Dolar 34,4954
Euro 36,2629
Altın 2.962,32
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C

Suna Kıraç Nörodejenerasyon Konferansı: Nörodejeneratif Hastalıklarda Gen ve Moleküler Tedavilerde Yeni İlerlemeler

Suna Kıraç Nörodejenerasyon Konferansı: Nörodejeneratif Hastalıklarda Gen ve Moleküler Tedavilerde Yeni İlerlemeler
13 Mayıs 2024 10:52
193

HABERMAX. Suna Kıraç Nörodejenerasyon Konferansı dünyaca ünlü bilim insanlarını ve uzmanları altıncı kez bir araya getirdi. Koç Üniversitesi Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı (NDAL) ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı iş birliğiyle çevrimiçi düzenlenen “Nörodejeneratif Hastalıklarda Gen ve Moleküler Tedavilerde İlerlemeler” başlıklı konferansta, ALS başta olmak üzere, nörodejeneratif hastalıklar konusunda otorite olan araştırmacılar henüz yayınlanmamış güncel çalışmalarını paylaştılar.

6. Suna Kıraç Nörodejenerasyon Konferansı Özeti

Türkiye’de nörobilimi geliştirmek ve nörodejeneratif hastalık mekanizmaları üzerine araştırmaları desteklemek amacıyla 2005 yılında kurulan Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı (NDAL) tarafından altıncısı düzenlenen Suna Kıraç Nörodejenerasyon Konferansı İstanbul nörodejeneratif hastalıkların tedavisine ilişkin son gelişmelere ışık tuttu ve umut yarattı.

NDAL Direktörü Prof. Dr. A. Nazlı Başak, bu yılki Konferansın sonuçlarını değerlendirirken “Tedaviye hiç bu kadar yakın olmamıştık” dedi.

Konuya çok yönlü yaklaşımları göz önünde bulundurularak bir araya getirilmiş, dünya çapında otorite olan hocaların katıldığı konferansa ilişkin bilgi veren Başak, hücre biyolojisi, model sistemler ve biyoinformatik ile desteklenen yeni nesil dizileme teknolojilerindeki ilerlemelerin, genetikçiler için en karmaşık hastalıkların başında gelen nörodejeneratif araştırmalarda çığır açtığını belirterek şunları söyledi: “Güçlü iş birlikleri, büyük konsorsiyum projeleri ve laboratuvarlar arasındaki yoğun ilişkiler sadece teknolojinin gelişimini sağlamakla kalmadı; dünya çapındaki açık bilim ve masif veri birikiminin çevrimiçi veritabanlarında paylaşımı ile araştırmalar daha da büyük bir ivme kazandı. Son beş yıldaki gelişmeler, bugün nörodejeneratif hastalıklarda 2000’e yakın aktif ya da planlanmakta olan klinik çalışmanın gerçekleşmesini sağladı.”

ALS tedavisiyle ilgili son gelişmeler bilim dünyasıyla paylaşıldı

Dünyanın önde gelen bilim insanlarını, fikir alışverişi yapmak üzere bir araya getiren, yeni iş birliklerinin ve araştırma projelerinin geliştirilmesine zemin hazırlayan 6. Suna Kıraç Nörodejenerasyon Konferansı’nın “Nörodejeneratif hastalıklarda etkin olan genler ve bu genleri hedefleyen moleküler tedaviler” konulu ilk oturumunda, Londra King’s College’dan Ammar Al-Chalabi “ALS genetiği hakkında ne biliyoruz”, UMass Nöroloji Bölümü Başkanı Robert H. Brown “ALS tedavisinde gen modülasyonuna doğru”, Sheffield Üniversitesi Sinir Bilimi Enstitüsü Direktörü Dame Pamela J. Shaw “Nöroprotektif ALS tedavisinde mükemmele doğru yolculuk” başlıklı bildirilerini sundular. Ünlü bilim insanları yarım saat süren yapılandırılmış tartışma sonrası, kendilerine ayrılan sanal ofislere geçerek katılımcıların sorularına yanıt verdiler.

Konferansın ikinci oturumunda konuşmalar, hücresel yapılar ve mekanizmalar konusunda uzman hocalar ile devam etti. NIH Kalıtsal Nörodejeneratif Hastalıklar Bölümü’nden Michael E. Ward, Johns Hopkins Üniversitesi’nden Jeffrey D. Rothstein, Harvard Üniversitesi’nden Jeffrey D. Macklis, Oxford Üniversitesi’nden Zoltán Molnár ve ETH Zürih’ten Anne Engmann, “Nörodejeneratif hastalıklarda hücre-içi düzeyde özgün nöron kırılganlığı ve kortikospinal devrenin karmaşık yapısı” konularını irdeledi. Paul Donlin-Asp ve Jean-Michel Cioni “Nörodejeneratif hastalıklarda RNA hataları”, Ludo Van den Bosch ise “Nöron-dışı hücrelerin patolojideki rolleri” oturumlarında en güncel bilgileri ve teknikleri aktardı. Oturumlar, konuşmacıların kendilerine ayrılan sanal odalarda soruları yanıtlamalarıyla tamamlandı.

Anadolu’nun genetik yapısına ilişkin araştırmalar hız kazandı

Suna Kıraç’ın anısına ithaf edilen son konuşmada, etnik açıdan çok zengin bir havuz olan “Anadolu Yarımadasının genetik yapısı ve bugüne kadar moleküler düzeyde az araştırılmış bir toplum olan Türkiye’de ALS’nin kompleks moleküler mimarisi” mercek altına alındı.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı ve Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi (KUTTAM) tarafından desteklenen NDAL’ın Türkiye’nin yegane tam kapsamlı nörodejeneratif hastalık araştırma laboratuvarı olduğunu hatırlatan A. Nazlı Başak, nörolojik ve nadir hastalıklara ilişkin genetik araştırmaların büyük ölçüde Avrupa kökenli toplumlara odaklandığını belirterek, son yıllarda Türkiye çapında klinisyenler, komşu ülkelerle yoğun iş birlikleri, iyi sınıflandırılmış nörodejeneratif hasta popülasyonu ve gelişen araştırma olanakları sayesinde Anadolu’nun genetik yapısı ve toplumdaki hastalıkların moleküler arka planı ile ilgili araştırmaların hız kazandığını söyledi.

Toplantı, sporadik ALS’yi konu alan interaktif bir oturum ile sonlandı.

Konferans hakkında detaylı bilgi için: https://ndal.ku.edu.tr

Basın İlişkileri:

Amber Eroyan – Grup Yeni İletişim / aeroyan@grupyeni.com.tr / (212) 292 13 13

Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı Hakkında 

NDAL (Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı) 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde Suna ve İnan Kıraç Vakfı desteğiyle kuruldu. NDAL, Türkiye’de bir devlet üniversitesi ile özel bir vakıf arasında yapılan akademik iş birliğinin ilk örneğidir. Prestijli Kıraç bağışı, NDAL’ı Türkiye’de nörobilimi geliştirme ve nörodejeneratif hastalık biyolojisinde referans laboratuvarı olma yolunda desteklemektedir. Kıraç bağışı dışında, Tübitak, DPT ve bir dizi uluslararası proje tarafından finanse edilen NDAL, sadece Türkiye’de değil, uluslararası çevrelerde de genetik ve kompleks hastalıkların moleküler tanısında uzman bir merkez olarak kabul görmektedir.

Yirmi yıla yakın bir süreden beri nörodejeneratif hastalıkları daha iyi kavrama ve tedavi etmeye yönelik uluslararası çabaların bir parçası olan Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı (NDAL), Massachusetts, Harvard ve Brown Üniversiteleri ile yürüttüğü yakın iş birliklerinin yanı sıra, Avrupa’da da dünya çapında uzman akademisyenlerle birlikte çalışmaktadır.

Temmuz 2018’de ekibi ve fonları ile birlikte Koç Üniversitesi Hastanesi’ne katılan NDAL, halen Türkiye’nin önde gelen tıp fakültelerinden birinin ve Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUTTAM)’ın parçasıdır. Araştırma hastanesi ortamında faaliyet göstermesi, NDAL’ın daha fazla hastaya erişmesine ve disiplinlerarası araştırma projelerini yoğun bir şekilde ve etkin yollarla yürütmesine büyük ivme kazandırmıştır.

NDAL bugün ALS’nin en büyük projesi olan MinE, Avrupa Ufuk Projesi PROSPAX (Spastik Ataksiler), Global Parkinson Projesi GP2, Kanada-Israil destekli ALS-Mikrobiyom İlişkisi ve Huntington Hastalığı Avrupa Ufuk ve Genesis projelerine aktif katkı sağlamasının yanında, Solve-RD (Nadir Hastalıklar), 1M1M (n-of-1 ASO tedavileri), ATCP (Ataksi Telenjektazi), RFC1- ve FGF14-ataksileri gibi prestijli uluslararası konsorsiyumların da aranılan partneridir.

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.