Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pts 11°C
Sal 12°C
Çar 13°C
Per 15°C

SIK İDRARA ÇIKMA İSTEĞİNİZ BALAYI SİSTİTİ BELİRTİSİ OLABİLİR…

SIK İDRARA ÇIKMA İSTEĞİNİZ BALAYI SİSTİTİ BELİRTİSİ OLABİLİR…
10 Ocak 2024 13:53
189

HABERMAX.Sık idrara çıkma isteği, idrar yaparken yanma hissi, bulanık veya güçlü kokulu idrar belirtileriyle sistit problemini anlatan Prof. Dr. Turgay Akgül, hastalığı önlemek için neler yapılabileceğini MAG Ocak sayısında anlattı.

“Balayı sistiti, cinsel aktiviteden sonra ortaya çıkan bir idrar yolu enfeksiyonu anlamına gelir” açıklamasında bulunan Prof. Dr. Turgay Akgül sözlerine şöyle devam etti: “Bu durum kadınlarda daha yaygındır ve genellikle bir evliliğin balayı dönemi veya cinsel bir ilişkinin başlangıcı ile ilişkilendirilir. Artan risk genellikle cinsel aktivitedeki değişiklikler, hormonal dalgalanmalar ve idrar yoluna yeni bakterilerin girmesi gibi faktörlere bağlanır. Cinsel ilişki sırasında, idrar çıkış yerinden bakterilerin girmesiyle olur; fakat bazen cinsel birliktelikleri henüz başlamamış kadınlarda da idrar yolu enfeksiyonuna rastlanabilir, çünkü zaten cinsel bölgede mikroplar vardır. Aslında “balayı sistiti” teriminin modası biraz geçmiştir ve  daha yaygın olarak “cinsel ilişki sonrası sistit” veya “balayı sendromu” terimleri popüler olmuştur.”

Cinsel aktivite, özellikle de sık ve şiddetli cinsel ilişkinin, üretraya mikropları sokarak idrar yolu enfeksiyonu riskini artırabileceğine vurgu yapan Turgay Akgül, bu durumun bazı belirtilere yol açabileceğini; sık idrara çıkma isteği, idrar yaparken yanma hissi, bulanık veya güçlü kokulu idrar ve alt karın rahatsızlığı şikayetleri oluşturabileceğini kaydetti. Sistit belirtilerinde tıbbi yardımın önemine de vurgu yapan Akgül balayı sistitini önlemek için bazı ipuçlarını şöyle sıraladı:

Susuz kalmayın: Bol su içmek, bakterilerin idrar yolundan temizlenmesine yardımcı olabilir. Günde en az sekiz bardak su içmeyi hedefleyin. Böylece idrar yolları hem mekanik olarak temizleneceği gibi hem de vücudun sıvı elektrolit dengesi düzenleneceğinden savunması kuvvetli olacaktır.

 Cinsel ilişkiden önce ve sonra idrarınızı yapın: Cinsel aktiviteden önce ve sonra mesanenizi boşaltmak, idrar yolunuza girmiş olabilecek bakterilerin temizlenmesine yardımcı olabilir.

İyi hijyen uygulayın: Sizin ve eşinizin ilişkiden önce ve sonra iyi hijyen uyguladığından emin olun. Buna dış genital bölgenin yumuşak sabun ve suyla yıkanması da dahildir.

Tahriş edici maddeler kullanmaktan kaçının: Kokulu sabunlar, köpük banyoları ve sert deterjanlar gibi bazı ürünler, genital bölgeyi tahriş edebilir ve enfeksiyon riskini artırabilir. Hafif, kokusuz ürünleri tercih edin.

Nefes alabilen iç çamaşırları giyin: Pamuklu iç çamaşırları nefes alabilir ve genital bölgeyi kuru tutmaya yardımcı olabilir. Nemi hapsedebileceği ve bakteriler için uygun bir ortam yaratabileceği için dar iç çamaşırlarından kaçının.

 Probiyotik takviyesi kullanabilirsiniz: Yararlı bakteriler olan probiyotikler, ürogenital sistemde sağlıklı bir bakteri dengesinin korunmasına yardımcı olabilir. Herhangi bir takviye almadan önce bir sağlık uzmanına danışmayı unutmayınız.

Banyo yerine duş alın: Banyolar potansiyel olarak üretraya bakteri sokabilir. Banyo yapmayı tercih ediyorsanız, suya girmeden önce genital bölgeyi iyice temizlediğinizden emin olun. İç genital bölge temizliğinde kimyasal temizleyicilerden özellikle kaçınmanızda fayda vardır.  

İdrara çıkmayı geciktirmekten kaçının: İdrarı tutmak, bakterilerin idrar yolunda çoğalmasına izin verebileceğinden, dürtü hissettiğinizde idrara çıkmayı geciktirmemeye çalışın.

 Kayganlaştırıcı kullanın: Gerekirse, sürtünmeyi ve tahrişi azaltmak için cinsel aktivite sırasında su bazlı bir kayganlaştırıcı kullanın.

Tüm bu önlemlere rağmen cinsel ilişkiden sonra sistit atakları geçiriyor iseniz, yani idrar yaparken yanma veya sık idrara çıkma gibi belirtileri yaşarsanız, derhal bir doktora başvurmalısınız. Unutmayın tedavisiz bırakılacak sistit atağı daha büyük problemlere yol açabilir.

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.