Dolar 32,2659
Euro 34,7951
Altın 2.422,83
BİST 10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 22°C

OKULLAR AÇILIYOR ANCAK AFET BÖLGESİNDE EĞİTİMDEKİ BELİRSİZLİKLER DEVAM EDİYOR

OKULLAR AÇILIYOR ANCAK AFET BÖLGESİNDE EĞİTİMDEKİ BELİRSİZLİKLER DEVAM EDİYOR
11 Eylül 2023 10:18
84

HABERMAX. Yeni eğitim-öğretim yılı başlarken, 6 Şubat depremlerinin etkilediği bölgedeki 4 milyon çocuğun eğitim hakkı risk altında. Hayata Destek, afetin başından bu yana 22.000 çocuğa psikososyal destek ve eğitim desteği sundu ancak daha yapılacak çok iş var diyor.

Hayata Destek Derneği, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle eğitimin durma noktasına geldiği afet bölgelerinde, psikososyal destek faaliyetleri de dâhil olmak üzere 22 bin çocuğun hayatına dokundu. Dernek, yaklaşık 1000 çocuğa ise eğitim desteği veriyor. Farklı yaş gruplarından çocuklar Hayata Destek Derneği’nin uzman ekibinden yardımcı ders ve sınavlara hazırlık için de eğitim desteği alıyor.

Afet ve mevcut sosyo-ekonomik yoksunluk, deprem bölgesinde çocukları pek çok riske açık hale getiriyor. Bu riskler arasında çocuk yaşta evlilikler ve çocuk işçiliğinin artışı başta geliyor. Sokakta çalışma, deprem bölgesinde hasarlı binalardan metal ve plastik toplayıcılığı, mevsimlik tarımda çalıştırılma gibi çocuk işçiliğinin en tehlikeli biçimleri artış gösteriyor. Hem mevcut koşullar, hem de deprem bölgesinde yeni başlayacak örgün eğitim sürecindeki belirsizlikler, çocukların okula gitme olasılıklarını azaltıyor.

Hayata Destek, depremden ağır hasar gören Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’ın yanı sıra, yine afet bölgesi olan ve deprem kaynaklı göçün de adreslerinden olan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Adana illerinde, çocuklara yönelik eğitim programına devam ediyor. Dernek, deprem bölgesinde istihdam ettiği 9 öğretmen ve eğitim fakültelerinde okuyan gönüllü öğrencilerin katılımlarıyla çocuklara yönelik etüt programları düzenliyor. Ders veren gönüllüler Davranış Kuralları, Çocuk Güvenliği, Cinsel İstismar ve Sömürünün Önlenmesi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği gibi konularda eğitimlerini tamamladıktan sonra göreve başlıyor.

Dernek, uzman kadrosuyla çocukların okul rutinine dönerken zorlanmaması ve öğrenme kayıplarını en aza indirmek için dersler düzenliyor. Tüm bu çalışmaların yanı sıra 7-17 yaş aralığı için de psikososyal destek etkinliklerine devam ediyor. Bu etkinliklerde sınavlara hazırlanan çocuklarla okula dair motivasyonu arttırıcı etkinlikler, stres ve kaygıyla başa çıkma konusunda oturumlar düzenlenirken; defter, kalem, kalemlik, çanta gibi temel okul malzemeleri de temin ediliyor.

Hayat Destek, toplum merkezlerinde, riskli olmadığı tespit edilmiş okullarda, depremin etkisinin daha fazla olduğu Hatay gibi illerde ise kırsal bölgelerdeki gayri resmi çadır alanlarında ve resmi geçici barınma alanlarında çocuklarla bir araya geliyor.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.