TKP’nin seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada yer alan “yalancı bahar” tespiti sorulan Okuyan TKP’nin görevlerinden bir tanesinin halkı uyarmak olduğuna dikkat çekti:

“Halka yalan söylemek suçtur. AKP’nin gerilemesi sevinilecek bir şey. Ama öte yandan bunun üzerinden yapılan ‘saray rejimi yenildi’ değerlendirmelerine karşı, böyle yorumlar Türkiye’nin saygın aydınlarından geldiğinde veya sol adına yapıldığında, uyarma göreviyle hareket ediyoruz. TKP’nin tarihi bu tür konularda durun bakalım deme tarihidir ve haklı çıkma tarihidir. Türkiye toplumu yeni bir karanlığa alıştırılıyor. Bir oyun kuruyorlar, bu oyunu göre göre bile bile susacağız. Peki sonraki karamsarlık ve yıkım ne olacak? Biz birkaç gün kızılmaya alışkınız, kızsınlar bize, saygı duyuyoruz. Biz sözümüzü söyleyelim, notumuzu düşelim çünkü biz sokakta çalışmaya devam ediyoruz. İnsanlara “dikkat edin” dememiz gerekiyor. TKP’nin görevlerinden bir tanesi bu.”

İmamoğlu Erdoğan sonrasına bir hazırlıktır

Yerel seçim sonuçlarını Erdoğan’ın yerine yeni aktör arayışları açısından değerlendiren Okuyan “İmamoğlu Erdoğan sonrasına bir hazırlıktır” dedi ve Erdoğan sonrasının ne zaman başlayacağı sorusunun ise henüz belirsizliğini koruduğunu ifade etti.

“AKP’nin bu seçimdeki gerilemesinin başarısı İmamoğlu’na yazılıyor, CHP’ye değil” diyen Genel Sekreter şunları ekledi:

“Genel seçim öncesinde AKP karşıtı cephenin tek barutu güçlendirilmiş parlamenter sistem ve tek adam rejimine son vermekti. Geldiğimiz yer ne? Tek adam rejimine alternatif tek adamlar ve onlar arasındaki rekabet. Sermaye sınıfının içi çok rahat artık.”

“Geçen seçimde güçlendirilmiş parlamenter sistem etrafında kurulan koalisyonun tamamı ortadan kalktı. Davutoğlu’nun yıldızı parlatılan partisi bambaşka bir felsefeyle mücadele eden Türkiye Komünist Partisi’nin yarısı kadar oy aldı.”

Tek adam rejimi yeni tek adamlarla meşrulaşıyor

CHP’nin her yerelliğe uygun başka telden çalan adaylar gösterdiğine dikkat çeken Okuyan, gittiği her yerde oradaki duyarlılığa seslenmenin Erdoğan’ın stratejisi olduğunun altını çizdi.

Genel Sekreter, sağ kökenli İmamoğlu’nun liberallere, tarikatlara, milliyetçilere hitap ettiğini ve solu da yedeklediğini söyledi. Bu başarının arkasındaki mimar olarak ise Türkiye sermayesine ve TÜSİAD’a dikkat çekti.

Aynı zamanda bu seçim sonuçlarıyla Türkiye’nin daha Amerikancı bir çizgiye gideceğini ifade eden Okuyan, bu nedenle de bu seçimin kazananının halk olmadığını vurguladı ve “Tek adam rejimini geriletmedik, tek adam rejimi yeni tek adamlarla meşrulaşıyor.” diye ekledi.

Erdoğan’dan büyük Türkiye sermayesi var

AKP’nin seçmen desteğini budanmasında ekonomik meseleler ve İsrail başlığına dikkat çeken Okuyan Yeniden Refah Partisi’nin yükselişine dair şunları ifade etti:

“Arkasında sermaye sınıfının bazı kanalları açması olmasa Yeniden Refah Partisi AKP’ye karşı dik durmazdı. AKP’nin içini de karıştıracak kadar ciddi müdahalelerle karşı karşıyayız. Erdoğan’dan büyük Türkiye sermayesi var.”

İktidar ve muhalefetin birlikte sorumluluk üstlenme olasılığı

Türkiye’de iktidar ve muhalefetin birbirini tamamladığı ve ve iç içe geçtiği tespiti de programın önemli tespitleri arasında yer aldı. Genel Sekreter seçim sonuçlarını şu sözlerle başka bir açıdan sorgulamaya çağırdı:

“Ağır bir hayat pahalılığı dönemi açılacak, Amerikancılaşmada yeni hamleler yapılacak, her tarafımızda savaş var, yeni dış politika hamleleri yapılacak. Bu önemli dönemde iktidar ve muhalefetin birlikte sorumluluk üstlenerek toplumu yönettiği bir atmosfer istendi belki de.”

Defne’deki başarı öyküsünü başka yerlere taşınacak

TKP açısından seçim sonuçlarını değerlendiren Okuyan, TKP’nin çok planlı ve örgütlü bir çalışmayla ve çok iyi bir adayla kazanmak üzere olduğu Defne’de karşısına birçok engel çıkarıldığını, solun Defne’de TKP’nin kazanmaması için uğraştığını söyleyerek “Onlar görevini yaptı, biz görevimizi yaptık.” dedi.

“Defne’de başkanlığı kaybettik ama kazandık” diyen Okuyan, buradaki başarı öyküsünü yoksul insanlar nezdinde kök salarak yeni yerlere taşıyacaklarını ilan etti.

Kadıköy’de de bir kazanım olduğunu söyleyen Okuyan, planlı bir biçimde Maçoğlu’nun imajını zedelemek için yürütülen çalışmanın kurulu düzen açısından anlaşılır olduğunu ifade etti. “Mesele biraz da nohut meselesi, açlık meselesi” diyerek TKP’nin düzenle kavgasının arasına kimsenin bu şekilde giremeyeceğini vurguladı.

Anlamlı mesafe kat ettikleri başka birçok yerleşime dikkat çeken Okuyan, bu yerleşimlerin bazılarında sonuç gördüklerini, bazılarında ise henüz göremediklerini ifade etti ve TKP’nin görev başında olmaya devam ettiğini ekledi.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.